Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Paul W.L. Russell
mr. Paul W.L. Russell
senior partner

Paul Russell is advocaat voor internationale en nationale bedrijven, kunsthandelaren, musea en vermogende particulieren. Hij is gespecialiseerd in corporate governance, contracten en corporate litigation. Hij werkt sinds 1976 als advocaat bij Russell.
 

@: paul.russell@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


De gevolgen van de Vijfde Europese Anti-witwasrichtlijn voor de kunsthandel

Publicatiedatum: 16 januari 2020

De gevolgen van de Vijfde Europese Anti-witwasrichtlijn voor de kunsthandelDe Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) verplicht handelaren tot een uitgebreid cliëntenonderzoek bij contante betalingen van € 10.000,- of meer. Als gevolg van het in werking treden van de Vijfde Europese Anti-witwasrichtlijn op 10 januari 2020 wordt deze verplichting verder uitgebreid, met name voor de kunsthandel. Wat zijn de nieuwe richtlijnen?
 

Alle betalingen van € 10.000,- of meer

Het is nu verplicht geworden voor kunsthandelaren om niet alleen bij contante, maar ook bij girale betalingen van € 10.000,- of meer een cliëntenonderzoek te doen. Voor de grens van € 10.000,- tellen ook samenhangende transacties mee. Als iemand dus 6 x € 2.000,- als deelbetalingen doet vallen deze betalingen ook onder de onderzoekplicht. Deze geldt ook als iemand voor € 15.000,- drie schilderijen koopt die ieder minder dan € 10.000,- waard zijn en dit wordt opgesplitst in drie afzonderlijke overeenkomsten en drie afzonderlijke betalingen. Het kabinet is overigens van plan om per 1 januari 2021 contante betalingen vanaf € 3.000,- geheel te verbieden.
 

Bemiddelaars, galeries en veilinghuizen

Ook bemiddelaars bij kunsttransacties moeten nu cliëntenonderzoeken gaan uitvoeren bij transacties van € 10.000,- of hoger. Hierbij vermeldt de richtlijn uitdrukkelijk galeries en veilinghuizen.
 

Handel in kunst via freeports

Voortaan is een cliëntenonderzoek ook verplicht bij kunsttransacties met een waarde van € 10.000,- of meer waarbij gebruik wordt gemaakt van een freeport. Deze verplichting geldt niet alleen voor de handel en bemiddeling in kunst, maar ook voor de opslag daarvan.
 

Derde landen met een hoog risico

Verder geldt een verzwaarde onderzoekplicht als bij de transactie een (rechts)persoon of financiële instelling uit een land met een hoog risico op witwassen en financiering van terrorisme betrokken is. Hieronder vallen niet alleen landen als Noord-Korea, Jemen en Syrië, maar ook staten als Ghana, Panama, Puerto Rico en Saoedi-Arabië. De volledige lijst vindt u hier.
 

UBO-register

Het was de bedoeling dat op 10 januari 2020 het UBO-register in Nederland zou worden ingevoerd. Bedrijven zijn vanaf de invoering daarvan verplicht om hun uiteindelijk belanghebbende/eigenaar (UBO) te registreren bij de Kamer van Koophandel. Deze termijn is echter niet gehaald. Een nieuwe ingangsdatum is nog niet bekend, maar waarschijnlijk zal deze niet lang op zich laten wachten. Het uitstel van dit UBO-register zal het verplichte cliëntenonderzoek er tijdelijk niet eenvoudiger op maken.
 

Meer informatie

Wilt u meer weten over het verplichte cliëntenonderzoek en het UBO-register of heeft u andere vragen over de verplichtingen waar u aan moet voldoen bij (internationale) kunsttransacties? Heeft u juridische bijstand nodig in een geschil over kunstkoop? Neem dan contact op met mr. Paul W.L. Russell (paul.russell@russell.nl of 020-301 55 55) of vul het contactformulier hieronder in:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.