Heeft u het Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer” gemist? Bekijk hier de opname!

7 dingen die u moet weten over arbitrage

Publicatiedatum 27 augustus 2015
Arbitrage is een minder bekende, maar effectieve vorm van geschilbeslechting. Hieronder noemen wij daarom 7 dingen die u moet weten over arbitrage.

Netherlands Commercial Court - social media

1. Gemakkelijk onderling te regelen

Arbitrage is particuliere rechtspraak. Partijen kunnen onderling afspreken dat zij hun geschil niet aan de overheidsrechter maar aan een of meer arbiters voorleggen. Dit kan vóórdat het geschil is ontstaan, bijvoorbeeld in algemene voorwaarden, of op het moment dat er al een geschil is, in een speciaal daartoe bestemde overeenkomst.

2. Internationaal

Arbitrage biedt ook uitkomsten bij internationale en commerciële geschillen. Zo heeft het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag onlangs een uitspraak gedaan in een geschil tussen Rusland en de aandeelhouders van een genationaliseerd Russisch oliebedrijf. De Russische Staat moet 50 miljard dollar (37,2 miljard euro) terugbetalen aan de aandeelhouders.

3. Partijen hebben meer invloed

Bij arbitrage kunnen partijen zelf veel zaken van tevoren afspreken, terwijl de overheidsrechter is gebonden aan de wettelijke procedureregels. Zo kunnen er afspraken worden gemaakt over het aantal arbiters en de taal waarin de procedure wordt gevoerd. Ook kunnen partijen bepalen welke arbitrale regels er van toepassing zijn en bij welk instituut de procedure gevoerd moet worden, bijvoorbeeld het Nederlands Arbitrage Instituut (NAI), het International Court of Arbitration of the International Chamber of Commerce (ICC), het Permanent Hof van Arbitrage (PHA) of de Raad van Arbitrage voor de Bouw (RvA). Wanneer het geschil daadwerkelijk aan het gekozen instituut wordt voorgelegd, kunnen partijen zelf de arbiters benoemen.

4. Specifieke deskundigheid

Arbiters zijn gewoonlijk juristen en/of deskundigen uit de branche. Zij hebben dezelfde juridische bevoegdheden als een rechter en beschikken daarnaast over gedegen vakkennis. Deze extra kennis zorgt ervoor dat partijen gemakkelijker kunnen overbrengen wat het (juridische) probleem is en zich achteraf ook beter in de beslissing kunnen vinden. Een gewone rechter moet vaak een deskundige benoemen om goed te kunnen beoordelen wat er speelt, wat extra kosten met zich meebrengt.

5. Snel en minder formeel

Arbitrageprocedures kennen minder formaliteiten, waardoor zij over het algemeen korter duren dan een rechtbankprocedure. Arbiters zijn niet gebonden aan de strikte regels waar de overheidsrechter aan gebonden is. De mondelinge behandeling staat centraal, waarbij partijen voldoende gelegenheid krijgen om hun zegje te doen.

6. Vertrouwelijk

Een geschil dat door middel van arbitrage wordt beslecht, wordt vertrouwelijker behandeld dan een geschil bij de overheidsrechter, die zaken in principe openbaar moet behandelen. Zo kunnen bij arbitragezaken buitenstaanders niet makkelijk te weten komen dat bepaalde partijen een geschil hebben en kunnen zij geen zittingen bijwonen.

7. De uitspraak is bindend, ook in het buitenland

De uitspraak die de arbiters doen heeft dezelfde rechtskracht als een vonnis van de overheidsrechter. Een bijkomend voordeel is dat een arbitraal vonnis wereldwijd in zo’n 150 landen ten uitvoer kan worden gelegd, terwijl een vonnis van de Nederlandse rechter buiten de EU alleen ten uitvoer kan worden gelegd als er tussen Nederland en het betreffende land een executieverdrag bestaat, hetgeen vaak niet het geval is.

