Heeft u het Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer” gemist? Bekijk hier de opname!

Nederlandse expats: Wat gebeurt er met mijn arbeidsovereenkomst?

Publicatiedatum 22 september 2016
Wat gebeurt er met uw arbeidsovereenkomst wanneer u door uw werkgever wordt uitgezonden naar het buitenland om daar te gaan werken?

expats

Werken in het buitenland, al is het maar tijdelijk, is een groot avontuur en roept dan ook veel vragen op. Ook juridische. Hoe zit het bijvoorbeeld precies met uw rechten als werknemer? En wat doet u met uw eigen woning terwijl u in het buitenland verblijft? In deze reeks brengen wij u op de hoogte van de juridische aspecten van werken in het buitenland. Deze keer: wat gebeurt er met mijn oorspronkelijke arbeidsovereenkomst?

Als expat wordt u door uw werkgever naar het buitenland uitgezonden om daar te werken, vaak bij een buitenlandse vestiging van de werkgever. Wat gebeurt er dan met uw arbeidsovereenkomst? Er zijn verschillende juridische constructies mogelijk. Het is de moeite waard om duidelijke afspraken met uw werkgever te maken, zodat u weet waar u aan toe bent. De meest voorkomende constructies zijn:

 • Opschorting arbeidsovereenkomst
  De arbeidsovereenkomst wordt opgeschort voor de duur van de uitzending en de werknemer sluit een nieuwe arbeidsovereenkomst met de Nederlandse werkgever met daarin de voorwaarden voor de uitzending. Het is ook mogelijk om een nieuwe arbeidsovereenkomst met de buitenlandse vestiging van de werkgever aan te gaan. In beide gevallen herleeft de oorspronkelijke arbeidsovereenkomst met de Nederlandse werkgever zodra de uitzending naar het buitenland wordt gestopt.
 • Beëindiging arbeidsovereenkomst
  De arbeidsovereenkomst wordt beëindigd en de werknemer treedt in dienst bij de buitenlandse vestiging. Deze constructie wordt meestal gebruikt als de uitzending voor onbepaalde tijd is en het niet de bedoeling is dat de werknemer terugkeert naar de Nederlandse werkgever.
 • Detachering
  De arbeidsovereenkomst met de Nederlandse werkgever blijft tijdens de uitzending gewoon in stand en de werknemer wordt gedetacheerd naar de buitenlandse vestiging. Vaak wordt er een aanvullende arbeidsovereenkomst gesloten waarin afspraken worden gemaakt voor de duur van de detachering, zoals een tijdelijk hoger salaris, vergoeding van de verhuiskosten en onkostenvergoeding. Deze constructie wordt vaak gebruikt als de werknemer slechts voor een korte periode naar het buitenland wordt uitgezonden, bijvoorbeeld voor drie maanden.

Meer informatie

Wordt u door uw werkgever als expat naar het buitenland uitgezonden en heeft u vragen over wat er precies gebeurt met uw arbeidsovereenkomst? Of heeft u andere juridische vragen met betrekking tot het werken in het buitenland? Neemt u dan gerust contact op met Russell Advocaten. Wij zijn u graag van dienst!

  Deel op social media

  • Arbeidsrecht en ontslag

  Three important topics to include in your employment contract under Dutch, US and UK law

  15 juli 2021

  In the last issue of Stare Decisis, Priscilla de Leede of Russell Advocaten, Mary Edenfield of Mateer Harbert and Ed Belam of Marriott Harrison discuss the most important topics to include in your employment contracts regarding the termination of the contract. There are some important differences to take into account!

  lees verder
  • Retail
  • Arbeidsrecht en ontslag

  17 juni 2021: Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer”

  17 juni 2021

  Heeft u het webinar gemist? Bekijk dan de opname hiervan! Als uw werknemer zich ziek meldt, roept dit tal van lastige vragen op. Wat zijn uw re-integratieverplichtingen tijdens de ziekteperiode? Wat mag u – met het oog op privacywetgeving – wel en niet noteren over uw zieke werknemer? Tijdens het webinar op 17 juni 2021 gaven wij een praktische toelichting op deze en andere vragen.

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Ontslag zieke statutair bestuurder

  17 juni 2021

  Een zieke werknemer mag niet worden ontslagen. Een werknemer die weet dat ontslag dreigt, kan echter niet daaraan ontkomen door zich ziek te melden. Maar wanneer weet de werknemer dat dit het geval is? Die vraag stond centraal bij de rechtszaak over het ontslag van de CFO van de Volksbank.

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Let op met de werkgeversverklaring!

  14 juni 2021

  Voor het sluiten van een hypotheek of een huurcontract vragen de bank of de verhuurder vaak om een werkgeversverklaring. Zo’n verklaring kan onbedoelde gevolgen hebben voor de werkgever. Waarop moet u letten?

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Wettelijk minimumloon per 1 juli 2021

  2 juni 2021

  De hoogte van het wettelijk minimumloon verandert per 1 juli 2021. Wat zijn de nieuwe bedragen?

  lees verder
  • Expats
  • Arbeidsrecht en ontslag

  The Netherlands: Gateway to Europe

  3 mei 2021

  The Netherlands likes to present itself as “the gateway to Europe.” And not without reason: excellent travel connections (Schiphol Amsterdam Airport and Rotterdam Seaport) and a highly educated population speaking several languages.

  lees verder
  • Ambassades
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Russell Advocaten aanbevolen door The Legal 500 2021

  20 april 2021

  Russell Advocaten is voor het 17e jaar op rij opgenomen in The Legal 500. We zijn blij met deze erkenning voor de kwaliteit van onze juridische dienstverlening door experts en cliënten. Lees wat zij over ons schrijven:

  lees verder
  • Retail
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Ontslag en vervaltermijnen

  8 april 2021

  Vervaltermijnen in het arbeidsrecht zijn strikt. Wie te laat is, kan niets meer doen tegen zijn ontslag en verspeelt het recht op vergoeding. Wat zijn de termijnen waar u op moet letten?

  lees verder