Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Jan Dop
mr. Jan Dop
advocaat partner

Jan Dop staat nationale en internationale bedrijven bij in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is gespecialiseerd in ondernemingsrecht en arbeidsrecht. Hij werkt sinds 1995 als advocaat bij Russell, sinds 2011 als partner.
 

@: jan.dop@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Ongelijkwaardige voorziening voor transitievergoeding wordt mogelijk

Publicatiedatum: 30 april 2019

Alternatieve regeling in cao in plaats van transitievergoeding of ontslagvergoedingDe gelijkwaardige voorziening voor de transitievergoeding gaat verdwijnen per 1 januari 2020. De Hoge Raad heeft echter op de valreep nog een paar richtlijnen gegeven voor het interpreteren van de gelijkwaardigheid. Welke gevolgen hebben deze veranderingen voor werkgevers?
 

Gelijkwaardigheid voorziening in cao niet langer verplicht

In cao’s kan in plaats van de transitievergoeding een gelijkwaardige regeling bij ontslag worden opgenomen. Op 1 januari 2020 vervalt de voorwaarde dat deze voorziening aan de transitievergoeding gelijkwaardig moet zijn. De regeling wordt bovendien beperkt tot ontslag op bedrijfseconomische redenen. Hierdoor wordt het mogelijk om bijvoorbeeld in een sociaal plan een lagere vergoeding dan de wettelijke transitievergoeding op te nemen. Dit vergroot de kans dat een noodlijdend bedrijf geheel of gedeeltelijk gered kan worden.

Wat verdwijnt is de mogelijkheid om een suppletieregeling van een arbeidsongeschiktheidsuitkering in plaats van de transitievergoeding te stellen. Vanaf 1 april 2020 wordt echter de transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid gecompenseerd.
 

Wanneer is een gelijkwaardige voorziening gelijkwaardig?

Voor cao’s die voor 1 januari 2020 zijn ingegaan geldt ook na 1 januari 2020 nog de eis dat de opgenomen voorziening gelijkwaardig moet zijn. Wanneer is een voorziening gelijkwaardig? Deze vraag heeft de Hoge Raad in een recente uitspraak beantwoord. Er zijn twee belangrijke eisen:

  1. Bij het berekenen van de waarde van een voorziening mag uitgegaan worden van de potentiële waarde van de voorziening. Als het gaat om een aanvulling van de pensioenopbouw hoeft niet gewacht te worden tot het pensioen ook echt wordt uitgekeerd. De werknemer loopt dus het risico dat hij de gelijkwaardige voorziening niet of slechts gedeeltelijk zal ontvangen.
  2. De voorziening moet op individueel niveau gelijkwaardig zijn. Dat betekent dat de voorziening voor sommige werknemers wel gelijkwaardig kan zijn en voor andere niet. Een oudere werknemer met een hoog salaris heeft bijvoorbeeld recht op een hogere transitievergoeding dan een werknemer met weinig dienstjaren en een laag salaris.

Hiernaast is er nog een aantal punten waarop gelet kan worden:

  1. Staat in de cao dat de voorziening bedoeld is als alternatief voor de gelijkwaardige voorziening? Dit is geen strikte eis. Zo kunnen ook regelingen van voor de invoering van de transitievergoeding een gelijkwaardige voorziening zijn.
  2. Heeft de regeling in de cao heeft tot doel het bekorten van de werkloosheid of het compenseren van de gevolgen daarvan? Ook dit is geen strikte eis. Een aanvulling op de arbeidsongeschiktheidsuitkering kan bijvoorbeeld als gelijkwaardige voorziening gelden. N.B. Na 1 januari 2020 vervalt deze mogelijkheid.
     

Meer informatie

Wilt u meer weten over ontslagvergoedingen? Of heeft u andere vragen over cao’s en arbeidsrecht? Neem dan contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.