Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. drs. Reinier W.L. Russell
mr. drs. Reinier W.L. Russell
managing partner

Reinier Russell adviseert nationale en internationale bedrijven in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is breed gespecialiseerd in kwesties rond ondernemingen, personeel, vastgoed en overheid. Hij is sinds 1990 advocaat. Tevens is hij gecertificeerd mediator.
 

@: reinier.russell@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


BV oprichten in 5 stappen

Publicatiedatum: 8 juni 2017

Wilt u een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (BV) starten? Wij vertellen u stap voor stap hoe u dit doet!
 

Stap 1: Checken beschikbaarheid handelsnaam

Door intellectuele eigendomsrechten kan een eerdere registratie van dezelfde of een vergelijkbare handelsnaam problemen opleveren. U doet er daarom goed aan om uit te zoeken of de handelsnaam die u wenst te voeren niet al in gebruik is door een ander bedrijf.
 

Stap 2: Opmaken en bekrachtigen oprichtingsakte

De eerste stap in de oprichtingsprocedure is het opmaken van een notariële oprichtingsakte. Dit wordt gedaan door een notaris. De oprichtingsakte bevat de statuten. De statuten zijn de grondregels van de BV, waarin de onderlinge verhoudingen binnen de onderneming worden vastgelegd. Belangrijk is dat er goed wordt nagedacht over de inhoud van de statuten, waardoor het aan te raden is om u te laten adviseren door een advocaat. De oprichtingsakte moet worden ondertekend door de oprichter(s) – of door een gevolmachtigde uit hun naam - en door de notaris.
 

Stap 3: Storten minimum startkapitaal

Om een BV te kunnen oprichten, moet er tenminste 1 eurocent in de onderneming worden gestort.
 

Stap 4: Registreren BV

Nadat de oprichtingsakte is ondertekend en het minimum startkapitaal in de BV is gestort, moet de BV worden ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Vóór deze registratie kan de BV al wel zelfstandig deelnemen aan het handelsverkeer. Totdat de BV is geregistreerd geldt deze als BV in oprichting. Personen die handelen namens de BV in oprichting, meestal de bestuurders, zijn echter in beginsel persoonlijk aansprakelijk voor de nakoming van de overeenkomsten gesloten door de BV in oprichting. Na de registratie is de BV aansprakelijk.
 

Stap 5: Sluiten aandeelhoudersovereenkomst

Richt u de BV op met één of meer andere aandeelhouders? Dan is het aan te raden om onderlinge afspraken te maken en deze vast te leggen in een aandeelhoudersovereenkomst.
 

Tip bij alle stappen: Inschakelen advocaat

Wanneer u een BV opzet, dient u ervoor te zorgen dat deze in één keer goed wordt ingericht. Een goede start is het halve werk, zeker bij het tot een succes laten zijn van een nieuwe onderneming. Raadpleeg daarom nog vóór stap 1 een advocaat die u hierbij kan helpen. Wij zijn u hier uiteraard graag bij van dienst. Ook voor hulp bij of advies over het oprichten van een NV kunt u bij ons terecht. Neem contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.