Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Paul W.L. Russell
mr. Paul W.L. Russell
senior partner

Paul Russell is advocaat voor internationale en nationale bedrijven, kunsthandelaren, musea en vermogende particulieren. Hij is gespecialiseerd in corporate governance, contracten en corporate litigation. Hij werkt sinds 1976 als advocaat bij Russell.
 

@: paul.russell@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Kunst en recht: Het belang van een consignatieovereenkomst

Publicatiedatum: 2 maart 2017

Bij consignatie schakelt de eigenaar van een kunstvoorwerp een tussenpersoon in, waaraan hij de opdracht geeft het kunstwerk voor een vooraf bepaalde prijs te verkopen en de koopsom vervolgens af te dragen. De tussenpersoon (meestal een kunsthandelaar of een andere deskundige) ontvangt hiervoor een vergoeding. De eigenaar geeft het kunstwerk meestal mee aan de tussenpersoon, maar de eigendom wordt niet overgedragen.

Het is van belang om, voordat u een kunstvoorwerp in consignatie geeft, een goede, schriftelijke consignatieovereenkomst te sluiten met de partij waaraan u het voorwerp in consignatie geeft. Een consignatieovereenkomst kan bijvoorbeeld uitkomst bieden wanneer er beslag wordt gelegd op een in consignatie gegeven voorwerp.
 

Beslag op in consignatie gegeven voorwerp

Wanneer de kunsthandelaar waaraan u een schilderij in consignatie heeft gegeven een aantal facturen onbetaald heeft gelaten, zullen de schuldeisers ter voldoening van hun vordering allereerst beslag laten leggen op de handelsvoorraad van de kunsthandelaar. Hieronder valt ook het door u in consignatie gegeven schilderij. De deurwaarder die het beslag legt gaat er immers vanuit dat alles wat in de kunsthandel aanwezig is, eigendom is van de kunsthandelaar.

Vervolgens wil de derde overgaan tot verkoop van het schilderij waarop hij beslag heeft gelegd, om met de opbrengst hiervan de vordering die hij heeft op de kunsthandelaar te voldoen. Wat kunt u hier tegen doen?

U kunt het beslag laten opheffen. De derde heeft immers geen vordering op u, maar op de kunsthandelaar. U moet dan wel kunnen bewijzen dat u eigenaar bent van het schilderij en dat het feit dat het schilderij in de kunsthandel aanwezig is, niet betekent dat u de eigendom van het schilderij heeft overgedragen aan de kunsthandelaar. Dit kunt u doen door het sluiten van een schriftelijke consignatieovereenkomst.
 

Tip

Leg in de consignatieovereenkomst niet alleen uw eigendom van het kunstvoorwerp vast, maar ook afspraken over:

  • de minimale prijs waarvoor het kunstwerk mag worden verkocht
  • de hoogte van de vergoeding voor de tussenpersoon en/of
  • een verplichting tot overleg voorafgaand aan de verkoop.

Daardoor staat u sterker wanneer het in consignatie gegeven voorwerp wordt verkocht voor een lagere prijs dan vooraf is afgesproken, wanneer het in consignatie gegeven voorwerp niet wordt verkocht, maar ook niet wordt teruggegeven of wanneer de kunsthandelaar weigert de verkoopprijs af te dragen.
 

Wat kunnen wij doen?

Wilt u een voorwerp in consignatie geven? Wij stellen graag een consignatieovereenkomst voor u op waaruit duidelijk wordt dat u niet de eigendom van het voorwerp overdraagt. Neem contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.