Heeft u het Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer” gemist? Bekijk hier de opname!

Meer ruimte om te werken voor familieleden van expats

Publicatiedatum 25 november 2019
Familieleden van expats die zelfstandig ondernemer zijn hebben nu nog een tewerkstellingsvergunning (TWV) nodig om in loondienst te mogen werken. Vanaf 1 oktober 2020 is deze niet langer nodig.

expats

Vanaf 1 oktober 2020 hebben familieleden van expats die zelfstandig ondernemer zijn, geen tewerkstellingsvergunning (TWV) meer nodig om in loondienst te mogen werken.

Wie als expat in Nederland werkt als zelfstandige mag niet ook in loondienst werken zonder een tewerkstellingsvergunning. Dit geldt nu ook nog voor de familieleden van die expat. Willen zij toch in loondienst werken, dan zal de beoogd werkgever eerst een TWV moeten aanvragen. De eisen voor een TWV zijn erg strikt.

Deze extra drempel maakt het voor expat-ondernemers minder aantrekkelijk om in Nederland te komen werken. Zij moeten hierdoor immers vaker alleen zorgen voor het familie-inkomen. Per 1 oktober 2020 vervalt echter de TWV-eis voor familieleden van zelfstandige expats. De familieleden zijn dan vrij om in loondienst te werken, zonder TWV.

Wanneer mogen familieleden van expats in Nederland werken?

In principe hebben echtgenoten en partners van expats dezelfde rechten op werk als de expat zelf. Ook de duur van hun rechten is gekoppeld aan de rechten van de expat. Als de expat een tewerkstellingsvergunning nodig heeft, dan heeft ook de partner deze nodig. Als de expat werkt als zelfstandige dan mag de partner tot 1 oktober 2020 dus ook alleen als zelfstandige werken. En deze moet ook aan de voorwaarden voldoen om als zelfstandige te werken.

Op deze hoofdregel zijn enkele uitzonderingen:

Kennismigranten/Europese blauwe kaart

Familieleden van kennismigranten, wetenschappelijk onderzoekers en houders van Europese blauwe kaarten mogen vrij werken. Hun werkgever hoeft geen TWV aan te vragen.

Gecombineerde vergunning verblijf en arbeid (GVVA)

Om te mogen werken heeft uw partner geen GVVA nodig, maar wel een tewerkstellingsvergunning.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van uw familieleden om in Nederland te werken? Of heeft u andere vragen over het verblijfs- en werkrecht van expats? Neem dan contact met ons op:

  Deel op social media

  • Expats
  • Bestuursrecht en milieu

  Expats: Nieuwe regels voor overplaatsing niet-Europese expats

  14 februari 2017

  Nieuwe regels voor de toegang tot en het verblijf binnen de EU voor niet-Europese werknemers die worden overgeplaatst naar een Europese vestiging van hun werkgever! Wat geldt er nu?

  lees verder
  • Expats
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Herplaatsingsplicht ook voor expats?

  22 november 2017

  Werkgevers moeten voordat zij een werknemer ontslaan, proberen deze te herplaatsen binnen het bedrijf. Geldt deze regel ook voor expats, die vaak voor wijdvertakte internationale concerns werken?

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Three important topics to include in your employment contract under Dutch, US and UK law

  15 juli 2021

  In the last issue of Stare Decisis, Priscilla de Leede of Russell Advocaten, Mary Edenfield of Mateer Harbert and Ed Belam of Marriott Harrison discuss the most important topics to include in your employment contracts regarding the termination of the contract. There are some important differences to take into account!

  lees verder
  • Retail
  • Arbeidsrecht en ontslag

  17 juni 2021: Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer”

  17 juni 2021

  Heeft u het webinar gemist? Bekijk dan de opname hiervan! Als uw werknemer zich ziek meldt, roept dit tal van lastige vragen op. Wat zijn uw re-integratieverplichtingen tijdens de ziekteperiode? Wat mag u – met het oog op privacywetgeving – wel en niet noteren over uw zieke werknemer? Tijdens het webinar op 17 juni 2021 gaven wij een praktische toelichting op deze en andere vragen.

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Ontslag zieke statutair bestuurder

  17 juni 2021

  Een zieke werknemer mag niet worden ontslagen. Een werknemer die weet dat ontslag dreigt, kan echter niet daaraan ontkomen door zich ziek te melden. Maar wanneer weet de werknemer dat dit het geval is? Die vraag stond centraal bij de rechtszaak over het ontslag van de CFO van de Volksbank.

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Let op met de werkgeversverklaring!

  14 juni 2021

  Voor het sluiten van een hypotheek of een huurcontract vragen de bank of de verhuurder vaak om een werkgeversverklaring. Zo’n verklaring kan onbedoelde gevolgen hebben voor de werkgever. Waarop moet u letten?

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Wettelijk minimumloon per 1 juli 2021

  2 juni 2021

  De hoogte van het wettelijk minimumloon verandert per 1 juli 2021. Wat zijn de nieuwe bedragen?

  lees verder
  • Expats
  • Arbeidsrecht en ontslag

  The Netherlands: Gateway to Europe

  3 mei 2021

  The Netherlands likes to present itself as “the gateway to Europe.” And not without reason: excellent travel connections (Schiphol Amsterdam Airport and Rotterdam Seaport) and a highly educated population speaking several languages.

  lees verder