Jan Dop

partner

Jan is advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

jan.dop@russell.nl
+31 20 301 55 55

Nederlandse expats: Wat gebeurt er met mijn arbeidsovereenkomst?

Publicatiedatum 22 september 2016

Wat gebeurt er met uw arbeidsovereenkomst wanneer uw werkgever u uitzendt naar het buitenland om daar te gaan werken?

expats

Werken in het buitenland, al is het maar tijdelijk, is een groot avontuur en roept dan ook veel vragen op. Ook juridische. Hoe zit het bijvoorbeeld precies met uw rechten als werknemer? En wat doet u met uw eigen woning terwijl u in het buitenland verblijft? In deze reeks brengen wij u op de hoogte van de juridische aspecten van werken in het buitenland. Deze keer: wat gebeurt er met mijn oorspronkelijke arbeidsovereenkomst?

Constructies bij uitzending werknemers naar het buitenland

Als expat zendt uw werkgever u naar het buitenland om daar te werken, vaak bij een buitenlandse vestiging van de werkgever. Wat gebeurt er dan met uw arbeidsovereenkomst? Er zijn verschillende juridische constructies mogelijk. Het is de moeite waard om duidelijke afspraken met uw werkgever te maken, zodat u weet waar u aan toe bent. De meest voorkomende constructies zijn:

  • Opschorting arbeidsovereenkomst
    De arbeidsovereenkomst wordt opgeschort voor de duur van de uitzending en de werknemer sluit een nieuwe arbeidsovereenkomst met de Nederlandse werkgever met daarin de voorwaarden voor de uitzending. Het is ook mogelijk om een nieuwe arbeidsovereenkomst met de buitenlandse vestiging van de werkgever aan te gaan. In beide gevallen herleeft de oorspronkelijke arbeidsovereenkomst met de Nederlandse werkgever zodra de uitzending naar het buitenland stopt.
  • Beëindiging arbeidsovereenkomst
    De arbeidsovereenkomst wordt beëindigd en de werknemer treedt in dienst bij de buitenlandse vestiging. Deze constructie wordt meestal gebruikt als de uitzending voor onbepaalde tijd is en het niet de bedoeling is dat de werknemer terugkeert naar de Nederlandse werkgever.
  • Detachering
    De arbeidsovereenkomst met de Nederlandse werkgever blijft tijdens de uitzending gewoon in stand en de werkgever detacheert de werknemer naar de buitenlandse vestiging. Vaak sluiten partijen een aanvullende arbeidsovereenkomst waarin zij afspraken maken voor de duur van de detachering. Dan gaat het bijvoorbeeld om een tijdelijk hoger salaris, vergoeding van de verhuiskosten en onkostenvergoeding. Deze constructie wordt vaak gebruikt als de werknemer slechts voor een korte periode naar het buitenland wordt uitgezonden, bijvoorbeeld voor drie maanden.

Meer informatie

Zendt uw werkgever u als expat naar het buitenland en heeft u vragen over wat er precies gebeurt met uw arbeidsovereenkomst? Of heeft u andere juridische vragen met betrekking tot het werken in het buitenland? Neemt u dan gerust contact op met Russell Advocaten. Wij zijn u graag van dienst!

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Contracten: survival clauses

    Als een contract is beëindigd, kunnen er nog steeds verplichtingen zijn die u wilt dat je contractpartner nakomt, zoals garanties of vertrouwelijkheid. U kunt dit regelen door middel van “survival clauses”, bepalingen die het einde van het contract overleven. Waar moet u op letten bij het opnemen van dergelijke clausules?

    Lees meer

    Kun je statutair bestuurder zijn zonder een benoemingsbesluit?

    Een statutair bestuurder wordt benoemd door middel van een benoemingsbesluit van het bevoegd orgaan. Wat zijn de gevolgen wanneer dit besluit niet is vastgelegd?

    Lees meer

    Werknemer of zzp’er: wanneer is iemand ondernemer?

    Nu de Belastingdienst weer de Wet DBA handhaaft, is deze vraag nog belangrijker geworden. In een recente uitspraak over Uber-chauffeurs heeft de Hoge Raad extra handvatten gegeven om te bepalen of iemand zzp’er is.

    Lees meer

    Ontslag wegens disfunctioneren: 7 stappen voor werkgevers

    Als werkgevers het dienstverband van een werknemer willen beëindigen wegens disfunctioneren, moeten ze een aantal stappen nemen voordat ze dit mogen doen. Welke stappen moeten ze ondernemen?

    Lees meer

    Wat kan de ondernemingsraad doen om de sociale veiligheid binnen de onderneming te bevorderen?

    De ondernemingsraad heeft een belangrijke taak als het gaat om de arbeidsomstandigheden in de onderneming, inclusief de sociale veiligheid. Welke instrumenten heeft de OR om te zorgen voor een veilige bedrijfscultuur?

    Lees meer

    Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen: 4 stappen voor werkgevers

    Werknemers moeten ontslaan omdat het bedrijf in economisch zwaar weer is gekomen is een bittere ervaring. Nog vervelender wordt dit als u hierbij in ingewikkelde juridische problemen verzeild raakt. Met welke punten dient u als werkgever rekening te houden als u werknemers moet ontslaan wegens bedrijfseconomische redenen?

    Lees meer