Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Jan Dop
mr. Jan Dop
advocaat partner

Jan Dop staat nationale en internationale bedrijven bij in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is gespecialiseerd in ondernemingsrecht en arbeidsrecht. Hij werkt sinds 1995 als advocaat bij Russell, sinds 2011 als partner.
 

@: jan.dop@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Minder WW-premie betalen? Dat moet u wel regelen!

Publicatiedatum: 26 november 2019

Nieuwe regeling premie voor WW per 1 januari 2020  English version

Voor de lage WW-premie vanaf 1 januari 2020 moet u kunnen bewijzen dat de werknemer een contract voor onbepaalde tijd heeft. Dit contract moet op papier staan, zijn voorzien van een datum en door u en de werknemer zijn ondertekend. Ook moet er een vast aantal uren zijn afgesproken. Kunt u dit niet bewijzen, dan moet u 5% van de loonsom extra aan premie betalen.
 

Hoge en lage WW-premie

Het moet voor werkgevers aantrekkelijker worden om mensen vast in dienst te nemen. Dat is het doel van de Wet arbeidsmarkt in balans. Een van de instrumenten hiervoor is een differentiatie van de WW-premie. Voor werknemers met een contract voor bepaalde tijd of een oproepcontract moet een 5% hogere premie betaald worden dan voor werknemers met een contract voor onbepaalde tijd. Voor 2020 zijn de premies respectievelijk 7,94% en 2,94% van de loonsom. Het verschil in premie kan komend jaar oplopen tot € 2861,60 per werknemer.
 

Bewijs bestaan vast contract

Om recht te hebben op de lage premie dient u wel te kunnen aantonen dat de werknemer inderdaad een vast contract heeft. Daarvoor moet u drie dingen bewijzen:

  1. U heeft een schriftelijk overeengekomen arbeidsovereenkomst met de werknemer. Het contract is voorzien van een datum en ondertekend door u en door de werknemer.
  2. Het contract geldt voor onbepaalde tijd.
  3. Er is geen sprake van een oproepcontract. De arbeidsovereenkomst bevat dus een vast aantal uren dat de werknemer moet werken.

U kunt dit bewijzen als u in uw administratie een kopie van dit vaste contract heeft.
 

Na tijdelijk contract geen schriftelijk vast contract. Wat nu?

Veel werknemers zijn begonnen op een tijdelijke arbeidsovereenkomst die vervolgens is omgezet in een vast contract. Als de overige arbeidsvoorwaarden daarbij niet gewijzigd zijn, zullen veel werkgevers hierbij niet opnieuw een schriftelijke arbeidsovereenkomst sluiten. In dat geval heeft u dus niet het vereiste bewijs om voor de lagere premie in aanmerking te komen. Hoe lost u dit op?

Om te bewijzen dat u een vast contract hebt gesloten, hoeft u niet opnieuw een volledige arbeidsovereenkomst op te stellen en te laten ondertekenen. U kunt gebruik maken van een toevoeging aan de bestaande tijdelijke arbeidsovereenkomst, een addendum. Hierin legt u vast vanaf welke datum de werknemer in vaste dienst is.

De werknemer moet het addendum ondertekenen. Normaal gesproken zal dit geen probleem zijn. U kunt vanwege de ondertekeningsplicht in dit geval waarschijnlijk geen beroep doen op een eenzijdig wijzigingsbeding.
 

Overgangsregeling

Het addendum moet wettelijk voor 1 januari 2020 geregeld zijn. U krijgt echter voor bestaande contracten tot 1 juli 2020 de tijd. 
 

Ons advies

  • Check uw arbeidsovereenkomsten of deze voldoen als bewijs voor de lage WW-premie.
  • Laat zo nodig door een jurist een addendum opstellen.
     

Meer informatie

Wilt u laten controleren of uw arbeidsovereenkomsten wel voldoende bewijs leveren voor de lage WW-premie? Of wilt u dat wij voor u een addendum opstellen? Of heeft u andere vragen over arbeidsovereenkomsten en ontslag van werknemers? Neem dan contact op met onze advocaten arbeidsrecht:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.