Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Contracten: Onredelijk bezwarende bedingen: wanneer zijn algemene voorwaarden vernietigbaar?

Publicatiedatum 9 juni 2016

Voldoen uw algemene voorwaarden aan de eisen die de wet hieraan stelt of zijn de regels die u van toepassing wenste te verklaren vernietigbaar?

russell advocaten algemene voorwaarden

Heeft uw onderneming al algemene voorwaarden opgesteld? Wij kunnen het u zeker aanraden! Met algemene voorwaarden kunt u er immers voor zorgen dat u niet bij iedere overeenkomst die u sluit apart hoeft te onderhandelen over de regels die van toepassing zijn en kunt u aansprakelijkheid uitsluiten of beperken.

Om ervoor te zorgen dat uw algemene voorwaarden van toepassing zijn, moet u aan een tweetal voorwaarden voldoen: (1) de wederpartij moet de mogelijkheid hebben om redelijkerwijs kennis te nemen van de inhoud van de algemene voorwaarden en (2) de algemene voorwaarden mogen niet onredelijk bezwarend zijn.

Onredelijk bezwarende bedingen

Algemene voorwaarden worden opgesteld door één partij en meestal kan hierover niet worden onderhandeld. Dit zorgt er dan ook voor dat de bepalingen heel eenzijdig kunnen zijn geformuleerd. Ter bescherming van consumenten en het MKB kunnen zij de rechter vragen bedingen die hen onredelijk benadelen te vernietigen.

Algemene voorwaarden verschillen vaak veel van elkaar, wat het lastig maakt om een algemene uitspraak te doen over wanneer de rechter algemene voorwaarden nou eigenlijk als onredelijk bewarend zal aanmerken. Daarom dient elke situatie apart te worden beoordeeld. Wel is er in de wet een grijze en zwarte lijst opgenomen. Op de zwarte lijst staan bedingen genoemd die altijd onredelijk bezwarend zijn. De grijze lijst bevat bedingen die de rechter meestal onredelijk bezwarend zal bevinden.

Vernietigbaarheid

Indien de rechter bedingen in de algemene voorwaarden onredelijk bezwarend bevindt, zijn deze vernietigbaar. De regels die u van toepassing wenste te verklaren op de overeenkomst gelden in dat geval niet. Dit geldt echter alleen voor de regels die onredelijk bezwarend zijn. De rest van de algemene voorwaarden blijft gewoon overeind!

Meer informatie

Wilt u meer weten over de vernietigbaarheid van algemene voorwaarden, wilt u hulp bij het opstellen van algemene voorwaarden of heeft u andere vragen met betrekking tot algemene voorwaarden? Russell Advocaten helpt u graag!

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Huur bedrijfsruimte: aanpassing huurprijs

    Waar moet u op letten als u de huurprijs van uw bedrijfsruimte wilt wijzigen? Wanneer mag u zelf de prijs aanpassen? En in welke gevallen moet u naar de rechter stappen?

    Lees meer

    Hoe zegt u een duurovereenkomst op?

    Een duurovereenkomst kan in principe altijd worden opgezegd, ook als daarover geen afspraken zijn gemaakt. Maar dat kan niet zomaar. Waar moet u rekening mee houden bij de opzegging? En hoe zit het als u af wilt wijken van de gemaakte afspraken over opzegging van de overeenkomst?

    Lees meer

    Invoer kunst van buiten de EU wordt moeilijker

    Een nieuwe verordening van de EU verplicht vanaf 28 juni 2025 iedereen die cultuurgoederen in de EU wil invoeren om over een invoervergunning te beschikken of een importeursverklaring in te dienen. Wanneer is welk document nodig? En wat zijn de gevolgen hiervan voor kunsthandelaren, galeries, veilinghuizen en verzamelaars, zowel binnen als buiten de EU?

    Lees meer

    28 juni 2025 European Accessibility Act: digitale producten en diensten moeten voor iedereen toegankelijk zijn

    Op 28 juni 2025 treedt de European Accessibility Act in werking. Dan moeten digitale producten en diensten ook voor personen met een beperking toegankelijk zijn. Voor welke bedrijven, producten en diensten geldt de wet? Met welke beperkingen moet u rekening houden? Wat zijn de gevolgen als u niet aan de wet voldoet?

    Lees meer

    Contracten: survival clauses

    Als een contract is beëindigd, kunnen er nog steeds verplichtingen zijn die u wilt dat je contractpartner nakomt, zoals garanties of vertrouwelijkheid. U kunt dit regelen door middel van “survival clauses”, bepalingen die het einde van het contract overleven. Waar moet u op letten bij het opnemen van dergelijke clausules?

    Lees meer

    Verschillen tussen de franchise- en de distributieovereenkomst

    De franchiseovereenkomst en de distributieovereenkomst lijken veel op elkaar, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Welke gevolgen heeft het als u een franchiseovereenkomst sluit, terwijl dit eigenlijk een distributieovereenkomst is of omgekeerd? Hoe kunt u dit misverstand voorkomen?

    Lees meer