Heeft u het Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer” gemist? Bekijk hier de opname!

Nieuwe eisen bij bijna afgesloten onderhandelingen

Publicatiedatum 24 oktober 2017
Museum Hermitage onderhandelt met de exploitant van het museumrestaurant over aanpassing van de openingstijden, maar dit mislukt op het laatste moment. Kan het museum het restaurant aan de oorspronkelijke overeenkomst houden?

hermitage-social-media.89ab76

Onderhandelingen tussen Museum Hermitage en Hermitage Café

Museum Hermitage heeft in 2004 een samenwerkingsovereenkomst met Hermitage Café gesloten voor het uitbaten van de horeca in het museum, waaronder restaurant Neva. Hermitage Café is daarvoor jaarlijks een afschrijvingsvergoeding van € 150.000 verschuldigd, plus 8% van de omzet boven € 2.375.000.

Het restaurant blijkt buiten de openingsuren van het museum weinig bezoekers te trekken en Hermitage Café wil daarom de openingstijden wijzigen (niet meer tot ’s nachts 01:00 uur). Het onderhandelt met het museum over de nieuwe openingstijden en de te verwachten omzet. Partijen worden het eens over de volgende punten: het restaurant is ’s avonds open voor groepen en sponsoren, de afschrijvingsvergoeding wordt verhoogd naar € 175.000  per jaar en boven een omzet van € 1.600.000 is het café een vergoeding van 6% van de omzet verschuldigd. Tot hier waren beide partijen akkoord.

De onderhandelingen lopen op het laatste moment vast door een nieuwe eis die het museum stelt: een extra vergoeding van 20% over de omzet in de avonduren. Het museum houdt daarop Hermitage Café aan de oorspronkelijke overeenkomst, maar het restaurant Neva sluit ’s avonds toch haar deuren.

Ontbinding overeenkomst en vordering schadevergoeding

Het museum vordert daarop ontbinding van de overeenkomst, ontruiming van de horecagedeelten en veroordeling van Hermitage Café tot het betalen van een schadevergoeding. In kort geding wordt het museum in het gelijk gesteld en Hermitage Café moet het café-restaurant ontruimen. In hoger beroep vernietigt het Hof de uitspraak van de kantonrechter en stelt het museum aansprakelijk voor de schade van Hermitage Café door gederfde omzet en ontruimingskosten. Het museum gaat hierop in cassatie. De Hoge Raad heeft op 6 oktober 2017 uitspraak over deze zaak gedaan.

Gevolgen afbreken onderhandelingen

De vraag is of het redelijk is dat het museum in de gegeven omstandigheden het café aan de oorspronkelijke overeenkomst houdt, waarbij het café ’s avonds open moet. Voor beide partijen was duidelijk dat structurele avondopenstelling van het café-restaurant voor het publiek niet rendabel was. De omzetgrens zou immers verlaagd worden. Het museum had dan ook in redelijkheid kunnen verwachten dat Hermitage Café met de nieuwe voorwaarde niet akkoord zou gaan. De Hoge Raad acht het niet redelijk dat het museum Hermitage Café aan de oorspronkelijke overeenkomst houdt, nu de onderhandelingen al zo ver zijn gevorderd. Partijen hadden bijvoorbeeld een mediator moeten inschakelen.

Conclusie

Wie de onderhandelingen torpedeert door op het laatste moment nieuwe, onredelijke eisen te stellen, kan geen beroep doen op nakoming van de oorspronkelijke overeenkomst. Loopt u vast in onderhandelingen? Wij kunnen u hiermee helpen en bepalen wat uw positie is. Neem contact met ons op:

  Deel op social media

  • Contracten

  Voorkom schade bij het afbreken van onderhandelingen. Gebruik de Letter of Intent.

  3 september 2014

  Na een jaar met lange besprekingen waarin u veel geïnvesteerd hebt, breekt de tegenpartij de onderhandelingen af. U bent niet alleen de tijd, maar ook het geld kwijt. Bovendien kan de tegenpartij nu met uw goede ideeën aan de haal gaan. Is dit te voorkomen?

  lees verder
  • Franchise, distributie en agentuur
  • Contracten

  Pas op met vage bewoordingen in franchiseovereenkomsten

  24 juni 2021

  Het is belangrijk om in overeenkomsten duidelijke en ondubbelzinnige taal te gebruiken. Dat blijkt nog maar eens uit een recente uitspraak van de Hoge Raad. Door onduidelijkheden in de franchiseovereenkomsten hebben franchisenemers van Albert Heijn mogelijk miljoenen misgelopen.

  lees verder
  • Retail
  • Arbeidsrecht en ontslag

  17 juni 2021: Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer”

  17 juni 2021

  Heeft u het webinar gemist? Bekijk dan de opname hiervan! Als uw werknemer zich ziek meldt, roept dit tal van lastige vragen op. Wat zijn uw re-integratieverplichtingen tijdens de ziekteperiode? Wat mag u – met het oog op privacywetgeving – wel en niet noteren over uw zieke werknemer? Tijdens het webinar op 17 juni 2021 gaven wij een praktische toelichting op deze en andere vragen.

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Let op met de werkgeversverklaring!

  14 juni 2021

  Voor het sluiten van een hypotheek of een huurcontract vragen de bank of de verhuurder vaak om een werkgeversverklaring. Zo’n verklaring kan onbedoelde gevolgen hebben voor de werkgever. Waarop moet u letten?

  lees verder
  • Mode en luxury
  • Procederen, arbitrage en mediation

  De voordelen van arbitrage

  19 mei 2021

  Procederen hoeft niet altijd bij een rechter. Er zijn ook andere manieren om een juridisch conflict op te lossen. Een belangrijk en vaak aantrekkelijk alternatief is arbitrage. Zeker als u internationaal zaken doet. Wat zijn de voordelen van arbitrage?

  lees verder
  • Expats
  • Arbeidsrecht en ontslag

  The Netherlands: Gateway to Europe

  3 mei 2021

  The Netherlands likes to present itself as “the gateway to Europe.” And not without reason: excellent travel connections (Schiphol Amsterdam Airport and Rotterdam Seaport) and a highly educated population speaking several languages.

  lees verder
  • Ambassades
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Russell Advocaten aanbevolen door The Legal 500 2021

  20 april 2021

  Russell Advocaten is voor het 17e jaar op rij opgenomen in The Legal 500. We zijn blij met deze erkenning voor de kwaliteit van onze juridische dienstverlening door experts en cliënten. Lees wat zij over ons schrijven:

  lees verder
  • Retail
  • Vastgoed en huur

  Huurder en verhuurder moeten pijn van lockdown delen

  30 maart 2021

  Wanneer heeft een huurder recht op huurkorting? Hoe worden de gevolgen van de coronacrisis over verhuurder en huurder verdeeld?

  lees verder