Het bestuur van een bedrijf is verplicht advies te vragen aan de ondernemingsraad voor een aantal belangrijke besluiten. Bij wat voor besluiten heeft de ondernemingsraad adviesrecht?
Het bestuur van de onderneming moet advies vragen aan de ondernemingsraad (OR) voordat bepaalde besluiten worden genomen. De OR kan daardoor het beleid van het bestuur actief toetsen, proberen te beïnvloeden en zo de belangen van de werknemers en de onderneming behartigen.
Het adviesrecht geldt onder andere voor voorgenomen besluiten tot:
Het advies moet worden gevraagd op een zodanig tijdstip dat het advies van wezenlijke invloed kan zijn op het te nemen besluit. Voor de advisering dient de OR vervolgens een redelijke termijn te krijgen. Het verschilt per situatie welke termijn redelijk is.
Om het voorgenomen besluit te kunnen beoordelen, moet de OR over de nodige informatie beschikken. Hiertoe behoren in ieder geval:
Op het moment dat – na het (negatieve) advies van de OR of het uitblijven van een advies – het bestuur het besluit neemt, zal het bestuur de OR zo snel mogelijk van dat besluit schriftelijk op de hoogte moeten brengen. Als het bestuur het advies van de OR niet opvolgt, zal het ook moeten uitleggen waarom van het advies is afgeweken.
Als de OR niet om advies is gevraagd, geen advies heeft kunnen uitbrengen, het advies niet (geheel) is gevolgd of als er na het advies van de OR feiten en omstandigheden bekend zijn geworden, die mogelijk tot een ander advies zouden hebben geleid, dan kan de OR tegen het besluit beroep instellen. Hiervoor is vertegenwoordiging door een advocaat nodig.
Heeft u vragen over het adviesrecht, instemmingsrecht, beroepsrecht of de andere bevoegdheden van de ondernemingsraad? Of heeft u andere vragen over medezeggenschap? Neem dan contact met ons op:
De hoogte van het wettelijk minimumuurloon verandert ieder half jaar. Wat zijn de nieuwe bedragen per 1 juli 2025?
Als een contract is beëindigd, kunnen er nog steeds verplichtingen zijn die u wilt dat je contractpartner nakomt, zoals garanties of vertrouwelijkheid. U kunt dit regelen door middel van “survival clauses”, bepalingen die het einde van het contract overleven. Waar moet u op letten bij het opnemen van dergelijke clausules?
Een statutair bestuurder wordt benoemd door middel van een benoemingsbesluit van het bevoegd orgaan. Wat zijn de gevolgen wanneer dit besluit niet is vastgelegd?
Nu de Belastingdienst weer de Wet DBA handhaaft, is deze vraag nog belangrijker geworden. In een recente uitspraak over Uber-chauffeurs heeft de Hoge Raad extra handvatten gegeven om te bepalen of iemand zzp’er is.
Als werkgevers het dienstverband van een werknemer willen beëindigen wegens disfunctioneren, moeten ze een aantal stappen nemen voordat ze dit mogen doen. Welke stappen moeten ze ondernemen?
De ondernemingsraad heeft een belangrijke taak als het gaat om de arbeidsomstandigheden in de onderneming, inclusief de sociale veiligheid. Welke instrumenten heeft de OR om te zorgen voor een veilige bedrijfscultuur?