Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Jan Dop
mr. Jan Dop
advocaat partner

Jan Dop staat nationale en internationale bedrijven bij in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is gespecialiseerd in ondernemingsrecht en arbeidsrecht. Hij werkt sinds 1995 als advocaat bij Russell, sinds 2011 als partner.
 

@: jan.dop@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Concurrentiebeding en relatiebeding in tijdelijk contract rechtsgeldig

Publicatiedatum: 30 januari 2018

Bij zwaarwegende belangen kan ook in een tijdelijk contract een concurrentiebeding of relatiebeding opgenomen wordenConcurrentiebedingen en relatiebedingen moeten aan specifieke voorwaarden voldoen willen deze rechtsgeldig zijn, zeker als deze in tijdelijke arbeidscontracten worden opgenomen.
 

Concurrentie- en relatiebeding

Een concurrentiebeding verbiedt werknemers om na het einde van de arbeidsovereenkomst gedurende een bepaalde periode direct of indirect werkzaam of betrokken te zijn bij een onderneming met gelijksoortige activiteiten. Een relatiebeding is een afspraak tussen een werkgever en een werknemer die de werknemer verbiedt na het einde van de arbeidsovereenkomst werkzaam te zijn voor of contact te hebben met klanten of relaties van de werkgever.

Het uitgangspunt is dat een concurrentie- en een relatiebeding in tijdelijke contracten ongeldig zijn. De reden hiervoor is dat de werknemer ‘dubbel nadeel’ ondervindt: een dergelijk beding belemmert de overstap naar een andere baan, terwijl bij aanvang van de overeenkomst vaststaat dat deze tijdelijk is. Een beding kan alleen geldig zijn als in het beding staat welk zwaarwegend bedrijfsbelang het beding noodzakelijk maakt. Heeft de werkgever het beding wel van een motivering voorzien, maar overtuigt deze de rechter niet, dan kan het beding achteraf ongeldig worden verklaard.
 

In de praktijk

In een recente zaak ging het om twee werknemers van een bedrijf dat voor anderen investeerde in grond. Een werknemer had een vast contract en de ander een contract voor bepaalde tijd. Beiden zeggen de arbeidsovereenkomst op en beginnen samen een concurrerende onderneming. Vervolgens worden zij gehouden aan het concurrentie- en relatiebeding. Mag dit ook bij de werknemer met een tijdelijk contract?

In het concurrentiebeding staat dat de werknemer volledig inzicht krijgt in de werkwijze waarop de marktpositie van de werkgever is gebaseerd, de locatie waar de werkgever actief is en op de hoogte is van de financiële positie van de werkgever, zodat een beding noodzakelijk is om de marktpositie van de werkgever te beschermen. De noodzaak van het relatiebeding wordt gemotiveerd door aan te geven dat de onderneming volledig afhankelijk is van het behoud van haar klanten en relaties. De werknemers hebben dusdanig veel contact met klanten dat de werkgever er belang bij heeft die contacten na afloop van het dienstverband te verbieden.

Is dit voldoende om beide bedingen in stand te houden? De rechter oordeelt van wel en acht zowel het concurrentie- als het relatiebeding geldig. De rechter neemt in overweging:

  • De oud-werknemers willen grond aankopen, die ook de werkgever wil kopen.
  • De oud-werknemers zullen kansen voor het bedrijf laten liggen totdat zij die kunnen gebruiken voor hun eigen bedrijf.
  • Investeren in grond is een kleine sector. Het nieuwe bedrijf zal dus klanten moeten werven onder de al opgebouwde contacten met de klanten van de oude werkgever.
  • De oud-werknemers waren vrij kort in dienst en zijn door de oude werkgever opgeleid voor het werk in de sector.
  • De twee werknemers hoorden bij het kernpersoneel van het bedrijf.

Daarom wordt het ook de werknemer met het tijdelijke contract verboden de concurrerende onderneming te exploiteren, zolang de bedingen gelden.
 

Ons advies

Een concurrentie- en relatiebeding zijn mogelijk in een tijdelijk contract. Wel vereist het formuleren van deze bedingen maatwerk, want zij moeten voorzien zijn van een goede motivering. Wilt u een concurrentie- en/of relatiebeding laten opstellen? Of wilt u bestaande contracten laten controleren? Wij bekijken graag in hoeverre uw arbeidsovereenkomsten voldoen aan wettelijke vereisten. Neem contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.