Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Ynze Kliphuis
mr. Ynze Kliphuis
advocaat

Ynze Kliphuis staat winkelketens, makelaars, bedrijven en particulieren bij in kwesties over vastgoed en (ver)huur en in geschillen met overheden over bestemmingsplannen, bouwprojecten en vergunningen. Ynze werkt sinds 2007 bij Russell.
 

@: ynze.kliphuis@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Diplomatenclausule, niet alleen voor diplomaten

Publicatiedatum: 18 maart 2019

Bij verblijf in buitenland woning tijdelijk verhuren, diplomatenclausuleWaarom is het verstandig voor een verhuurder om in een tijdelijke huurovereenkomst een diplomatenclausule op te nemen en wat is de inhoud van deze clausule?

Een diplomatenclausule, ook wel ontruimingsbeding genoemd, kan worden opgenomen in een huurovereenkomst voor woonruimte. Waar moet de verhuurder op letten?
 

Diplomatenclausule

Een eigenaar of huurder kan tijdens zijn afwezigheid in het buitenland de woning tijdelijk verhuren, totdat hij weer terugkeert naar de woning. Dit wordt ook wel tussenhuur of onderhuur genoemd. Een huurder dient voor onderhuur eerst toestemming te hebben van de verhuurder.

Er wordt dan een (tussen-)huurovereenkomst voor bepaalde tijd gesloten, waarin via de diplomatenclausule wordt vastgelegd, dat de woning na afloop van de overeengekomen tijd moet worden ontruimd. De diplomatenclausule geeft de verhuurder dus een extra opzeggingsgrond. Een verhuurder mag meerdere tussenhuren achter elkaar aangaan en verhuurder en huurder mogen onderling afspreken dat de oorspronkelijk overeengekomen bepaalde tijd kan worden verlengd, bijvoorbeeld als de verhuurder langer in het buitenland blijft.

De verhuurder moet de huurovereenkomst tegen het einde van de afgesproken termijn (en niet eerder) opzeggen. De tijdelijke huurovereenkomst houdt dus niet automatisch op. Om feitelijk te kunnen terugkeren in de woning moet de huurder echter wel instemmen met die opzegging. Anders moet de verhuurder daarvoor toestemming vragen aan de rechter (beëindiging van de huur en ontruiming van de woning vorderen). Zo’n procedure kan lang duren.
 

Tijdelijke huurovereenkomst

Een alternatief voor de diplomatenclausule is tijdelijke verhuur voor een bepaalde duur van maximaal 2 jaar. In tegenstelling tot de diplomatenclausule kan deze huurovereenkomst niet worden verlengd. De huur hoeft niet te worden opgezegd, maar de verhuurder moet de huurder wel tijdig een bericht sturen over de einddatum van de huur. Dit is maximaal 3 en minimaal 1 maand voor het einde van de huurtermijn. Te vroege of te late berichtgeving heeft ernstige consequenties, namelijk verlenging voor onbepaalde tijd en volledige huurbescherming.
 

Onze tips

  • Vertrekt u tijdelijk naar het buitenland, schakel dan juridische hulp in voor advies over welk van beide verhuuropties het meest geschikt is in uw situatie. 
  • Als u een diplomatenclausule hebt opgenomen, vergeet dan niet om de huurovereenkomst tijdig op te zeggen, deze houdt niet automatisch op.
  • Hebt u een huurovereenkomst voor maximaal 2 jaar afgesloten, dan moet u maximaal 3 maar minimaal 1 maand voor afloop, de einddatum aan de huurder melden.
     

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de diplomatenclausule of de huur voor bepaalde tijd van maximaal 2 jaar? Wilt u dat wij een diplomatenclausule of huurovereenkomst voor u opstellen? Of heeft u andere vragen over huurrecht? Neem dan contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.