Meer informatie

Wilt u meer weten over arbitrage? Wilt u een arbitraal beding opnemen in uw algemene voorwaarden of een arbitrageprocedure starten? Neem dan contact met ons op:

  Deel op social media

  • Mode en luxury
  • Procederen, arbitrage en mediation

  De voordelen van arbitrage

  19 mei 2021

  Procederen hoeft niet altijd bij een rechter. Er zijn ook andere manieren om een juridisch conflict op te lossen. Een belangrijk en vaak aantrekkelijk alternatief is arbitrage. Zeker als u internationaal zaken doet. Wat zijn de voordelen van arbitrage?

  lees verder
  • Ambassades
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Russell Advocaten aanbevolen door The Legal 500 2021

  20 april 2021

  Russell Advocaten is voor het 17e jaar op rij opgenomen in The Legal 500. We zijn blij met deze erkenning voor de kwaliteit van onze juridische dienstverlening door experts en cliënten. Lees wat zij over ons schrijven:

  lees verder
  • Kunst
  • Ondernemingsrecht

  Mr. Paul W.L. Russell in rechtencircuit.nl: “Zoek datgene wat bij je past”

  25 februari 2021

  Mr. Paul W.L. Russell heeft een interview gegeven aan rechtencircuit.nl over zijn ervaringen als advocaat. Waar moet een procesadvocaat op letten? Hoe zorg je als jurist dat je werk interessant en relevant blijft?

  lees verder
  • Procederen, arbitrage en mediation

  Discovery law in the USA and the Netherlands

  31 december 2020

  The outcome of legal proceedings, both in the US and the EU, is often determined by the quality of evidence. Therefore, it is of utmost importance to collect as much evidence as possible before initiating legal proceedings. But what if a third party refuses to give you relevant documents? Eileen Pluijm of Russell Advocaten and Kelsey Weiss of U.S. law firm Mateer Harbert explain which options you have.

  lees verder
  • Kunst
  • Procederen, arbitrage en mediation

  Nederlandse staat kan restitutie nazi-roofkunst blokkeren door aanwijzing als beschermd cultuurgoed

  4 december 2020

  Ook als de Restitutiecommissie adviseert om roofkunst terug te geven is nog niet zeker dat het kunstwerk ook echt teruggaat naar de rechthebbenden. Het kan namelijk zijn dat het kunstwerk onvervangbaar en onmisbaar voor het Nederlands cultuurbezit is en Nederland niet uit mag.

  lees verder
  • Aansprakelijkheid

  Punitive damages: well known in the United States but unrecognized in the Netherlands

  19 oktober 2020

  Hoge schadevergoedingen als straf in Amerikaanse rechtszaken trekken veel aandacht. Maar Nederland kent geen verhoging van de schadevergoeding als straf. Wat betekent dit voor Nederlandse bedrijven die actief zijn in de Verenigde Staten? En voor Amerikaanse bedrijven die schade claimen in Nederland? Priscilla de Leede van Russell Advocaten en Kathleen Hugo van het Amerikaanse advocatenkantoor Mateer Harbert behandelen deze vragen in hun artikel voor Stare Decisis, het tijdschrift van de Young Lawyers Section van Primerus, the World’s Finest Law Firms.

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Feitenonderzoek door advocaat

  17 september 2020

  Bij onregelmatigheden of een #MeToo-kwestie binnen uw bedrijf stappen ondernemen? Zorg dan eerst dat alle feiten op tafel komen met behulp van een zorgvuldig feitenonderzoek!

  lees verder
  • Ambassades
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Russell Advocaten leading firm in Legal 500 2020

  16 april 2020

  Russell Advocaten is voor het 16e jaar op rij opgenomen in The Legal 500. We zijn blij met deze erkenning voor de kwaliteit van onze juridische dienstverlening door experts en cliënten. Lees wat zij over ons schrijven:

  lees verder