Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Jan Dop
mr. Jan Dop
advocaat partner

Jan Dop staat nationale en internationale bedrijven bij in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is gespecialiseerd in ondernemingsrecht en arbeidsrecht. Hij werkt sinds 1995 als advocaat bij Russell, sinds 2011 als partner.
 

@: jan.dop@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Personeel: mag je een dronken werknemer ontslaan?

Publicatiedatum: 15 juni 2016

Een werknemer die dronken op het werk komt of die vanwege een alcoholverslaving geregeld niet op het werk verschijnt kan niet zomaar ontslagen worden. In zijn noot voor het juridische tijdschrift JAR legt mr. Jan Dop uit waar de werkgever bij ontslag wegens alcoholgebruik op moet letten.

Mag je een dronken werknemer ontslaan? | Russell Advocaten AmsterdamBij een incident op het werk waarbij alcoholgebruik door een werknemer betrokken is, kan de werkgever kiezen om (1) beëindiging van de arbeidsovereenkomst te verzoeken bij de kantonrechter, bijvoorbeeld op grond van verwijtbaar handelen van de werknemer, of (2) de werknemer op staande voet te ontslaan. In dat laatste geval moet er een dringende reden voor het ontslag aanwezig zijn. Wanneer is dit het geval? Hoe beoordeelt de rechter dit en welke feiten en omstandigheden worden hierbij afgewogen?

In ontslagzaken waarbij alcoholgebruik van de werknemer een rol speelt, zijn de volgende omstandigheden van belang bij de beoordeling van de vraag of er een dringende reden aanwezig is:

  • Voert de werkgever een voor de werknemers bekend, helder en consistent alcoholbeleid?
  • Heeft de werknemer een voorbeeldfunctie? (de dronken naakt rondfietsende rayondirecteur van een bank was niet meer te handhaven, evenals de purser die het verkeerde voorbeeld gaf aan de stewardessen op haar vlucht)
  • Wat is de aard van de werkzaamheden van de werknemer? (de buschauffeur die kort voor aanvang van haar werkzaamheden dronk, was terecht ontslagen)
  • Staat de bedrijfscultuur drinken toe?
  • Zijn er al eerder waarschuwingen gegeven?
     
Opzegverbod bij alcoholverslaving

Ook moet de vraag worden gesteld of er sprake is van een incident op het werk waarbij alcoholgebruik betrokken is, of dat er sprake is van een alcoholverslaving. Alcoholverslaving wordt namelijk gezien als een ziekte, en bij ziekte geldt er een opzegverbod. Pas wanneer een werknemer twee jaar of langer onafgebroken ziek is geweest, geldt dit opzegverbod niet meer. Door herhaalde terugval in de verslaving, wat veel voorkomt, kan de werkgever worden geconfronteerd met een werknemer die wel langer dan 2 jaar, maar niet onafgebroken ziek is en dus toch niet ontslagen kan worden.

Hoe oordeelt de rechter?

De werkgever van een alcoholverslaafde verzekeringsarts verzocht de kantonrechter om beëindiging van de arbeidsovereenkomst aangezien hij van mening was dat sprake was van een verstoorde arbeidsverhouding. De rechter wees dit verzoek af omdat het verzoek alleen te maken zou hebben met zijn ziekte en er dus een opzegverbod gold. Hoewel de arts al langer dan drie jaar ziek was, was hij niet twee jaar aaneengesloten arbeidsongeschikt geweest, zodat het opzegverbod nog steeds van kracht was. Hierbij speelde ook mee dat de arts meewerkte aan zijn behandeling.

Een schoonmaakster met een jarenlang alcoholprobleem had minder geluk, omdat haar alcoholverslaving leidde tot incidenten op het werk. Haar ontslag op staande voet werd daarom rechtvaardig geacht. Ook na een waarschuwing te hebben gekregen, verscheen zij onder invloed op de werkvloer. Voorafgaand aan de eerste afspraak met de verslavingszorg had zij zich alvast wat moed ingedronken, ook al moest zij eerst nog een aantal uren werken. Bovendien had zij verzuimd tijdig adequate behandeling voor haar verslaving te volgen, waar haar werkgever haar voldoende mogelijkheid toe had geboden. De rechter oordeelde wel dat de schoonmaakster niet ernstig verwijtbaar had gehandeld, zodat zij recht had op een transitievergoeding. Dat is nieuw sinds het gewijzigde ontslagrecht. Een werknemer die terecht op staande voet is ontslagen kan toch recht hebben op een transitievergoeding.

Wilt u meer weten over ontslag wegens alcoholgebruik en waarop u hierbij moet letten als werkgever? Of heeft u andere vragen met betrekking tot het arbeidsrecht? Neem dan contact op met Russell Advocaten:

 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.