Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Guus van Lieshout
mr. Guus van Lieshout
advocaat

Guus van Lieshout adviseert als advocaat internationale en nationale ondernemers. Het zwaartepunt van zijn praktijk ligt bij ondernemingsrecht, maar hij houdt zich ook bezig met contracten, (bestuurders)aansprakelijkheid en aandeelhoudersgeschillen. Guus werkt op de sectie ondernemingsrecht van Russell Advocaten.

 

@: guus.vanlieshout@russell.nl
t: 020 - 301 55 55


NV oprichten in 5 stappen

Publicatiedatum: 11 juli 2017

Starten NV stappenplanWilt u een naamloze vennootschap (NV) starten? Dit stappenplan vertelt u in 5 stappen hoe u dit doet!
 

Stap 1: Checken beschikbaarheid handelsnaam

Voordat u uw NV start, is het aan te raden om uit te zoeken of de handelsnaam die u heeft uitgekozen voor uw bedrijf niet al in gebruik is door een ander bedrijf. Een eerdere registratie van dezelfde of een vergelijkbare handelsnaam kan door intellectuele eigendomsrechten namelijk problemen opleveren.
 

Stap 2: Opmaken en bekrachtigen oprichtingsakte

De eerste stap in de oprichtingsprocedure is het opmaken van een notariële oprichtingsakte. Dit wordt gedaan door een notaris. De oprichtingsakte bevat de statuten. De statuten zijn de grondregels van de NV, waarin de onderlinge verhoudingen binnen de onderneming worden vastgelegd.

Over de inhoud van de statuten moet goed worden nagedacht. Daarom is het handig om u te laten adviseren door een advocaat. Wij adviseren u uiteraard graag. De oprichtingsakte moet worden ondertekend door de oprichter(s) – of door een gevolmachtigde uit hun naam - en door de notaris.
 

Stap 3: Storten minimum startkapitaal

Om een NV te kunnen oprichten, moet er tenminste EUR 45.000 in de onderneming worden gestort.
 

Stap 4: Registreren NV

Nadat de oprichtingsakte is ondertekend en het minimum startkapitaal in de NV is gestort, moet de NV worden ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Vóór deze registratie kan de NV al wel zelfstandig deelnemen aan het handelsverkeer. Personen die handelen namens de NV in oprichting, meestal de bestuurders, zijn echter in beginsel persoonlijk aansprakelijk voor de nakoming van de overeenkomsten gesloten door de NV in oprichting. Na de registratie is de NV aansprakelijk.
 

Stap 5: Sluiten aandeelhoudersovereenkomst

Richt u de NV op met één of meer andere aandeelhouders? Dan is het aan te raden om onderlinge afspraken te maken en deze vast te leggen in een aandeelhoudersovereenkomst.
 

Tip bij alle stappen: Inschakelen advocaat

Het is van belang dat de NV in één keer goed wordt ingericht bij de oprichting. Een goede start is het halve werk, zeker bij het tot een succes laten zijn van een nieuwe onderneming. Raadpleeg daarom nog vóór stap 1 een advocaat die u hierbij kan helpen. Russell Advocaten helpt u hier graag bij! Ook voor hulp bij of advies over het oprichten van een BV kunt u bij ons terecht. Neem contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.