Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Jan Dop
mr. Jan Dop
advocaat partner

Jan Dop staat nationale en internationale bedrijven bij in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is gespecialiseerd in ondernemingsrecht en arbeidsrecht. Hij werkt sinds 1995 als advocaat bij Russell, sinds 2011 als partner.
 

@: jan.dop@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Geen pre-pack als doorstart wordt uitgesteld

Publicatiedatum: 21 november 2017

Een snelle doorstart na faillissement is nog geen pre-pack Verrassende uitspraak: hoe een onderneming niet onder een pre-packconstructie valt en de nieuwe organisatie het personeel niet hoeft over te nemen.
 

Pre-pack = overgang van onderneming

Een bedrijf uit Enkhuizen dat doodskisten produceert verkeerde afgelopen zomer in dusdanig financieel zwaar weer, dat het bedrijf aanstuurde op een pre-packconstructie waarbij een deel van het personeel op straat zou belanden. Op de dag dat de “stille bewindvoerder” wordt aangesteld die de pre-pack zou voorbereiden, oordeelt het Europese Hof dat een doorstart door middel van een pre-pack (ook wel ‘flitsfaillissement’) een overgang van onderneming inhoudt. Dit betekent dat werknemers bij een pre-pack automatisch mee over gaan naar de nieuwe organisatie met behoud van hun arbeidsvoorwaarden, dit in tegenstelling tot wat bij doorstart na faillissement gebruikelijk is.
 

Overname door Belgisch bedrijf

Het doodskistenbedrijf vraagt vervolgens faillissement aan en de curator onderzoekt de mogelijkheid van een doorstart. Nog geen drie weken na het faillissement meldt het bedrijf dat het wordt overgenomen door een Belgische onderneming.
 

Doorstart of pre-pack?

De ontslagen werknemers starten daarop een procedure en stellen dat sprake is van een pre-packconstructie. Zij vermoeden dat de overname al een uitgemaakte zaak was voor de aanvraag van het faillissement en dat het faillissement dus niet was gericht op liquidatie van de onderneming, zoals het Europese Hof eist. Zo zou de curator, dezelfde persoon als de eerder benoemde “stille bewindvoerder”, niet in zijn gegaan op aanbiedingen van andere bedrijven die garandeerden dat het personeel overgenomen zou worden. Daarnaast is de ex-eigenaar operationeel directeur geworden en is de naam van het bedrijf hetzelfde gebleven.

De rechter oordeelt echter dat sprake is van een gewone doorstart na faillissement en niet van een pre-packconstructie. Hij ziet namelijk geen bewijs dat de overname van het bedrijf al tot in de puntjes geregeld was voordat het faillissement was uitgesproken. Bovendien is op de verkoop van de activa van het bedrijf extern toezicht geweest van de rechter-commissaris. Ook ziet de rechter geen misbruik van faillissement met als doel om goedkoop van het personeel af te komen. Het bedrijf is daadwerkelijk geliquideerd, wat het hoofddoel van een faillissement is.
 

Tot slot

Wie zich beroept op overgang van onderneming wegens pre-pack, zal het bestaan van een pre-packconstructie moeten bewijzen en dat is niet eenvoudig. Het is dus voor werkgevers nog steeds mogelijk om een doorstart gedeeltelijk voor te bereiden voordat het faillissement wordt uitgesproken.
 

Meer informatie

Wilt u meer weten over overgang van onderneming of doorstart na faillissement of heeft u andere vragen over arbeidsrecht? Neem dan contact met ons op:
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.