Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Jan Dop
mr. Jan Dop
advocaat partner

Jan Dop staat nationale en internationale bedrijven bij in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is gespecialiseerd in ondernemingsrecht en arbeidsrecht. Hij werkt sinds 1995 als advocaat bij Russell, sinds 2011 als partner.
 

@: jan.dop@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Ondernemingsraad: Geldt adviesrecht OR ook bij faillissement?

Publicatiedatum: 27 juni 2017

ondernemingsraad moet ook adviseren bij faillissement ondernemingHet bestuur van een bedrijf is verplicht advies te vragen aan de ondernemingsraad voor een aantal belangrijke besluiten. Geldt dit adviesrecht ook tijdens het faillissement van de onderneming?
 

Adviesrecht OR

De ondernemer moet de ondernemingsraad (OR) om advies vragen voordat hij bepaalde belangrijke besluiten neemt. Dit adviesrecht geldt bijvoorbeeld bij het besluit tot verkoop van (een deel van) de onderneming. De OR kan daardoor het beleid van het bestuur actief toetsen, proberen te beïnvloeden en de belangen van de werknemers behartigen.
 

Faillissement onderneming

Wanneer een onderneming failliet gaat, wordt er een curator aangesteld. De curator behartigt de belangen van de schuldeisers van de onderneming, door zoveel mogelijk geld te verzamelen om de vorderingen van de schuldeisers te kunnen voldoen. Dit kan de curator bijvoorbeeld bereiken door (delen van) de onderneming te verkopen, om een doorstart of voortzetting te bewerkstelligen.

Moet de OR voordat dit besluit wordt genomen ook om advies worden gevraagd? Of moeten tijdens een faillissement de belangen die door het adviesrecht worden beschermd wijken voor de belangen van de schuldeisers van de onderneming?
 

Adviesrecht OR bij faillissement

De Hoge Raad heeft zich recentelijk over deze vraag uitgelaten. Uit zijn uitspraak blijkt dat de verplichtingen uit de Wet op de ondernemingsraden (WOR), zoals het vragen van advies aan de OR voor adviesplichtige besluiten, ook tijdens faillissement zo veel mogelijk moeten worden nageleefd.

Waar normaal gesproken de ondernemer verplicht is de WOR na te leven, is tijdens faillissement de curator hiervoor verantwoordelijk. Als de curator de onderneming (gedeeltelijk) wil verkopen in het kader van een doorstart of voortzetting, waarbij het vooruitzicht bestaat van behoud van arbeidsplaatsen, dan moet hij daarom eerst de OR verzoeken om hierover te adviseren.
 

Meer informatie

Heeft u vragen over het adviesrecht van de OR? Of wilt u meer weten over de andere verplichtingen uit de WOR die moeten worden nageleefd door de ondernemer of curator? Wij beantwoorden uw vragen graag! Russell Advocaten adviseert zowel ondernemingsraden als ondernemers over medezeggenschap. Neem contact met ons op:
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.