Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Jan Dop
mr. Jan Dop
advocaat partner

Jan Dop staat nationale en internationale bedrijven bij in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is gespecialiseerd in ondernemingsrecht en arbeidsrecht. Hij werkt sinds 1995 als advocaat bij Russell, sinds 2011 als partner.
 

@: jan.dop@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Coronamaatregelen kunnen reden zijn voor huurverlaging

Publicatiedatum: 29 september 2020

Horeca en retail kunnen soms recht hebben op een lagere huurprijs

   English version

In een eerdere blog schreven wij al dat inkomsten- en omzetverlies als gevolg van de coronamaatregelen reden kan zijn voor huurprijsverlaging. Inmiddels zijn er meer uitspraken hierover gedaan en is er meer duidelijkheid hierover. Wanneer kan een huurder recht hebben op huurprijsverlaging? En om welke bedragen gaat het dan?
 

Onvoorziene omstandigheid

De coronacrisis en regeringsmaatregelen worden door de meeste rechters gezien als een onvoorziene omstandigheid. Dat betekent dat er reden kan zijn om de huurprijs aan te passen. Zelfs als wijziging van de huurprijs uitdrukkelijk is uitgesloten. De pandemie en de maatregelen zijn immers onvoorzienbaar, dus niet verwerkt in de huurovereenkomst en algemene voorwaarden.
 

Moet de huurprijs worden aangepast?

Dat sprake is van een onvoorziene omstandigheid, wil niet zeggen dat de huurprijs moet worden aangepast. De rechter zal kijken of handhaving van de bestaande huurprijs nog aanvaardbaar is naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid. Om te bewijzen dat de huurprijs verlaagd moet worden zal de huurder met financiële gegevens moeten aantonen wat de omvang van het verlies aan inkomsten en omzet is en dat er geen andere middelen zijn om de huur te voldoen. Wil de verhuurder geen huurprijsverlaging, dan zal deze moeten aantonen dat het inkomstenverlies voor hem onaanvaardbaar is.
 

Hoeveel lager wordt de huur?

Indien er sprake is van groot verlies van omzet en inkomsten zal de rechter doorgaans aannemen dat er reden is voor aanpassing van de huurprijs. Uitgangspunt hierbij is dat professionele partijen de pijn zullen moeten delen. Bij volledig verlies van inkomsten zal dit in de praktijk leiden tot een huurverlaging van 50%. Afhankelijk van de omstandigheden kan dit een ander bedrag zijn.
 

Omzethuur

Juist vanwege dit soort wisselende omstandigheden pleitten wij eerder al voor het gebruik van omzethuur. Dan delen partijen standaard het verlies en de toename van inkomsten/omzet. Uit de rechtspraak blijkt dat de rechter de omzethuur meeneemt in zijn berekening van de te betalen huur. Het is echter niet zo dat wanneer een deel van de huur omzethuur is, de vaste huur daarmee niet meer gewijzigd zal worden door de rechter.
 

Advocaat huurverlaging

Wilt u als huurder van bedrijfs-, winkel of horecaruimte weten of u recht heeft op huurverlaging? En als verhuurder of u akkoord dient te gaan met een verzoek om verlaging van de huurprijs? Wilt u dat wij een contract met omzethuur voor u opstellen? Of heeft u bijstand van een advocaat nodig in geschillen over vastgoed en huur? Neem contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.