Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Jan Dop
mr. Jan Dop
advocaat partner

Jan Dop staat nationale en internationale bedrijven bij in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is gespecialiseerd in ondernemingsrecht en arbeidsrecht. Hij werkt sinds 1995 als advocaat bij Russell, sinds 2011 als partner.
 

@: jan.dop@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Ontslag statutair bestuurder: vergeet de ontslaggrond niet!

Publicatiedatum: 3 december 2019

Hoge kosten bij ontslag statutair bestuurder voorkomen  English version

Een statutair bestuurder kan door een besluit van de aandeelhouders worden ontslagen. Dan eindigt ook de arbeidsovereenkomst, zonder dat een vergunning van het UWV of ontbinding door de rechter nodig is. Er is echter wel een wettelijke ontslaggrond nodig. Als die ontbreekt kan dit leiden tot een stevige vergoeding voor de ontslagen statutair directeur. Dat blijkt uit een recente uitspraak van de Rechtbank Amsterdam.
 

Titulair bestuurder of statutair bestuurder?

Een internationale Aalsmeerse groothandel in bloemen en planten ontsloeg haar directeur als statutair bestuurder. De directeur vocht dit aan bij de rechter: hij zou geen statutair bestuurder zijn, maar slechts titulair bestuurder. Inderdaad was er geen benoemingsbesluit te vinden. Daarmee was de directeur er echter nog niet. In het handelsregister stond hij als statutair bestuurder vermeld. En dat stond ook in zijn laatste arbeidsovereenkomst. De rechter vond dan ook dat hij inderdaad ontslagen was als statutair bestuurder en dat daarmee ook de arbeidsovereenkomst was geëindigd. Game, set and match voor de vennootschap?
 

Verwijtbaar handelen? Geen vergoeding?

Nee, de vennootschap stelde dat de directeur ontslagen was vanwege verwijtbaar handelen en dat daarom ook geen ontslagvergoeding of transitievergoeding hoefde te worden betaald. En ook zou de opzegtermijn niet meer gelden. Daar ging de rechter echter niet in mee. De verwijten waren niet ernstig genoeg hiervoor.
 

Geen verwijtbaar handelen = billijke vergoeding

Het gevolg hiervan is dat de groothandel de arbeidsovereenkomst zonder goede grond heeft opgezegd. Daarom heeft de werknemer recht op een billijke vergoeding, naast de andere wettelijke en contractuele vergoedingen. In totaal moet de werkgever ruim 5,5 ton betalen. Daaronder vallen:

  • Billijke vergoeding (€ 130.000,-)
  • Achterstallige bonussen over 2017, 2018 (€ 53.320,-) en 2019 (nog te berekenen)
  • Contractueel afgesproken vergoeding (€ 239.942,-)
  • Vergoeding wegens het zich niet houden aan de opzegtermijn (€ 126.358,-)

Daar komen dan nog de proceskosten en wettelijke rente bij.
 

Onze tips

  • Houdt u bij ontslag van een statutair directeur die ook werknemer is aan de regels van het ontslagrecht.
  • Zorg voor een goed onderbouwde ontslaggrond, ook in het ontslagbesluit.
  • Een statutair directeur ontslaat u per direct, maar voor beëindiging van de arbeidsovereenkomst geldt de contractuele of wettelijke opzegtermijn.
  • Neem niet te snel aan dat u geen transitievergoeding en/of contractueel afgesproken vergoeding hoeft te betalen.
     

Meer informatie

Heeft u vragen over het ontslag van een statutair bestuurder? Bent u als bestuurder ontslagen en wilt u weten wat uw rechten zijn? Of wilt u als vennootschap extra kosten bij het ontslag voorkomen? Neem dan contact met onze advocaten arbeidsrecht:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.