Heeft u het Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer” gemist? Bekijk hier de opname!

Personeel: Zieke werknemer op vakantie & ziek tijdens de vakantie: dit moeten werkgevers weten!

Publicatiedatum 13 oktober 2016
Wat gebeurt er wanneer uw werknemer ziek wordt tijdens zijn vakantieverlof? Of wanneer een langdurig zieke werknemer op vakantie wil? Lees het hier!

zieke werknemer

Het is alweer bijna herfstvakantie. Veel werknemers nemen vakantiedagen op om nog even de zon te kunnen opzoeken. Een goed moment om u als werkgever te verdiepen in het onderwerp ziekte tijdens de vakantie. Want wat gebeurt er eigenlijk wanneer uw werknemer ziek wordt tijdens zijn vakantieverlof? Of wanneer een langdurig zieke werknemer op vakantie wil? In dit artikel vertellen wij u wat u moet weten over de zieke werknemer en zijn vakantiedagen.

Wettelijk aantal vakantiedagen

Het wettelijk aantal vakantiedagen is gelijk aan vier keer het aantal uren dat de werknemer per week werkt. Een fulltime werknemer heeft dus in ieder geval recht op 20 vakantiedagen. Per arbeidsovereenkomst of cao kan een hoger aantal overeengekomen worden. Deze dagen worden de bovenwettelijke vakantiedagen genoemd.

Ziek tijdens vakantieverlof

Wanneer een werknemer zich tijdens zijn vakantie ziek meldt, geniet hij niet langer vakantieverlof, maar ziekteverlof. De dagen waarop de werknemer ziek is hebben te gelden als ziektedagen. Er kunnen dus in beginsel geen vakantiedagen worden afgeschreven. De werknemer dient zich – ook vanuit het buitenland – zo snel mogelijk ziek te melden op de hiervoor gebruikelijke wijze. Als werkgever kunt u uw werknemer verzoeken een doktersverklaring te overleggen.

Langdurig zieke werknemer op vakantie

Zieke werknemers bouwen op dezelfde wijze vakantiedagen op als niet-zieke werknemers. Hierin wordt dus geen onderscheid gemaakt. Indien een zieke werknemer op vakantie wil, moet hij hiervoor toestemming vragen aan de werkgever. Als werkgever dient u dit in principe te accepteren, maar u mag hieraan wel de voorwaarde verbinden dat de werknemer instemt met het afschrijven van vakantiedagen, zodat er geen stuwmeer aan vakantiedagen ontstaat. Zorg ervoor dat u deze instemming schriftelijk vastlegt.

Ziekteverzuim inhouden op vakantiedagen

Tijdens ziekteverzuim bouwt een werknemer dus gewoon vakantiedagen op. In bepaalde gevallen is het wel mogelijk om (een deel van) de dagen waarop de werknemer afwezig is wegens ziekte in te houden op zijn vakantiedagen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over zieke werknemers en vakantiedagen? Of heeft u andere juridische vragen met betrekking tot uw personeel? Neem dan contact met ons op:

  Deel op social media

  • Retail
  • Arbeidsrecht en ontslag

  17 juni 2021: Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer”

  17 juni 2021

  Heeft u het webinar gemist? Bekijk dan de opname hiervan! Als uw werknemer zich ziek meldt, roept dit tal van lastige vragen op. Wat zijn uw re-integratieverplichtingen tijdens de ziekteperiode? Wat mag u – met het oog op privacywetgeving – wel en niet noteren over uw zieke werknemer? Tijdens het webinar op 17 juni 2021 gaven wij een praktische toelichting op deze en andere vragen.

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Ontslag zieke statutair bestuurder

  17 juni 2021

  Een zieke werknemer mag niet worden ontslagen. Een werknemer die weet dat ontslag dreigt, kan echter niet daaraan ontkomen door zich ziek te melden. Maar wanneer weet de werknemer dat dit het geval is? Die vraag stond centraal bij de rechtszaak over het ontslag van de CFO van de Volksbank.

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Let op met de werkgeversverklaring!

  14 juni 2021

  Voor het sluiten van een hypotheek of een huurcontract vragen de bank of de verhuurder vaak om een werkgeversverklaring. Zo’n verklaring kan onbedoelde gevolgen hebben voor de werkgever. Waarop moet u letten?

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Wettelijk minimumloon per 1 juli 2021

  2 juni 2021

  De hoogte van het wettelijk minimumloon verandert per 1 juli 2021. Wat zijn de nieuwe bedragen?

  lees verder
  • Expats
  • Arbeidsrecht en ontslag

  The Netherlands: Gateway to Europe

  3 mei 2021

  The Netherlands likes to present itself as “the gateway to Europe.” And not without reason: excellent travel connections (Schiphol Amsterdam Airport and Rotterdam Seaport) and a highly educated population speaking several languages.

  lees verder
  • Ambassades
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Russell Advocaten aanbevolen door The Legal 500 2021

  20 april 2021

  Russell Advocaten is voor het 17e jaar op rij opgenomen in The Legal 500. We zijn blij met deze erkenning voor de kwaliteit van onze juridische dienstverlening door experts en cliënten. Lees wat zij over ons schrijven:

  lees verder
  • Retail
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Ontslag en vervaltermijnen

  8 april 2021

  Vervaltermijnen in het arbeidsrecht zijn strikt. Wie te laat is, kan niets meer doen tegen zijn ontslag en verspeelt het recht op vergoeding. Wat zijn de termijnen waar u op moet letten?

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Personeel: Wettelijk minimumloon

  29 maart 2021

  De hoogte van het wettelijk minimumloon verandert ieder half jaar. Wat zijn de nieuwe bedragen per 1 juli 2021?

  lees verder