De voordelen van arbitrage

Publicatiedatum 19 mei 2021
Arbitrage is een aantrekkelijk alternatief voor de rechter. Arbiters zijn deskundigen en meer landen erkennen arbitrale vonnissen.

arbitrage - social media

Wat is arbitrage?

Arbitrage is een alternatief voor een procedure bij de rechter. Het wordt veelal toegepast in het (internationale) bedrijfsleven. Geschillen worden voorgelegd aan één of drie onafhankelijke personen die deskundigheid hebben op het gebied waarover het geschil gaat.

Voordelen arbitrage

U kunt ervoor kiezen om een arbitragebeding op te nemen in een overeenkomst. De belangrijkste voordelen van arbitrage zijn:

 • Arbitrage voorkomt discussie over welke rechter bevoegd is.
 • Arbiters beschikken in tegenstelling tot de overheidsrechter over specifieke deskundigheid. Ook hoeven zij geen jurist te zijn.
 • Partijen kunnen onderling afspraken maken over de taal van de arbitrage en het aantal arbiters. Ook kunnen zij zelf arbiters benoemen. Deze moeten onpartijdig en onafhankelijk zijn.
 • Arbitrage is niet openbaar en dus vertrouwelijk.
 • De uitspraak is vaak sneller dan bij procedures voor de rechtbank.
 • Internationaal is een arbitrale uitspraak vaak gemakkelijker af te dwingen dan een rechterlijke uitspraak.

Executeren arbitraal vonnis

Om in Nederland een arbitraal vonnis ten uitvoer te leggen, dient u eerst verlof (exequatur) te krijgen van de voorzieningenrechter. Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen zal de rechter het verlof weigeren.

Internationaal

In het buitenland is een arbitrale uitspraak vaak makkelijker af te dwingen dan een rechterlijke uitspraak. Arbitrale uitspraken worden erkend in de 156 landen die het Verdrag van New York 1958 hebben ondertekend.

Een veel kleiner aantal landen erkent uitspraken van rechters. Als een vonnis niet erkend wordt, kan dit betekenen dat de zaak helemaal opnieuw gedaan moet worden om een vonnis te krijgen dat u kunt uitvoeren.

Advocaat arbitrage

Wilt u meer weten over hoe u arbitrage regelt in een contract? Of bent u al betrokken in een rechtszaak en zoekt u juridische ondersteuning? Neem dan contact met ons op:

  Deel op social media

  • Procederen, arbitrage en mediation

  7 dingen die u moet weten over arbitrage

  27 augustus 2015

  Arbitrage is een minder bekende, maar effectieve vorm van geschilbeslechting. Hieronder noemen wij daarom 7 dingen die u moet weten over arbitrage.

  lees verder
  • Retail
  • Vastgoed en huur

  Berekening huurprijsverlaging wegens lockdown

  16 september 2021

  Hoe berekent de rechter een lagere huurprijs vanwege de lockdown? Telt online omzet mee? Maakt het wat uit of sprake is van een grote of kleine huurder of verhuurder?

  lees verder
  • Retail
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Questions and challenges during COVID-19: Dutch employment law, tenancy law and contract law

  13 september 2021

  In this article, we will discuss several questions and challenges in the field of Dutch employment law, tenancy law and contract law during COVID-19.

  lees verder
  • Ondernemingsrecht

  Is een managementovereenkomst een arbeidsovereenkomst of een opdrachtovereenkomst?

  26 augustus 2021

  Hebben de nieuwe regels van de Hoge Raad voor het beoordelen van arbeidsovereenkomsten ook gevolgen voor de managementovereenkomst? De rechtspraak is er nog niet uit. Dat blijkt uit uitspraken van het Hof Arnhem-Leeuwarden en de Rechtbank Midden-Nederland over de managementovereenkomst van de CFO van de Volksbank.

  lees verder
  • Franchise, distributie en agentuur
  • Contracten

  Pas op met vage bewoordingen in franchiseovereenkomsten

  24 juni 2021

  Het is belangrijk om in overeenkomsten duidelijke en ondubbelzinnige taal te gebruiken. Dat blijkt nog maar eens uit een recente uitspraak van de Hoge Raad. Door onduidelijkheden in de franchiseovereenkomsten hebben franchisenemers van Albert Heijn mogelijk miljoenen misgelopen.

  lees verder
  • Retail
  • Arbeidsrecht en ontslag

  17 juni 2021: Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer”

  17 juni 2021

  Heeft u het webinar gemist? Bekijk dan de opname hiervan! Als uw werknemer zich ziek meldt, roept dit tal van lastige vragen op. Wat zijn uw re-integratieverplichtingen tijdens de ziekteperiode? Wat mag u – met het oog op privacywetgeving – wel en niet noteren over uw zieke werknemer? Tijdens het webinar op 17 juni 2021 gaven wij een praktische toelichting op deze en andere vragen.

  lees verder
  • Ambassades
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Russell Advocaten aanbevolen door The Legal 500 2021

  20 april 2021

  Russell Advocaten is voor het 17e jaar op rij opgenomen in The Legal 500. We zijn blij met deze erkenning voor de kwaliteit van onze juridische dienstverlening door experts en cliënten. Lees wat zij over ons schrijven:

  lees verder
  • Retail
  • Vastgoed en huur

  Huurder en verhuurder moeten pijn van lockdown delen

  30 maart 2021

  Wanneer heeft een huurder recht op huurkorting? Hoe worden de gevolgen van de coronacrisis over verhuurder en huurder verdeeld?

  lees verder