Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Paul W.L. Russell
mr. Paul W.L. Russell
senior partner

Paul Russell is advocaat voor internationale en nationale bedrijven, kunsthandelaren, musea en vermogende particulieren. Hij is gespecialiseerd in corporate governance, contracten en corporate litigation. Hij werkt sinds 1976 als advocaat bij Russell.
 

@: paul.russell@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Restitutie van roofkunst in Nederlandse musea

Publicatiedatum: 10 oktober 2018

Het onderzoek naar roofkunst in Nederlandse musea is vrijwel afgerond. Wat zijn de resultaten en hoe kunt u als erfgenaam een claim indienen?

Het project Museale verwervingen na 1933 – waarover wij al eerder berichtten - is inmiddels zo goed als afgerond. De collecties van alle musea met uitzondering van het Rijksmuseum zijn gecontroleerd. Daaruit blijkt dat de herkomst van 170 objecten verdacht is, zo berichten nu.nl en Trouw.
 

Restitutieverzoek

Wat kunnen erfgenamen doen als zij een claim op een van deze 170 kunstwerken  hebben? In eerste instantie kunnen zij contact opnemen met het museum over de mogelijkheid van teruggave of dat op een andere wijze recht kan worden gedaan aan hun eigendom. Bij rijksmusea zal dit verzoek moeten worden ingediend bij de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Voor niet-rijksmusea geldt dat als partijen er niet samen uitkomen, de kwestie voor bindend advies kan worden voorgelegd aan de Restitutiecommissie. Uiteraard dienen dergelijke verzoeken goed onderbouwd te zijn. Russell Advocaten heeft grote ervaring met dergelijke verzoeken en is u graag van dienst om u te helpen een goed onderbouwd verzoek met kans van slagen in te dienen.
 

Museum Boijmans Van Beuningen

Een van de musea die recent de collectie heeft gecontroleerd is Museum Boijmans Van Beuningen. Daaruit blijkt dat het zo’n 30 verdachte voorwerpen in bezit heeft, waarvan er inmiddels zes zijn teruggegeven. Een van deze “teruggegeven” kunstwerken – dat met name genoemd wordt in het Trouw-artikel – is de tekening “Godsvertrouwen” van Jan Toorop. Deze is dankzij de inzet van Russell Advocaten teruggegeven aan de erfgenamen van de oorspronkelijke Joodse eigenaars, Ernst en Gertrude Flersheim, ruim voordat het museum begonnen was aan de controle van zijn collectie. Ook bij de restitutie van een ander werk van Jan Toorop dat tot de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen behoorde, “De Theems”, hebben wij de erven-Flersheim met succes bijgestaan in de procedure voor de restitutiecommissie.

Naar aanleiding van het onderzoek organiseert Museum Boijmans Van Beuningen van 13 oktober 2018 tot en met 27 januari 2019 een tentoonstelling over de lotgevallen van het museum in de jaren 1935-1958.
 

Meer informatie

Wilt u meer weten over roofkunst en de mogelijkheden van restitutie? Heeft u een claim en wilt u ondersteuning bij het indienen daarvan? Of heeft u andere vragen over kunst en recht? Neem dan contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.