Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Guus van Lieshout
mr. Guus van Lieshout
advocaat

Guus van Lieshout adviseert als advocaat internationale en nationale ondernemers. Het zwaartepunt van zijn praktijk ligt bij ondernemingsrecht, maar hij houdt zich ook bezig met contracten, (bestuurders)aansprakelijkheid en aandeelhoudersgeschillen. Guus werkt op de sectie ondernemingsrecht van Russell Advocaten.

 

@: guus.vanlieshout@russell.nl
t: 020 - 301 55 55


2020: inschrijving in UBO-register verplicht

Publicatiedatum: 14 november 2019

Let op mogelijkheid afschermen gegevens in UBO-register  English version

Update: de invoering van het UBO-register is tot nader order uitgesteld. Het streven is om voor 1 januari 2021 de wetgeving af te ronden.
 

Invoering UBO-register: inschrijving

Eerder hebben wij u geïnformeerd over de introductie van een UBO-register en het  wetsvoorstel waarin is vastgelegd wie UBO (Ultimate Beneficial Owner of uiteindelijk belanghebbende) is, welke gegevens van de UBO moeten worden ingeschreven en welke gegevens openbaar worden. De Minister van Financiën streeft ernaar om het UBO-register op 10 januari 2020 in gebruik te nemen. Dat wil niet zeggen dat alle UBO’s van inschrijvingsplichtige rechtspersonen op 11 januari 2020 in het UBO-register moeten of kunnen staan. Inschrijvingsplichtig zijn bv’s, nv’s, cv’s, personenvennootschappen, stichtingen en verenigingen die in Nederland zijn gevestigd of toebehoren aan een buitenlandse vennootschap met een hoofd- of nevenvestiging in Nederland.

Nieuwe rechtspersonen die vanaf 10 januari 2020 worden opgericht, zullen meteen hun UBO moeten inschrijven. Het wordt een verplicht onderdeel voor het verkrijgen van een KvK-nummer.

Bestaande rechtspersonen die vóór de invoering van het UBO-register al zijn opgericht, ontvangen vanaf 10 januari 2020 een brief van de Kamer van Koophandel met het verzoek om hun UBO’s op te geven. Die brieven worden verspreid over een periode van 18 maanden verstuurd om overbelasting van de Kamer van Koophandel te voorkomen. Rechtspersonen kunnen die uitnodiging afwachten.
 

UBO-register: privacy

In het UBO-register worden diverse privacygevoelige persoonsgegevens van de UBO opgenomen. Het UBO-register wordt daarom beperkt openbaar toegankelijk: niet iedereen heeft toegang tot alle gegevens. Alleen Fiscale Inlichtingen Eenheden (FIE’s) en geautoriseerde overheden – met geheimhoudingsplicht - krijgen toegang tot àlle UBO-gegevens. Voor anderen zijn uitsluitend de naam, geboortemaand en -jaar, woonland, nationaliteit en aard en omvang van het gehouden economisch belang zichtbaar.

In uitzonderlijke gevallen kunnen de UBO-gegevens op verzoek van de UBO geheel of gedeeltelijk worden afgeschermd van inzage (behalve voor FIE’s, geautoriseerde overheden, financiële instellingen of notarissen).

De Minister van Financiën heeft extra maatregelen afgekondigd om de privacy van UBO’s te waarborgen. Diegenen die gegevens in het UBO-register willen raadplegen, zullen zich bij de Kamer van Koophandel moeten registreren. Daarbij vindt een identiteitscontrole plaats. Daarnaast krijgt de UBO inzicht in hoe vaak zijn gegevens worden geraadpleegd.
 

Meer informatie?

Heeft u vragen over het UBO-register? Wilt u weten welke gegevens van uw UBO mogen worden verlangd? Of wilt u dat wij een verzoek om uw gegevens af te schermen voor u opstellen? De specialisten van Russell Advocaten zijn u graag van dienst. Neem contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.