Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Guus van Lieshout
mr. Guus van Lieshout
advocaat

Guus van Lieshout adviseert als advocaat internationale en nationale ondernemers. Het zwaartepunt van zijn praktijk ligt bij ondernemingsrecht, maar hij houdt zich ook bezig met contracten, (bestuurders)aansprakelijkheid en aandeelhoudersgeschillen. Guus werkt op de sectie ondernemingsrecht van Russell Advocaten.

 

@: guus.vanlieshout@russell.nl
t: 020 - 301 55 55


Geeft de coronacrisis huurder van winkelruimte of horeca recht op huurprijsverlaging?

Publicatiedatum: 9 juni 2020

Bij COVID-19 kan huurder soms vermindering van de huurprijs krijgen

  English version

Soms heeft de huurder recht op een lagere huur en soms niet, zo blijkt uit twee recente uitspraken. Een verzoek is niet bij voorbaat kansloos, maar de huurder zal wel minstens moeten bewijzen dat het handhaven van de bestaande huurprijs onaanvaardbaar is. En zelfs als dat het geval is, zal de rechter ook de belangen van de verhuurder meewegen.
 

Coronamaatregelen zijn gebrek in gehuurde

Dat een winkel of horecaruimte niet of slechts beperkt gebruikt kan worden vanwege de coronamaatregelen geldt als gebrek. De huidige algemene bepalingen bij de ROZ-modelovereenkomst voor huur van winkel- en horecaruimte sluiten uit dat een dergelijk gebrek reden is voor huurprijsvermindering.
 

Onvoorziene omstandigheid

In de zaak tussen huurder voetbalclub Vitesse en verhuurder Gelredome overwoog de Arnhemse kantonrechter echter dat deze maatregelen een onvoorziene omstandigheid zijn, waarover in de huurovereenkomst geen afspraken zijn gemaakt. Ondanks de uitsluitingsclausule zou er dus toch recht kunnen zijn op huurprijsverlaging. Maar dan moest Vitesse wel bewijzen dat handhaving van de huurprijs onaanvaardbaar was. Die horde bleek te hoog.
 

Bewijs dat huurprijs onaanvaardbaar is

Vitesse gaf volgens de kantonrechter te weinig informatie over de eigen financiële situatie om te kunnen vaststellen dat betaling van de bestaande huurprijs onaanvaardbaar was. Zo werd wel aangegeven dat de inkomsten waren teruggelopen, maar niet of dit ook voor de uitgaven gold. Ook was niet duidelijk hoe het zat met de financiële reserves en reserveringen voor toekomstige verplichtingen. Tot slot merkte de rechter op dat in de periode waarvoor huurverlaging werd gevraagd (april-augustus) vanwege de zomerstop in het voetbal toch al weinig wedstrijden gespeeld zouden worden. Het inkomensverlies van Vitesse bleef dus beperkt.

Vitesse had daarom niet aangetoond dat betaling van de huurprijs onaanvaardbaar voor haar was. En zelfs al zou betaling voor Vitesse onaanvaardbaar zijn, dan moet ook nog het belang van de verhuurder worden meegerekend. Kortom: de deur staat wel op een kier voor huurders, maar zeker nog niet wijd open.
 

Verzoek om huurprijsverlaging heeft succes

In een zaak voor de Rechtbank Noord-Nederland wist de huurder wel met succes een huurprijsverlaging te krijgen. Hier was een oude huurovereenkomst van toepassing, waarin de uitsluitingsclausule nog niet was opgenomen. Dat betekende dat sprake is van een gebrek dat recht kan geven op huurprijsvermindering. De verhuurder moest daarom akkoord gaan met het redelijke voorstel van de huurder om slechts 2/3 van de huurprijs te betalen.
 

Ons advies

  • Een verzoek om huurprijsverlaging is niet kansloos bij de rechter, maar het dient goed onderbouwd te zijn.
  • Bespreek met uw verhuurder of huurprijsverlaging mogelijk is. Nee heb je, ja kun je krijgen. Dat geldt zeker nu duidelijk is dat de rechter een dergelijk verzoek niet op voorhand zal afwijzen.
     

Meer informatie

Wilt u meer weten over huurverlaging of andere mogelijkheden om uw bedrijf gezond door deze COVID-19-tijd te loodsen? Neem contact op met ons juridisch coronacrisisteam:

U kunt ons ook bellen via 020 – 301 55 55 of uw vraag stellen via het onderstaande formulier:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.