Jan Dop

partner

Jan is advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

jan.dop@russell.nl
+31 20 301 55 55

Ondernemingsraad: Geldt adviesrecht OR ook bij faillissement?

Publicatiedatum 27 juni 2017

Het bestuur van een bedrijf is verplicht advies te vragen aan de ondernemingsraad voor een aantal belangrijke besluiten. Geldt dit adviesrecht ook tijdens het faillissement van de onderneming?

corporate governance

Adviesrecht OR

De ondernemer moet de ondernemingsraad (OR) om advies vragen voordat hij bepaalde belangrijke besluiten neemt. Dit adviesrecht geldt bijvoorbeeld bij het besluit tot verkoop van (een deel van) de onderneming. De OR kan daardoor het beleid van het bestuur actief toetsen, proberen te beïnvloeden en de belangen van de werknemers behartigen.

Faillissement onderneming

Wanneer een onderneming failliet gaat, stelt de rechter een curator aan. De curator behartigt de belangen van de schuldeisers van de onderneming, door zoveel mogelijk geld te verzamelen om de vorderingen van de schuldeisers te kunnen voldoen. Dit kan de curator bijvoorbeeld bereiken door (delen van) de onderneming te verkopen, om een doorstart of voortzetting te bewerkstelligen.

Moet de OR voordat dit besluit wordt genomen ook om advies worden gevraagd? Of moeten tijdens een faillissement de belangen die door het adviesrecht worden beschermd wijken voor de belangen van de schuldeisers van de onderneming?

Adviesrecht OR bij faillissement

De Hoge Raad heeft zich recentelijk over deze vraag uitgelaten. Uit zijn uitspraak blijkt dat de onderneming de verplichtingen uit de Wet op de ondernemingsraden (WOR), zoals het vragen van advies aan de OR voor adviesplichtige besluiten, ook tijdens faillissement zo veel mogelijk moet naleven.

Waar normaal gesproken de ondernemer verplicht is de WOR na te leven, is tijdens faillissement de curator hiervoor verantwoordelijk. Als de curator de onderneming (gedeeltelijk) wil verkopen in het kader van een doorstart of voortzetting, waarbij het vooruitzicht bestaat van behoud van arbeidsplaatsen, dan moet hij daarom eerst de OR verzoeken om hierover te adviseren.

Meer informatie

Heeft u vragen over het adviesrecht van de OR? Of wilt u meer weten over de andere verplichtingen uit de WOR die de ondernemer of curator moeten naleven? Wij beantwoorden uw vragen graag! Russell Advocaten adviseert zowel ondernemingsraden als ondernemers over medezeggenschap. Neem contact met ons op:

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Adviesrecht ondernemingsraad

    Het bestuur van een bedrijf is verplicht advies te vragen aan de ondernemingsraad voor een aantal belangrijke besluiten. Bij wat voor besluiten heeft de ondernemingsraad adviesrecht?

    Lees meer

    Goed bestuur: Het adviesrecht van de ondernemingsraad

    Het bestuur van een bedrijf is verplicht advies te vragen aan de ondernemingsraad voor een aantal belangrijke besluiten. Om wat voor besluiten gaat het?

    Lees meer

    Goed bestuur: Het instemmingsrecht van de ondernemingsraad

    Het bestuur van een bedrijf heeft de instemming nodig van de ondernemingsraad voor een aantal belangrijke besluiten. Wat als de ondernemingsraad geen instemming verleent?

    Lees meer

    Contracten: survival clauses

    Als een contract is beëindigd, kunnen er nog steeds verplichtingen zijn die u wilt dat je contractpartner nakomt, zoals garanties of vertrouwelijkheid. U kunt dit regelen door middel van “survival clauses”, bepalingen die het einde van het contract overleven. Waar moet u op letten bij het opnemen van dergelijke clausules?

    Lees meer

    Kun je statutair bestuurder zijn zonder een benoemingsbesluit?

    Een statutair bestuurder wordt benoemd door middel van een benoemingsbesluit van het bevoegd orgaan. Wat zijn de gevolgen wanneer dit besluit niet is vastgelegd?

    Lees meer

    Werknemer of zzp’er: wanneer is iemand ondernemer?

    Nu de Belastingdienst weer de Wet DBA handhaaft, is deze vraag nog belangrijker geworden. In een recente uitspraak over Uber-chauffeurs heeft de Hoge Raad extra handvatten gegeven om te bepalen of iemand zzp’er is.

    Lees meer