Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. drs. Reinier W.L. Russell
mr. drs. Reinier W.L. Russell
managing partner

Reinier Russell adviseert nationale en internationale bedrijven in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is breed gespecialiseerd in kwesties rond ondernemingen, personeel, vastgoed en overheid. Hij is sinds 1990 advocaat. Tevens is hij gecertificeerd mediator.
 

@: reinier.russell@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Integriteitsbeleid binnen uw onderneming

Publicatiedatum: 19 juli 2017

Beleid tegen fraude, schandalen, seksuele intimidatieHoe creëert u een transparante, open en professionele bedrijfscultuur, waarin voor iedereen duidelijk is welk gedrag passend is en wat (niet-)ethisch handelen is?

Steeds vaker zien wij dat managers van ondernemingen worden ontslagen vanwege schendingen van de gedragscode, zoals betrokkenheid bij een schandaal, (seksuele) intimidatie, fraude of het lekken van bedrijfsgevoelige informatie. Dit heeft mede te maken met een toegenomen maatschappelijke aandacht voor dit soort overtredingen en het zerotolerancebeleid dat vele ondernemingen vandaag de dag hanteren.

U wilt natuurlijk dat al uw werknemers integer handelen, maar zeker de grote spelers binnen uw onderneming moet u kunnen vertrouwen. Een bestuurder waartegen een integriteitsonderzoek loopt, terwijl hij tegelijkertijd een voorbeeld moet zijn voor uw werknemers, kan immers voor lastige situaties zorgen.

Hoe zorgt u als ondernemer ervoor dat iedereen die handelt uit naam van uw onderneming, zowel binnen de organisatie als naar buiten toe, handelt op de door u gewenste wijze?
 

Tip voor de praktijk

Het advies van onze advocaten is om een integriteitsbeleid te laten opstellen, waarin de kernwaarden van uw onderneming worden gepresenteerd en gedragsregels zijn opgenomen.
 

Waarom een integriteitsbeleid?

  • Met een integriteitsbeleid kunt u duidelijk maken welke normen en waarden u wenst uit te dragen.
  • Een integriteitsbeleid kan bijdragen aan het moreel besef van de personen binnen de onderneming.
  • Het beleid geldt voor iedereen die hiermee akkoord is gegaan.
  • In het geval van integriteitsdilemma’s kan de integriteitscode uitkomst bieden.
  • Het beleid zorgt voor duidelijkheid over het verloop van procedures.
  • In het beleid kunnen sancties worden opgenomen, die kunnen worden opgelegd bij overtreden van de gedragsregels.
  • In een eventueel geschil met een werknemer over niet-ethisch gedrag staat u sterker indien uw onderneming een kenbaar integriteitsbeleid hanteert.

Het integriteitsbeleid kan een apart document zijn of worden opgenomen als onderdeel van een personeelshandboek/gedragscode, waarin onder andere ook een socialmediabeleid is opgenomen.
 

Wat kunnen wij voor u doen?

Russell Advocaten helpt ondernemingen en hun bestuurders onderzoek te doen (fact finding/integriteitsonderzoek) naar en procedures te voeren over integriteitskwesties binnen ondernemingen. Daarnaast adviseren onze advocaten over wat u vooraf kunt doen om de door u gewenste werkomgeving te creëren, zoals het opstellen, invoeren en handhaven van een gedegen integriteitsbeleid. Neem contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.