Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Jan Dop
mr. Jan Dop
advocaat partner

Jan Dop staat nationale en internationale bedrijven bij in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is gespecialiseerd in ondernemingsrecht en arbeidsrecht. Hij werkt sinds 1995 als advocaat bij Russell, sinds 2011 als partner.
 

@: jan.dop@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Personeel: Mogen vakantiedagen worden meegenomen naar 2017?

Publicatiedatum: 6 december 2016


Wettelijke vakantiedagen

Personeel: Mogen vakantiedagen worden meegenomen naar 2017? | Russell Advocaten AmsterdamUw werknemers hebben recht op het aantal vakantiedagen dat gelijk is aan vier keer het aantal uren dat zij per week werken. Dit zijn de wettelijke vakantiedagen. Ieder jaar moeten zij deze wettelijke vakantiedagen kunnen opnemen. U bent verplicht daarvoor toestemming te geven, ook bij langdurig zieke werknemers.
 

Bovenwettelijke vakantiedagen

Naast de wettelijke vakantiedagen, kunnen uw werknemers ook recht hebben op bovenwettelijke vakantiedagen. Deze moeten dan zijn toegekend in de arbeidsovereenkomst of geldende cao. Ziektedagen kunnen in bepaalde gevallen worden ingehouden op de bovenwettelijke vakantiedagen.
 

Verval en verjaring

Uw werknemers mogen zowel hun wettelijke als bovenwettelijke vakantiedagen meenemen naar 2017. Zij kunnen deze echter niet tot in het oneindige opsparen.

De wettelijke vakantiedagen vervallen een half jaar na het kalenderjaar waarin deze zijn opgebouwd. Wanneer een werknemer vakantiedagen heeft opgebouwd in 2016 en deze niet heeft opgenomen, vervallen deze dus op 1 juli 2017. Hiermee wordt voorkomen dat er een stuwmeer aan vakantiedagen ontstaat. Er mag alleen ten gunste van de werknemer worden afgeweken van de vervaltermijn.

Voor de bovenwettelijke vakantiedagen geldt een verjaringstermijn van vijf jaar. Ook in het geval de werknemer niet in staat was zijn vakantiedagen op te nemen, bijvoorbeeld door ziekte, kan deze tot vijf jaar na het jaar van opbouw aanspraak hierop blijven maken.
 

Meer informatie

Wilt u een vakantieregeling opnemen in uw kantoorhandboek? Of heeft u andere vragen over verval en verjaring van vakantiedagen en de rechten van uw werknemers? Wij helpen u graag! Neem contact op met Russell Advocaten:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.