Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Jan Dop
mr. Jan Dop
advocaat partner

Jan Dop staat nationale en internationale bedrijven bij in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is gespecialiseerd in ondernemingsrecht en arbeidsrecht. Hij werkt sinds 1995 als advocaat bij Russell, sinds 2011 als partner.
 

@: jan.dop@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Mag een werkgever werknemers testen op alcohol en drugs?

Publicatiedatum: 9 mei 2019

Werkgevers mogen gegevens over de gezondheid van werknemers niet verwerkenNee, in principe mag dit niet. Sinds de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) mogen werkgevers niet zomaar gezondheidsgegevens verwerken van werknemers. Dat mag alleen als de wet dit voorschrijft. De rechter kan de uitkomst van alcohol- en drugstesten wel meenemen in de beoordeling van een ontslagzaak, maar hoeft dat niet te doen.
 

Onze tips:

  • Stel protocollen/gedragsregels op waarin het gebruik van alcohol en dergelijke op werk verboden wordt.
  • Zorg dat protocollen en gedragsregels consequent worden gehandhaafd.
  • Probeer zonder medische tests erachter te komen of uw werknemer onder invloed aan het werk is. Schakel zo nodig de bedrijfsarts in.
     

Welk belang heeft een onderneming bij testen?

Het is voor bedrijven een zwaarwegend belang dat de veiligheid op de werkvloer wordt gewaarborgd. Gebruik van alcohol, drugs en geneesmiddelen kan dit in gevaar brengen. Daarom wordt doorgaans het onder invloed hiervan zijn onder werktijd verboden. Een inbreuk op dit verbod kan reden zijn voor ontslag, al dan niet op staande voet.
 

Welk risico’s loop ik?

Testen op alcohol of drugs zonder wettelijke grondslag is een schending van de AVG. Wie zonder wettelijke reden een test afneemt kan worden beboet door de Autoriteit Persoonsgegevens. Een wettelijke uitzondering geldt met name voor personen die een risicovol beroep uitoefenen. Denk bijvoorbeeld aan piloten of machinisten. Er bestaat geen wettelijke uitzondering voor het bedienen van machines.
 

Wat kan ik als werkgever wel doen tegen alcohol en drugsgebruik?

Of iemand onder invloed aan het werk is of wil gaan, kunt u proberen te achterhalen via andere methodes, zoals controle van de adem, reactievermogen en evenwicht. Blijkt daaruit dat de werknemer waarschijnlijk onder invloed is, dan kunt u deze de toegang tot het werk weigeren. Blijkt het probleem structureel, dan kunt u de bedrijfsarts inschakelen.

Ook kunt u in het kantoorhandboek, personeelsreglement en het HR-beleid gedragsregels en protocollen opnemen. Hierin moet staan dat het onder invloed zijn van alcohol of andere middelen tijdens werktijd niet is toegestaan. De werknemers dienen dit voor kennisneming te tekenen. De gedragsregels en protocollen moeten vervolgens wel consequent worden gehandhaafd.
 

Meer informatie?

Wilt u meer weten over het inzetten van controlemiddelen op de werkvloer? Of wilt u dat wij voor u een personeelsreglement of kantoorhandboek samenstellen of controleren? Neem dan contact op met ons:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.