BV oprichten in 5 stappen

Publicatiedatum 8 juni 2017
Wilt u een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (BV) starten? Wij vertellen u stap voor stap hoe u dit doet!

startingabusiness

Stap 1: Checken beschikbaarheid handelsnaam

Door intellectuele eigendomsrechten kan een eerdere registratie van dezelfde of een vergelijkbare handelsnaam problemen opleveren. U doet er daarom goed aan om uit te zoeken of de handelsnaam die u wenst te voeren niet al in gebruik is door een ander bedrijf.

Stap 2: Opmaken en bekrachtigen oprichtingsakte

De eerste stap in de oprichtingsprocedure is het opmaken van een notariële oprichtingsakte. Dit doet een notaris. De oprichtingsakte bevat de statuten. De statuten zijn de grondregels van de BV, waarin de onderlinge verhoudingen binnen de onderneming worden vastgelegd. Belangrijk is dat er goed wordt nagedacht over de inhoud van de statuten, waardoor het aan te raden is om u te laten adviseren door een advocaat. De oprichtingsakte moet worden ondertekend door de oprichter(s) – of door een gevolmachtigde uit hun naam – en door de notaris.

Stap 3: Storten minimum startkapitaal

Om een BV te kunnen oprichten, moet er tenminste 1 eurocent in de onderneming worden gestort.

Stap 4: Registreren BV

Nadat de oprichtingsakte is ondertekend en het minimum startkapitaal in de BV is gestort, moet de BV worden ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Vóór deze registratie kan de BV al wel zelfstandig deelnemen aan het handelsverkeer. Totdat de BV is geregistreerd geldt deze als BV in oprichting. Personen die handelen namens de BV in oprichting, meestal de bestuurders, zijn echter in beginsel persoonlijk aansprakelijk voor de nakoming van de overeenkomsten gesloten door de BV in oprichting. Na de registratie is de BV aansprakelijk.

Stap 5: Sluiten aandeelhoudersovereenkomst

Richt u de BV op met één of meer andere aandeelhouders? Dan is het aan te raden om onderlinge afspraken te maken en deze vast te leggen in een aandeelhoudersovereenkomst.

Tip bij alle stappen: Inschakelen advocaat

Wanneer u een BV opzet, dient u ervoor te zorgen dat deze in één keer goed wordt ingericht. Een goede start is het halve werk, zeker bij het tot een succes laten zijn van een nieuwe onderneming. Raadpleeg daarom nog vóór stap 1 een advocaat die u hierbij kan helpen. Wij zijn u hier uiteraard graag bij van dienst. Ook voor hulp bij of advies over het oprichten van een NV kunt u bij ons terecht. Neem contact met ons op:

  Deel op social media

  • Ondernemingsrecht

  Welke rechtsvorm past bij uw onderneming?

  25 juli 2017

  Wilt u een onderneming starten, maar weet u niet in welke rechtsvorm de onderneming moet worden gegoten? Bekijk dan ons handige overzicht om de verschillende rechtsvormen te vergelijken.

  lees verder
  • Ondernemingsrecht

  NV oprichten in 5 stappen

  11 juli 2017

  Wilt u een naamloze vennootschap (NV) starten? Dit stappenplan vertelt u in 5 stappen hoe u dit doet!

  lees verder
  • Ondernemingsraad
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Ondernemingsraad: Coronamaatregelen en verplichte vaccinaties

  11 oktober 2021

  Welke rechten heeft de OR ten aanzien van de coronamaatregelen binnen de onderneming? En welke rol speelt de OR als het gaat om de (on)mogelijkheid van verplichte vaccinatie tegen het coronavirus?

  lees verder
  • Ondernemingsrecht

  Is een managementovereenkomst een arbeidsovereenkomst of een opdrachtovereenkomst?

  26 augustus 2021

  Hebben de nieuwe regels van de Hoge Raad voor het beoordelen van arbeidsovereenkomsten ook gevolgen voor de managementovereenkomst? De rechtspraak is er nog niet uit. Dat blijkt uit uitspraken van het Hof Arnhem-Leeuwarden en de Rechtbank Midden-Nederland over de managementovereenkomst van de CFO van de Volksbank.

  lees verder
  • Ondernemingsrecht

  Goed bestuur: De raadgevende stem van bestuurders en commissarissen

  28 juni 2021

  Bestuurders en commissarissen hebben een raadgevende stem in de algemene vergadering van aandeelhouders. Vanaf 1 juli 2021 geldt dit ook voor de bestuurders en commissarissen van verenigingen, stichtingen en coöperaties. Wat zijn de gevolgen wanneer er besluiten worden genomen zonder dat zij advies hebben kunnen geven?

  lees verder
  • Ondernemingsraad
  • Ondernemingsrecht

  Wet bestuur en toezicht rechtspersonen: wat verandert er?

  23 juni 2021

  Op 10 november 2020 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel bestuur en toezicht rechtspersonen aangenomen. Dit heeft gevolgen voor alle verenigingen en stichtingen, maar vooral voor non-profitorganisaties. Bent u als bestuurder van een sportvereniging nu eerder aansprakelijk? Moet u aan extra eisen voldoen als u in de raad van toezicht van een school zit?

  lees verder
  • Expats
  • Arbeidsrecht en ontslag

  The Netherlands: Gateway to Europe

  3 mei 2021

  The Netherlands likes to present itself as “the gateway to Europe.” And not without reason: excellent travel connections (Schiphol Amsterdam Airport and Rotterdam Seaport) and a highly educated population speaking several languages.

  lees verder