Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

BV oprichten in 5 stappen

Publicatiedatum 8 juni 2017

Wilt u een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (BV) starten? Wij vertellen u stap voor stap hoe u dit doet!

startingabusiness

Stap 1: Checken beschikbaarheid handelsnaam

Door intellectuele eigendomsrechten kan een eerdere registratie van dezelfde of een vergelijkbare handelsnaam problemen opleveren. U doet er daarom goed aan om uit te zoeken of de handelsnaam die u wenst te voeren niet al in gebruik is door een ander bedrijf.

Stap 2: Opmaken en bekrachtigen oprichtingsakte

De eerste stap in de oprichtingsprocedure is het opmaken van een notariële oprichtingsakte. Dit doet een notaris. De oprichtingsakte bevat de statuten. De statuten zijn de grondregels van de BV, waarin de onderlinge verhoudingen binnen de onderneming worden vastgelegd. Belangrijk is dat er goed wordt nagedacht over de inhoud van de statuten, waardoor het aan te raden is om u te laten adviseren door een advocaat. De oprichtingsakte moet worden ondertekend door de oprichter(s) – of door een gevolmachtigde uit hun naam – en door de notaris.

Stap 3: Storten minimum startkapitaal

Om een BV te kunnen oprichten, moet er tenminste 1 eurocent in de onderneming worden gestort.

Stap 4: Registreren BV

Nadat de oprichtingsakte is ondertekend en het minimum startkapitaal in de BV is gestort, moet de BV worden ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Vóór deze registratie kan de BV al wel zelfstandig deelnemen aan het handelsverkeer. Totdat de BV is geregistreerd geldt deze als BV in oprichting. Personen die handelen namens de BV in oprichting, meestal de bestuurders, zijn echter in beginsel persoonlijk aansprakelijk voor de nakoming van de overeenkomsten gesloten door de BV in oprichting. Na de registratie is de BV aansprakelijk.

Stap 5: Sluiten aandeelhoudersovereenkomst

Richt u de BV op met één of meer andere aandeelhouders? Dan is het aan te raden om onderlinge afspraken te maken en deze vast te leggen in een aandeelhoudersovereenkomst.

Tip bij alle stappen: Inschakelen advocaat

Wanneer u een BV opzet, dient u ervoor te zorgen dat deze in één keer goed wordt ingericht. Een goede start is het halve werk, zeker bij het tot een succes laten zijn van een nieuwe onderneming. Raadpleeg daarom nog vóór stap 1 een advocaat die u hierbij kan helpen. Wij zijn u hier uiteraard graag bij van dienst. Ook voor hulp bij of advies over het oprichten van een NV kunt u bij ons terecht. Neem contact met ons op:

  Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

  Gerelateerde publicaties

  Welke rechtsvorm past bij uw onderneming?

  Wilt u een onderneming starten, maar weet u niet in welke rechtsvorm de onderneming moet worden gegoten? Bekijk dan ons handige overzicht om de verschillende rechtsvormen te vergelijken.

  Lees meer

  NV oprichten in 5 stappen

  Wilt u een naamloze vennootschap (NV) starten? Dit stappenplan vertelt u in 5 stappen hoe u dit doet!

  Lees meer

  ESG-rapportage verplicht voor beursgenoteerde bedrijven

  Ruim een kwart van de bedrijven is nog niet klaar voor de ESG-rapportage, de duurzaamheidsverslaggeving die vanaf 2025 verplicht is. Aan welke regels moeten ondernemingen gaan voldoen? En welke eisen gelden nu al?

  Lees meer

  1 januari 2024: Volledig digitaal oprichten bedrijf wordt mogelijk

  Het wordt nog makkelijker om in Nederland een bedrijf te starten. Vanaf 1 januari 2024 kan het oprichten van een bv geheel online. Wat verandert er?

  Lees meer

  Wat betekent de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) voor schuldeisers?

  De WHOA maakt het makkelijker voor een bedrijf dat failliet dreigt te gaan om een faillissement te voorkomen. Dat kan door een bindend akkoord met alle schuldeisers, ook als zij niet allemaal met het akkoord instemmen. Welke rechten hebben schuldeisers in de WHOA-procedure?

  Lees meer

  Statutair bestuurder of titulair bestuurder?

  Functiebenamingen als algemeen directeur, CEO, bestuurder en gevolmachtigde directeur komen veel voor. Juridisch gezien zijn er maar twee functies te onderscheiden. Wat zijn de verschillen en wie mag wat? En wat zijn de gevolgen bij ontslag van een bestuurder?

  Lees meer