Heeft u het Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer” gemist? Bekijk hier de opname!

NV oprichten in 5 stappen

Publicatiedatum 11 juli 2017
Wilt u een naamloze vennootschap (NV) starten? Dit stappenplan vertelt u in 5 stappen hoe u dit doet!

startingabusiness

Stap 1: Checken beschikbaarheid handelsnaam

Voordat u uw NV start, is het aan te raden om uit te zoeken of de handelsnaam die u heeft uitgekozen voor uw bedrijf niet al in gebruik is door een ander bedrijf. Een eerdere registratie van dezelfde of een vergelijkbare handelsnaam kan door intellectuele eigendomsrechten namelijk problemen opleveren.

Stap 2: Opmaken en bekrachtigen oprichtingsakte

De eerste stap in de oprichtingsprocedure is het opmaken van een notariële oprichtingsakte. Dit wordt gedaan door een notaris. De oprichtingsakte bevat de statuten. De statuten zijn de grondregels van de NV, waarin de onderlinge verhoudingen binnen de onderneming worden vastgelegd.

Over de inhoud van de statuten moet goed worden nagedacht. Daarom is het handig om u te laten adviseren door een advocaat. Wij adviseren u uiteraard graag. De oprichtingsakte moet worden ondertekend door de oprichter(s) – of door een gevolmachtigde uit hun naam – en door de notaris.

Stap 3: Storten minimum startkapitaal

Om een NV te kunnen oprichten, moet er tenminste EUR 45.000 in de onderneming worden gestort.

Stap 4: Registreren NV

Nadat de oprichtingsakte is ondertekend en het minimum startkapitaal in de NV is gestort, moet de NV worden ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Vóór deze registratie kan de NV al wel zelfstandig deelnemen aan het handelsverkeer. Personen die handelen namens de NV in oprichting, meestal de bestuurders, zijn echter in beginsel persoonlijk aansprakelijk voor de nakoming van de overeenkomsten gesloten door de NV in oprichting. Na de registratie is de NV aansprakelijk.

Stap 5: Sluiten aandeelhoudersovereenkomst

Richt u de NV op met één of meer andere aandeelhouders? Dan is het aan te raden om onderlinge afspraken te maken en deze vast te leggen in een aandeelhoudersovereenkomst.

Tip bij alle stappen: Inschakelen advocaat

Het is van belang dat de NV in één keer goed wordt ingericht bij de oprichting. Een goede start is het halve werk, zeker bij het tot een succes laten zijn van een nieuwe onderneming. Raadpleeg daarom nog vóór stap 1 een advocaat die u hierbij kan helpen. Russell Advocaten helpt u hier graag bij! Ook voor hulp bij of advies over het oprichten van een BV kunt u bij ons terecht. Neem contact met ons op:

  Deel op social media

  • Ondernemingsrecht

  Welke rechtsvorm past bij uw onderneming?

  25 juli 2017

  Wilt u een onderneming starten, maar weet u niet in welke rechtsvorm de onderneming moet worden gegoten? Bekijk dan ons handige overzicht om de verschillende rechtsvormen te vergelijken.

  lees verder
  • Ondernemingsrecht

  BV oprichten in 5 stappen

  8 juni 2017

  Wilt u een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (BV) starten? Wij vertellen u stap voor stap hoe u dit doet!

  lees verder
  • Ondernemingsraad
  • Ondernemingsrecht

  Wet bestuur en toezicht rechtspersonen: wat verandert er?

  23 juni 2021

  Op 10 november 2020 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel bestuur en toezicht rechtspersonen aangenomen. Dit heeft gevolgen voor alle verenigingen en stichtingen, maar vooral voor non-profitorganisaties. Bent u als bestuurder van een sportvereniging nu eerder aansprakelijk? Moet u aan extra eisen voldoen als u in de raad van toezicht van een school zit?

  lees verder
  • Expats
  • Arbeidsrecht en ontslag

  The Netherlands: Gateway to Europe

  3 mei 2021

  The Netherlands likes to present itself as “the gateway to Europe.” And not without reason: excellent travel connections (Schiphol Amsterdam Airport and Rotterdam Seaport) and a highly educated population speaking several languages.

  lees verder
  • Ondernemingsrecht

  Moet u uw statuten wijzigen vanwege de nieuwe Wet bestuur en toezicht rechtspersonen?

  15 april 2021

  Op 1 juli 2021 treedt de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (Wbtr) in werking. Wat betekent dit voor de statuten van uw vereniging, stichting of coöperatie?

  lees verder
  • Ondernemingsrecht

  250 dagen bedenktijd voor beursvennootschappen

  30 maart 2021

  Besturen van beursgenoteerde vennootschappen krijgen een nieuw middel om de vennootschap te beschermen tegen ongewenst aandeelhoudersactivisme of een dreigende (vijandelijke) overname. Zij krijgen de mogelijkheid tot het inroepen van een bedenktijd van maximaal 250 dagen. Wat houdt deze bedenktijd precies in?

  lees verder
  • Kunst
  • Ondernemingsrecht

  Mr. Paul W.L. Russell in rechtencircuit.nl: “Zoek datgene wat bij je past”

  25 februari 2021

  Mr. Paul W.L. Russell heeft een interview gegeven aan rechtencircuit.nl over zijn ervaringen als advocaat. Waar moet een procesadvocaat op letten? Hoe zorg je als jurist dat je werk interessant en relevant blijft?

  lees verder
  • Franchise, distributie en agentuur
  • Contracten

  Distribution & Agency in the Netherlands

  25 februari 2021

  Russell Advocaten heeft in de Lexology Guide Distribution & Agency het hoofdstuk over Nederland geschreven. Lexology is de grootste bron voor internationaal juridisch nieuws, analyses en inzichten voor advocatenkantoren en bedrijfsjuristen.

  lees verder