Heeft u het Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer” gemist? Bekijk hier de opname!

Courtage makelaar

Publicatiedatum 22 augustus 2017
Courtage is de vergoeding die de makelaar krijgt als hij in opdracht een huis verkoopt of koopt. Soms moet deze vergoeding ook betaald worden als de koop of verkoop niet doorgaat.

makelaar-social-media

Wat is courtage?

Een verkoopmakelaar wordt ingeschakeld om te bemiddelen bij de verkoop van een woning of bedrijfspand. De makelaar maakt onder meer advertenties en begeleidt bezichtigingen. Als vergoeding voor zijn diensten ontvangt de makelaar courtage. De courtage is vaak uitgedrukt in een percentage van de verkoopprijs, maar daarvan kan worden afgeweken. Het is echter de vraag of dit laatste verstandig is. De makelaar zal immers meer zijn best doen wanneer de hoogte van zijn vergoeding afhangt van de hoogte van de verkoopprijs van uw woning of bedrijfspand.

Wanneer moet courtage worden betaald?

Volgens de wet heeft de makelaar in principe recht op courtage zodra de (ver)koop tot stand komt. Het is echter mogelijk om van die regel af te wijken en af te spreken dat de courtage op een ander moment verschuldigd is.

Courtage wanneer koop niet doorgaat?

In beginsel is de courtage dus verschuldigd zodra de koop is gesloten, maar het is ook mogelijk om af te spreken dat de courtage pas hoeft te worden betaald nadat de overeenkomst is uitgevoerd en de woning is geleverd aan de koper. In dat laatste geval is de vraag wat er gebeurt als de koper zijn financieringsvoorbehoud inroept en de koop wordt ontbonden. Heeft de makelaar dan toch recht op courtage? Daarover oordeelde de Hoge Raad eerder dit jaar.

De koper had de koop per e-mail ontbonden en daarbij als bewijs een e-mail toegevoegd van een geldverstrekker dat een financieringsverzoek is afgewezen, alsmede een e-mail van zijn hypotheekadviseur dat de afwijzing van een andere geldverstrekker zou volgen. De verkoper stemde in met de ontbinding. Ondanks dat de koop niet doorging, vorderde de makelaar betaling van courtage en kosten.

De Hoge Raad oordeelde dat de makelaar ook aanspraak kan hebben op courtage als de koper en verkoper het eens zijn over ontbinding van de koop en de koop niet doorgaat. Dat is echter alleen zo als de verkoper met ontbinding heeft ingestemd terwijl daar geen goede reden voor was.

Meer informatie

Wilt u juridisch advies over courtage afspraken met een makelaar? Heeft u hulp nodig bij het opstellen of toetsen van een opdracht- of koopovereenkomst? Neem contact met ons op:

  Deel op social media

  • Arbeidsrecht en ontslag

  Let op met de werkgeversverklaring!

  14 juni 2021

  Voor het sluiten van een hypotheek of een huurcontract vragen de bank of de verhuurder vaak om een werkgeversverklaring. Zo’n verklaring kan onbedoelde gevolgen hebben voor de werkgever. Waarop moet u letten?

  lees verder
  • Expats
  • Arbeidsrecht en ontslag

  The Netherlands: Gateway to Europe

  3 mei 2021

  The Netherlands likes to present itself as “the gateway to Europe.” And not without reason: excellent travel connections (Schiphol Amsterdam Airport and Rotterdam Seaport) and a highly educated population speaking several languages.

  lees verder
  • Ambassades
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Russell Advocaten aanbevolen door The Legal 500 2021

  20 april 2021

  Russell Advocaten is voor het 17e jaar op rij opgenomen in The Legal 500. We zijn blij met deze erkenning voor de kwaliteit van onze juridische dienstverlening door experts en cliënten. Lees wat zij over ons schrijven:

  lees verder
  • Retail
  • Vastgoed en huur

  Huurder en verhuurder moeten pijn van lockdown delen

  30 maart 2021

  Wanneer heeft een huurder recht op huurkorting? Hoe worden de gevolgen van de coronacrisis over verhuurder en huurder verdeeld?

  lees verder
  • Retail
  • Vastgoed en huur

  Wat moet u doen als de huurder failliet gaat?

  25 november 2020

  Het valt nu nog mee met de faillissementen als gevolg van de coronacrisis. Veel winkels houden dankzij de overheidssteun nog het hoofd boven water. De kans is echter groot dat ze na het wegvallen daarvan toch nog zullen omvallen. Zeker als de tweede golf gevolgd wordt door een derde. Waar moet u als verhuurder op letten als de huurder failliet gaat?

  lees verder
  • Vastgoed en huur

  Huur/Verhuur: Gebrek aan het gehuurde: wie is verantwoordelijk?

  26 oktober 2020

  Wat kan een huurder van een pand doen, als zijn huurgenot wordt aangetast door gebreken aan het gehuurde? Moet hij dat zelf oplossen of moet de verhuurder dat doen?

  lees verder
  • Mode en luxury
  • Vastgoed en huur

  Coronamaatregelen kunnen reden zijn voor huurverlaging

  29 september 2020

  De coronamaatregelen gelden als een onvoorziene omstandigheid. Dat betekent dat er reden kan zijn voor huurverlaging in de horeca en de retailsector. Wat moet de huurder bewijzen om recht te hebben op een lagere huur? En hoe kan de verhuurder zich daartegen verzetten?

  lees verder
  • Expats
  • Aansprakelijkheid

  Q&A coronavirus voor ondernemers

  15 september 2020

  Volg onze coronablog. Vandaag onder andere: Ik heb geen werk meer voor mijn werknemers, wat houdt de nieuwe regeling in voor compensatie van hun loon? Kan ik huurverlaging krijgen als van de verhuurder de winkel dicht moet? Welke mogelijkheden voor krediet biedt de overheid?

  lees verder