Heeft u het Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer” gemist? Bekijk hier de opname!

Personeel: Een geldig concurrentiebeding voor een tijdelijke werknemer? It’s all in the detail!

Publicatiedatum 28 april 2016
Een tijdelijke werknemer kan in beginsel niet meer worden gehouden aan een concurrentiebeding. Echter, er is altijd weer een uitzondering op de regel en zo ook op deze.

concurrentiebeding-stempel.e3793a

Zwaarwegende bedrijfsbelangen vereist

Het is niet langer vanzelfsprekend dat een tijdelijke werknemer kan worden gehouden aan een concurrentiebeding in zijn arbeidsovereenkomst. Sinds 1 januari 2015 geldt als uitgangspunt dat een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet geldig is, tenzij gemotiveerd is aangegeven welke zwaarwegende bedrijfsbelangen een concurrentiebeding vereisen.

Het opnemen van een motivatie van de zwaarwegende bedrijfsbelangen betekent echter nog niet automatisch dat de tijdelijke werknemer na afloop van zijn dienstverband ook daadwerkelijk aan het concurrentiebeding kan worden gehouden. Het staat een werknemer namelijk altijd vrij om naar de rechter te stappen met het verzoek om hem of haar uit het concurrentiebeding te ontheffen. Bij een tijdelijke werknemer zal de rechter dan onder andere beoordelen of de zwaarwegende bedrijfsbelangen voldoende zijn gemotiveerd.

Onderbouw zwaarwegende bedrijfsbelangen

Uit recente uitspraken blijkt dat hoe gedetailleerder de zwaarwegende bedrijfsbelangen zijn gemotiveerd, hoe groter de kans is dat de tijdelijke werknemer aan het concurrentiebeding kan worden gehouden. In de motivatie moet concreet worden omschreven waarom de functie van déze specifieke werknemer een concurrentiebeding vereist. Het opnemen van een algemene motivatie die voor alle tijdelijke werknemers in de organisatie hetzelfde is, is in principe onvoldoende.

Meer informatie

Wilt u een geldig concurrentiebeding overeenkomen met een tijdelijke werknemer én de kans vergroten dat de werknemer na afloop van zijn dienstverband ook daadwerkelijk gebonden is aan het concurrentiebeding? Dan loont het dus om concreet en gedetailleerd te motiveren waarom voor deze specifieke werknemer een concurrentiebeding moet gelden. Russell Advocaten is u daar uiteraard graag bij van dienst!

  Deel op social media

  • Retail
  • Arbeidsrecht en ontslag

  17 juni 2021: Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer”

  17 juni 2021

  Heeft u het webinar gemist? Bekijk dan de opname hiervan! Als uw werknemer zich ziek meldt, roept dit tal van lastige vragen op. Wat zijn uw re-integratieverplichtingen tijdens de ziekteperiode? Wat mag u – met het oog op privacywetgeving – wel en niet noteren over uw zieke werknemer? Tijdens het webinar op 17 juni 2021 gaven wij een praktische toelichting op deze en andere vragen.

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Ontslag zieke statutair bestuurder

  17 juni 2021

  Een zieke werknemer mag niet worden ontslagen. Een werknemer die weet dat ontslag dreigt, kan echter niet daaraan ontkomen door zich ziek te melden. Maar wanneer weet de werknemer dat dit het geval is? Die vraag stond centraal bij de rechtszaak over het ontslag van de CFO van de Volksbank.

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Let op met de werkgeversverklaring!

  14 juni 2021

  Voor het sluiten van een hypotheek of een huurcontract vragen de bank of de verhuurder vaak om een werkgeversverklaring. Zo’n verklaring kan onbedoelde gevolgen hebben voor de werkgever. Waarop moet u letten?

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Wettelijk minimumloon per 1 juli 2021

  2 juni 2021

  De hoogte van het wettelijk minimumloon verandert per 1 juli 2021. Wat zijn de nieuwe bedragen?

  lees verder
  • Mode en luxury
  • Procederen, arbitrage en mediation

  De voordelen van arbitrage

  19 mei 2021

  Procederen hoeft niet altijd bij een rechter. Er zijn ook andere manieren om een juridisch conflict op te lossen. Een belangrijk en vaak aantrekkelijk alternatief is arbitrage. Zeker als u internationaal zaken doet. Wat zijn de voordelen van arbitrage?

  lees verder
  • Expats
  • Arbeidsrecht en ontslag

  The Netherlands: Gateway to Europe

  3 mei 2021

  The Netherlands likes to present itself as “the gateway to Europe.” And not without reason: excellent travel connections (Schiphol Amsterdam Airport and Rotterdam Seaport) and a highly educated population speaking several languages.

  lees verder
  • Ambassades
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Russell Advocaten aanbevolen door The Legal 500 2021

  20 april 2021

  Russell Advocaten is voor het 17e jaar op rij opgenomen in The Legal 500. We zijn blij met deze erkenning voor de kwaliteit van onze juridische dienstverlening door experts en cliënten. Lees wat zij over ons schrijven:

  lees verder
  • Retail
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Ontslag en vervaltermijnen

  8 april 2021

  Vervaltermijnen in het arbeidsrecht zijn strikt. Wie te laat is, kan niets meer doen tegen zijn ontslag en verspeelt het recht op vergoeding. Wat zijn de termijnen waar u op moet letten?

  lees verder