Jan Dop

partner

Jan is advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

jan.dop@russell.nl
+31 20 301 55 55

Nederlandse expats: Val ik nog onder het Nederlandse arbeidsrecht?

Publicatiedatum 6 oktober 2016

Als uw werkgever u als expat naar het buitenland uitzendt is het belangrijk om te weten welk recht van toepassing is op uw arbeidsovereenkomst. Wat zijn de regels?

expats

Als uw werkgever u als expat naar het buitenland uitzendt is het belangrijk om te weten welk recht van toepassing is op uw arbeidsovereenkomst. Dit bepaalt immers voor een groot deel uw rechten en plichten als werknemer. Er zijn verschillende juridische constructies mogelijk voor uw arbeidsovereenkomst tijdens de uitzending.

Géén rechtskeuze

Is in de arbeidsovereenkomst niet afgesproken welk recht van toepassing is? Dan kan het toepasselijke recht aan de hand van de volgende regels worden vastgesteld:

  1. Op de arbeidsovereenkomst is het recht van toepassing van het land waar/van waaruit de werknemer gewoonlijk werkzaam is. Het begrip ‘gewoonlijk’ moet u ruim opvatten. Ook wanneer de werknemer tijdelijk werkzaam is in het buitenland, kan Nederland nog als gewoonlijk werkland worden bestempeld.
  2. Is het niet mogelijk om één land aan te wijzen als land waar de werknemer gewoonlijk zijn arbeid verricht? Dan is het recht van toepassing van het land waarin de werkgever is gevestigd die de werknemer heeft aangenomen.
  3. Uitzondering: blijkt uit het geheel van omstandigheden dat de arbeidsovereenkomst een nauwere band heeft met een ander land dan het land dat door de bovengenoemde regels wordt aangewezen, dan is het recht van dat nauwer verbonden land van toepassing. Dit betekent dat ook al bent u gewoonlijk werkzaam in het buitenland, er toch Nederlands recht op uw arbeidsovereenkomst van toepassing kan zijn vanwege de nauwe verbondenheid met Nederland. Deze uitzondering is vaak van toepassing op expats. Aanwijzingen voor een nauwe verbondenheid met een bepaald land zijn onder andere:
    • de taal waarin de arbeidsovereenkomst is opgesteld,
    • de munteenheid waarin het salaris wordt uitbetaald,
    • het land waar sociale zekerheidspremies worden afgedragen en
    • de nationaliteit van de werkgever en werknemer.

Wél een rechtskeuze

Is er in de arbeidsovereenkomst wel een keuze gemaakt voor het toepasselijke recht, dan is dit recht in principe van toepassing. Deze rechtskeuze kan er echter niet toe leiden dat de werknemer de bescherming verliest die hij zou genieten op grond van het recht dat volgens de hierboven genoemde regels van toepassing zou zijn als er geen rechtskeuze zou zijn gemaakt. Dit geldt alleen voor bepalingen van dwingend recht. Daar mag niet van worden afgeweken. Het kan dus zo zijn dat het recht van twee verschillende landen op de arbeidsovereenkomst van toepassing is.

Meer informatie

Zendt uw werkgever u als expat naar het buitenland uit en heeft u vragen over het recht dat van toepassing is op uw arbeidsovereenkomst? Of heeft u andere juridische vragen met betrekking tot het werken in het buitenland? Neemt u dan gerust contact op met Russell Advocaten! Wij zijn u graag van dienst!

    Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

    Gerelateerde publicaties

    Discriminatie tijdens het sollicitatieproces

    Discriminatie bij het werven en aannemen van nieuw personeel is niet toegestaan. Wanneer discrimineert u als werkgever tijdens het sollicitatieproces, zelfs onbedoeld? En hoe kunt u dit voorkomen, ook als u gebruik maakt van AI?

    Lees meer

    Wetsvoorstel Meer zekerheid flexwerkers

    Met een nieuwe wet wil de regering de rechtspositie van flexwerkers verbeteren. Wat betekent het voor werkgevers en flexwerkers wanneer het wetsvoorstel wordt aangenomen? Met welke nieuwe regels moet u rekening houden?

    Lees meer

    Wettelijk minimumuurloon

    De hoogte van het wettelijk minimumuurloon verandert ieder half jaar. Wat zijn de nieuwe bedragen per 1 juli 2025?

    Lees meer

    Contracten: survival clauses

    Als een contract is beëindigd, kunnen er nog steeds verplichtingen zijn die u wilt dat je contractpartner nakomt, zoals garanties of vertrouwelijkheid. U kunt dit regelen door middel van “survival clauses”, bepalingen die het einde van het contract overleven. Waar moet u op letten bij het opnemen van dergelijke clausules?

    Lees meer

    Kun je statutair bestuurder zijn zonder een benoemingsbesluit?

    Een statutair bestuurder wordt benoemd door middel van een benoemingsbesluit van het bevoegd orgaan. Wat zijn de gevolgen wanneer dit besluit niet is vastgelegd?

    Lees meer

    Werknemer of zzp’er: wanneer is iemand ondernemer?

    Nu de Belastingdienst weer de Wet DBA handhaaft, is deze vraag nog belangrijker geworden. In een recente uitspraak over Uber-chauffeurs heeft de Hoge Raad extra handvatten gegeven om te bepalen of iemand zzp’er is.

    Lees meer