Op deze prangende vraag geeft onze partner en advocaat arbeidsrecht mr. Jan Dop antwoord in het Algemeen Dagblad van 12 december 2018. Problemen op en na de borrels zijn vaak het gevolg zijn van alcoholgebruik. Kan alcoholmisbruik reden voor ontslag zijn? Mag een werknemer zich ziek melden, terwijl hij alleen maar een kater heeft?
Op deze prangende vraag heeft onze partner en arbeidsrechtspecialist mr. Jan Dop in het Algemeen Dagblad van 12 december 2018 antwoord gegeven. In het interview wijst hij er op dat problemen op en na de borrels vaak het gevolg zijn van alcoholgebruik. Ook gaat hij in op de vraag of alcoholmisbruik reden voor ontslag kan zijn en wat er gedaan kan worden tegen een werknemer die zich ziek meldt, terwijl hij alleen maar een kater heeft.
Op onze website vindt u meer informatie over wat u als werkgever kunt doen tegen alcoholgebruik op het werk en hoe u kunt zorgen dat een bedrijfsfeest met alcohol een feest blijft. Ook kunt u contact met mr. Jan Dop opnemen per e-mail (jan.dop@russell.nl) of via het contactformulier.
Het jaar afsluiten of beginnen met een kerstborrel of een nieuwjaarsborrel voor de werknemers is een mooie traditie. Helaas kan dit ook tot vervelende juridische problemen leiden. Hoe voorkomt u dit?
Een werknemer die dronken op het werk komt of die vanwege een alcoholverslaving geregeld niet op het werk verschijnt kan niet zomaar ontslagen worden. In zijn noot voor het juridische tijdschrift JAR legt mr. Jan Dop uit waar de werkgever bij ontslag wegens alcoholgebruik op moet letten.
Als een contract is beëindigd, kunnen er nog steeds verplichtingen zijn die u wilt dat je contractpartner nakomt, zoals garanties of vertrouwelijkheid. U kunt dit regelen door middel van “survival clauses”, bepalingen die het einde van het contract overleven. Waar moet u op letten bij het opnemen van dergelijke clausules?
Een statutair bestuurder wordt benoemd door middel van een benoemingsbesluit van het bevoegd orgaan. Wat zijn de gevolgen wanneer dit besluit niet is vastgelegd?
Nu de Belastingdienst weer de Wet DBA handhaaft, is deze vraag nog belangrijker geworden. In een recente uitspraak over Uber-chauffeurs heeft de Hoge Raad extra handvatten gegeven om te bepalen of iemand zzp’er is.
Als werkgevers het dienstverband van een werknemer willen beëindigen wegens disfunctioneren, moeten ze een aantal stappen nemen voordat ze dit mogen doen. Welke stappen moeten ze ondernemen?