Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Ynze Kliphuis
mr. Ynze Kliphuis
advocaat

Ynze Kliphuis staat winkelketens, makelaars, bedrijven en particulieren bij in kwesties over vastgoed en (ver)huur en in geschillen met overheden over bestemmingsplannen, bouwprojecten en vergunningen. Ynze werkt sinds 2007 bij Russell.
 

@: ynze.kliphuis@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Courtage makelaar

Publicatiedatum: 22 augustus 2017

vergoeding makelaar bij koop en verkoop huisWat is courtage? Wanneer moet u courtage betalen aan uw makelaar? En in welke gevallen bent u geen courtage verschuldigd?
 

Wat is courtage?

Een verkoopmakelaar wordt ingeschakeld om te bemiddelen bij de verkoop van een woning. De makelaar maakt onder meer advertenties en begeleidt bezichtigingen. Als vergoeding voor zijn diensten ontvangt de makelaar courtage. De courtage is vaak uitgedrukt in een percentage van de verkoopprijs, maar daarvan kan worden afgeweken. Het is echter de vraag of dit laatste verstandig is. De makelaar zal immers meer zijn best doen wanneer de hoogte van zijn vergoeding afhangt van de hoogte van de verkoopprijs van uw woning.
 

Wanneer moet courtage worden betaald?

Volgens de wet heeft de makelaar in principe recht op courtage zodra de (ver)koop tot stand komt. Het is echter mogelijk om van die regel af te wijken en af te spreken dat de courtage op een ander moment verschuldigd is.
 

Courtage wanneer koop niet doorgaat?

In beginsel is de courtage dus verschuldigd zodra de koop is gesloten, maar het is ook mogelijk om af te spreken dat de courtage pas hoeft te worden betaald nadat de overeenkomst is uitgevoerd en de woning is geleverd aan de koper. In dat laatste geval is de vraag wat er gebeurt als de koper zijn financieringsvoorbehoud inroept en de koop wordt ontbonden. Heeft de makelaar dan toch recht op courtage? Daarover oordeelde de Hoge Raad eerder dit jaar.

De koper had de koop per e-mail ontbonden en daarbij als bewijs een e-mail toegevoegd van een geldverstrekker dat een financieringsverzoek is afgewezen, alsmede een e-mail van zijn hypotheekadviseur dat de afwijzing van een andere geldverstrekker zou volgen. De verkoper stemde in met de ontbinding. Ondanks dat de koop niet doorging, vorderde de makelaar betaling van courtage en kosten.

De Hoge Raad oordeelde dat de makelaar ook aanspraak kan hebben op courtage als de koper en verkoper het eens zijn over ontbinding van de koop en de koop niet doorgaat. Dat is echter alleen zo als de verkoper met ontbinding heeft ingestemd terwijl daar geen goede reden voor was.
 

Meer informatie

Wilt u juridisch advies over courtage afspraken met een makelaar? Heeft u hulp nodig bij het opstellen of toetsen van een opdracht- of koopovereenkomst? Neem contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.