Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Ynze Kliphuis
mr. Ynze Kliphuis
advocaat

Ynze Kliphuis staat winkelketens, makelaars, bedrijven en particulieren bij in kwesties over vastgoed en (ver)huur en in geschillen met overheden over bestemmingsplannen, bouwprojecten en vergunningen. Ynze werkt sinds 2007 bij Russell.
 

@: ynze.kliphuis@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Geoblocking: Gevolgen voor agentuur, distributie en franchise

Publicatiedatum: 20 maart 2018

Vanaf 3 december 2018 geldt binnen de EU een verbod op geoblocking door websites. Wat betekent dit voor de agentuur, distributie- en franchisebranche?

Bij geoblocking wordt het een koper onmogelijk gemaakt om producten te bestellen op een website in een ander land. Zo kan de eigenaar van de website onder andere afspraken nakomen over afzetgebieden van agenten, distributeurs en franchisenemers.

Bedrijven gebruiken verschillende methoden om hun afzetmarkt op te splitsen en per gebied verschillende prijzen te kunnen hanteren. Soms wordt de koper automatisch omgeleid naar een website voor zijn eigen land of naar de internationale website van de leverancier. In andere gevallen wordt het de koper onmogelijk gemaakt te bestellen, bijvoorbeeld:

 • Registratie op de website is onmogelijk, omdat de locatie niet voorkomt in een verplicht keuzelijstje.
 • Betaling vanuit een buitenlandse bank of creditcard is niet mogelijk.
 • Levering is niet mogelijk, ook niet als het product wordt opgehaald in het land van de webshop.
   

Verordening geoblocking

Vanaf 3 december 2018 zal binnen de EU geoblocking van EU-burgers niet meer toegestaan zijn. Hiermee wordt er een volgende stap gezet naar de “Digital Single Market”: vrij verkeer op het gebied van e-commerce, zonder grenzen. Het verbod geldt niet voor:

 • auteursrechtelijk beschermde producten zoals e-books, muziek en films;
 • financiële en audiovisuele diensten;
 • diensten in verband met vervoer en gezondheidszorg;
 • maatschappelijke diensten.

Leveranciers mogen bestellingen van EU-burgers niet weigeren, maar worden ook niet verplicht om aan het buitenland te leveren. Zij moeten echter wel buitenlandse kopers in staat stellen om de producten bij hen op te halen. Indien de verkoop of het bezit van een bepaald product in een EU-lidstaat verboden is, mag de webshop weigeren dit product te verkopen aan inwoners van die lidstaat. De reden voor de weigering dient wel kenbaar te worden gemaakt aan de koper.

Tegelijkertijd met het verbod op geoblocking komen er maatregelen om de kosten voor internationale verzending van pakketten transparanter te maken en komt er een eenvoudiger regeling van de btw-afdracht bij internationale online verkoop.
 

Gevolgen

Het verbod op geoblocking door webshops heeft gevolgen voor agentuur, distributie en franchise. Agent- en distributeurschappen kenmerken zich immers door geografische afbakening; partijen spreken een bepaald contractgebied af waarin de agent, distributeur of franchisenemer actief is. Een Nederlandse agent van een bepaald merk mag dat merk in Nederland vertegenwoordigen, maar niet in Duitsland.

Na het verbod op geoblocking zal men deze geografische afbakening op het internet niet meer kunnen volhouden. Een distributeur voor Nederland zal dus ook Duitse klanten moeten bedienen, indien deze via de Nederlandse site goederen bestellen. Veel huidige distributieovereenkomsten bevatten echter een bepaling die de distributeur verplicht uitsluitend te distribueren binnen het overeengekomen territorium.

Een dergelijke bepaling zal door de afschaffing van geoblocking niet gehandhaafd kunnen worden. Het is daarom van belang om de contracten up-to-date te maken en bepalingen toe te voegen die het mogelijk maken om de constructie van agentschap, distributeur of franchise te kunnen blijven voeren.
 

Tips

Een absoluut verbod op het verkopen aan inwoners van andere landen is niet meer toegestaan. Maar wat kan dan nog wel?

 • Leveranciers kunnen met agenten en distributeurs afspreken dat zij niet actief kopers zullen zoeken buiten hun eigen land. Zo kunnen kopers bijvoorbeeld worden ontmoedigd om bij een webshop in een ander land te bestellen doordat die webshop alleen in het eigen land producten aflevert.
 • Ook lijkt het mogelijk om afspraken te maken over de taal van de website (alleen de talen uit het eigen land).
 • Het is voor de producent niet toegestaan om distributeurs en agenten te verplichten tot een minimumprijs, zodat zij niet met elkaar of met de website van de producent kunnen concurreren. Afspraken over de prijzen van producten zijn met uitzondering van een maximumprijs niet toegestaan.
 • Hoewel het automatisch doorsturen naar een website voor een ander land niet meer is toegestaan, is het wel toegestaan om kopers er via een pop-up op te wijzen dat er ook een speciale site voor hun eigen land is.
   

Actie

Meer informatie

Wilt u uw agentuur-, distributie- en/of franchisecontract up-to-date maken of heeft u vragen over verkoop via webwinkels? Neem dan contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.