Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Paul W.L. Russell
mr. Paul W.L. Russell
senior partner

Paul Russell is advocaat voor internationale en nationale bedrijven, kunsthandelaren, musea en vermogende particulieren. Hij is gespecialiseerd in corporate governance, contracten en corporate litigation. Hij werkt sinds 1976 als advocaat bij Russell.
 

@: paul.russell@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Regels voor online kunstveilingen

Publicatiedatum: 15 augustus 2017

Kunst veiling internetVerzorgt uw veilinghuis online kunstveilingen? Wordt via uw website kunst geveild aan consumenten? Dan moet uw online veilingplatform aan strenge regels voldoen. Welke regels zijn dit?
 

Bescherming consumenten online veiling

Voor online veilingen gelden andere regels dan voor openbare veilingen. Bij online veilingen worden consumenten namelijk, net zoals bij normale online kunstverkoop, extra beschermd. Zo heeft de kunstkoper meer rechten, het veilingplatform meer verplichtingen en zijn de sancties op niet-naleving van deze verplichtingen zwaarder.

Let op: de extra consumentenbescherming geldt alleen indien de kunstverkoper een professionele handelaar (zoals een galerie, veilinghuis of kunsthandelaar) is. Wanneer de verkoper een particulier is, gelden gewoon de regels voor openbare kunstveiling. Blijft de verkoper anoniem, dan wordt de veilinghouder als verkoper beschouwd. Is deze een professional dan geldt dus het consumentenrecht.
 

Informatieverplichting

Eén van de verplichtingen van het online veilingplatform is de informatieverplichting. Al voordat de consument een bod kan uitbrengen op een kunstwerk, dient de consument geïnformeerd te worden over:

  • De gegevens van het platform en de kunstverkoper, zoals een handelsnaam, vestigingsadres, telefoonnummer, fax- en emailadres.
  • De voornaamste kenmerken van de werken die worden geveild (zoals de naam van de kunstenaar, het jaartal waarin het kunstwerk is gemaakt, de materialen die zijn gebruikt voor het vervaardigen hiervan).
  • De totale prijs van de kunstwerken (inclusief belastingen, opcenten/veilingkosten, leveringskosten et cetera).
  • De wijze van betaling en levering en de termijnen die hiervoor gelden.
  • De bedenktijd waar de consument recht op heeft.
  • De manier waarop de koopovereenkomst kan worden ontbonden door de consument.
     

Bedenktijd

Wanneer degene die het winnende bod heeft uitgebracht het kunstwerk heeft ontvangen, heeft deze 14 dagen de tijd om te bedenken of het naar wens is. Binnen deze bedenktijd kan de koper het werk terugsturen, zonder hiervoor redenen op te hoeven geven. De consument moet het aankoopbedrag dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen 30 dagen, terugontvangen. De consument kan zowel de verkoper als het veilingplatform hierop aanspreken.

Het herroepingsrecht dient op de website vermeld te worden. Indien de consument niet wordt geïnformeerd over het herroepingsrecht, kan de termijn waarbinnen deze zich op dit recht kan beroepen worden verlengd met maximaal 12 maanden.
 

Aanwezigheid notaris/deurwaarder

Bij online kunstveilingen moet een toezichthoudende notaris of deurwaarder aanwezig zijn. Deze kan (steekproefsgewijs) de gegevens van de veilingen en bieders bekijken en zo erop toezien dat de veilingen eerlijk verlopen.
 

Wat kunnen wij voor u doen?

Wilt u juridisch advies over het online veilen van kunst? Of wilt u dat wij nagaan of uw veilingplatform voldoet aan alle juridische vereisten? Wij zijn u hierbij graag van dienst. Ook kunnen wij u helpen met het opstellen van algemene voorwaarden voor online veilen aan consumenten. Neem contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.