Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Ynze Kliphuis
mr. Ynze Kliphuis
advocaat

Ynze Kliphuis staat winkelketens, makelaars, bedrijven en particulieren bij in kwesties over vastgoed en (ver)huur en in geschillen met overheden over bestemmingsplannen, bouwprojecten en vergunningen. Ynze werkt sinds 2007 bij Russell.
 

@: ynze.kliphuis@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Gedogen, kunt u daar wat tegen doen?

Publicatiedatum: 2 mei 2019

Wat kan ik doen als de gemeente weigert te handhaven?In het vastgoed is gedogen aan de orde van de dag: bijvoorbeeld bij een bouwwerk zonder vergunning, een woonboot zonder ligplaatsvergunning of permanente bewoning van recreatiewoningen. Tegen een gedoogbeslissing kan geen bezwaar of beroep (meer) worden ingesteld. Wat kunt u nog wel daartegen doen?
 

Gedogen, wat is het?

Gedogen is het afzien van handhaving tegen een overtreding. Constateert een gemeente een overtreding, zoals een uitbouw waar dat niet mag, dan moet de gemeente daartegen optreden. De gemeente kan de overtreder verplichten om de overtreding ongedaan te maken op straffe van een dwangsom of zelf de overtreding ongedaan maken op kosten van de overtreder. Daarnaast kan de gemeente een boete uitdelen.

Soms oordeelt de gemeente dat er zwaarwegende belangen zijn om niet te handhaven. Bijvoorbeeld iemand heeft een recreatiewoning gekocht in de gerechtvaardigde veronderstelling dat daar permanent mocht worden gewoond. Of de bewoner van een woonboot die al sinds mensenheugenis op een bepaalde locatie is afgemeerd, heeft nooit een ligplaatsvergunning gekregen.

De gemeente kan dan een gedoogbeslissing nemen. Bijvoorbeeld dat de gemeente die situatie gedoogt totdat de bewoner overlijdt of verhuist. Daarmee voorkomt de gemeente dat rechtsopvolgers dezelfde rechten krijgen.  
 

Wat kunt u doen tegen een gedoogbeslissing?

Tegen een gedoogbeslissing kunt u geen zienswijze of bezwaar indienen of beroep instellen. Wat kunt u wel doen?

Als u vindt dat de gemeente moet optreden tegen de permanente bewoning van de recreatiewoning, moet u een handhavingsverzoek indienen. Wordt dat handhavingsverzoek afgewezen, dan kunt u daartegen wel een zienswijze of bezwaar indienen of beroep instellen.

De koper van de woonboot die op de gedoogde locatie wil blijven liggen, kan niets doen tegen de beslissing om niet langer te gedogen. Hij zal dus een ligplaatsvergunning moeten aanvragen. Wordt die aanvraag afgewezen, dan kan hij tegen dat besluit wel een zienswijze of bezwaar indienen of beroep instellen.
 

Meer informatie?

Heeft u vragen over vergunningen, handhaving of gedoogbeslissingen? De specialisten van Russell Advocaten geven u graag advies. Neem dan  contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.