Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Foto’s op Wikipedia: Vrij herbruikbaar, maar niet zonder voorwaarden

Publicatiedatum 6 december 2017

Menig bedrijf of platform maakt gebruik van de “vrije” afbeeldingen op Wikipedia. Vrije afbeeldingen en toch komt er opeens een hoge rekening wegens inbreuk op auteursrechten. Hoe voorkomt u dit?

Foto: Buitenveldertenaar, CC-BY-SA 4.0

Het is voor bedrijven aantrekkelijk om afbeeldingen van Wikipedia te gebruiken. De afbeeldingen zijn vrijgegeven voor commercieel hergebruik en ze mogen vaak ook nog bewerkt worden, zodat u ze geschikt kunt maken voor het doel waarvoor u ze nodig heeft. U plaatst dus de afbeelding op de eigen website of blog. En dan komt er een brief van een advocaat binnen: u heeft de voorwaarden van de licentie geschonden en gebruikt illegaal de afbeelding. Of u maar even een vergoeding wilt betalen voor het gebruik van de afbeelding en tevens voor de advocaatkosten. Hoe kan dit gebeuren? En wat kunt u hiertegen doen?

Hoe vrij zijn de afbeeldingen op Wikipedia?

Vrij betekent dat de afbeeldingen op Wikipedia, of eigenlijk: Wikimedia Commons, zonder financiële vergoeding mogen worden hergebruikt. Of er andere voorwaarden aan zijn verbonden hangt af van licentie waaronder de maker/uploader van de afbeelding deze heeft vrijgegeven. Als u niet voldoet aan de licentievoorwaarden mag u de afbeelding dus niet hergebruiken.

Hoe vind ik de licentievoorwaarden van afbeeldingen op Wikipedia?

De licentievoorwaarden van een afbeelding op Wikipedia zijn opgenomen in de bestandsbeschrijving op Wikimedia Commons. U vindt deze bestandsbeschrijving door op de afbeelding te klikken en vervolgens op de link “Meer informatie” rechtsonder de afbeelding.

“Foto: Wikipedia”

Een veel voorkomend misverstand is dat het auteursrecht van de afbeeldingen bij Wikipedia ligt. Dat is niet zo. Het auteursrecht ligt bij de maker van de afbeelding. Bij de meeste recente afbeeldingen wordt een van de varianten van de licentie “CC-BY-SA” (Creative Commons – By – Share Alike) gebruikt. In dit geval moet u bij hergebruik:

 • de naam van de maker vermelden (by);
 • de afbeelding onder dezelfde licentie vrijgeven als de maker heeft gebruikt (share alike).

Op het moment dat u het copyright op de eigen website claimt en niet aangeeft dat de foto van die claim is uitgezonderd, zit u dus eigenlijk al fout. En ook met de bronvermelding “Foto: Wikipedia” zit u verkeerd, want u noemt de naam van de maker niet.

Hoe voldoe ik aan de licentie-eisen?

In de meeste gevallen zal het vermelden van de naam van de maker en de licentie voldoende zijn. Dat kan het beste door deze in de tekst bij de afbeelding te vermelden. Voor de licentie kunt u een aanklikbare hyperlink naar het originele bestand met alle gegevens gebruiken. Deze link kan ook onder de foto zelf geplaatst worden, eventueel met een pop-uptekst. Wanneer de mensen op de afbeelding klikken zien zij alle vereiste informatie.

Zijn er nog andere eisen?

Bij sommige afbeeldingen zijn er extra eisen. Professionele fotografen stellen vaak een link naar hun eigen website of vermelding van de naam van hun bedrijf verplicht. De Engelstalige Wikipedia plaatst soms afbeeldingen op basis van het principe van “fair use”. Dit staat echter geen hergebruik voor commerciële doeleinden toe. Klik dus altijd op de bestandsomschrijving om te weten waar u bij hergebruik aan moet voldoen.

Fout
Bronvermelding ontbreekt geheelFoto: Wikipedia

Geen auteursnaam en geen licentie.

GoedBeter
Foto: Wikimedia Commons

Auteursnaam en licentie staan vermeld in de aanklikbare link.

Foto: Buitenveldertenaar, CC-BY-SA 4.0

Auteursnaam en licentie staan in de tekst en in de aanklikbare links onder de licentie en de foto

De foto is van de Van Boshuizenstraat in Amsterdam. Uiterst rechts is een deel van het voormalige kantoor van Russell Advocaten te zien.

Wat moet ik doen als ik een claim binnenkrijg?

Controleer of de licentievoorwaarden inderdaad zijn overtreden. Is dat daadwerkelijk zo, dan dient u te zorgen dat de plaatsing van de afbeelding wel aan de licentievoorwaarden voldoet. Is een dergelijke aanpassing niet mogelijk, verwijder dan de afbeelding direct van uw website.

Bij een inbreuk moet u bovendien de rekening betalen. U kunt betaling niet vermijden door de inbreuk weer ongedaan te maken. Die heeft immers al plaatsgevonden. Omdat de auteur – en diens advocaat – in beginsel aanspraak kunnen maken op volledige vergoeding van de gemaakte kosten, is het niet raadzaam om ervan uit te gaan dat de tegenpartij vanwege de hoge proceskosten geen proces zal aanspannen. Als zij gelijk hebben, krijgen zij die toch wel vergoed. Alleen als het gevraagde bedrag veel te hoog is en de kosten dus niet door de inbreuk, maar door het optreden van de maker en diens advocaat worden veroorzaakt, heeft u nog een kans om een deel van het gevraagde bedrag niet te hoeven betalen.

Wat kunnen wij voor u doen?

Russell Advocaten kan voor u controleren of daadwerkelijk de licentievoorwaarden zijn overtreden en of u de inbreuk op correcte wijze ongedaan heeft gemaakt. Ook kunnen wij u helpen met het verweer tegen een overdreven hoge claim. Uiteraard kunnen wij ook vooraf kijken of uw gebruik van de afbeeldingen voldoet aan de gestelde voorwaarden.

Meer informatie

Heeft u een auteursrechtclaim ontvangen en twijfelt u of deze terecht is? Wilt u afbeeldingen van Wikipedia of andere “gratis” sites gebruiken en wilt u weten of en onder welke voorwaarden dat mag? Of maakt een ander mooie sier met uw foto’s? Neem dan contact met ons op:

  Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

  Gerelateerde publicaties

  Juridische Top 2022

  Wat was het belangrijkste en meest interessante juridische nieuws van 2022? Bekijk onze top 10 van berichten uit 2022.

  Lees meer

  Algemene voorwaarden: informatieplicht

  De algemene voorwaarden die u gebruikt zijn niet zo maar van toepassing. Daarvoor moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Een van daarvan is dat uw contractspartij bekend is met deze voorwaarden. Hoe kunt u voldoen aan deze informatieplicht?

  Lees meer

  UBO-register moet privacy UBO beter beschermen

  Het UBO-register is niet langer voor iedereen toegankelijk. Wat betekent dit voor de privacy van UBO’s? En welke gevolgen heeft dit voor bedrijven die verplicht onderzoek moeten naar de UBO van hun zakenpartners?

  Lees meer

  Thuiswerkende werknemers: 6 aandachtspunten voor werkgevers

  Voor veel werknemers is hun woning een tweede werkplek geworden, terwijl sommige werknemers zelfs alleen nog maar vanuit huis werken. Waar moet u als werkgever op letten als u uw werknemers ook de mogelijkheid wilt bieden om (deels) vanuit huis te werken? Wij zetten zes aandachtspunten op een rijtje.

  Lees meer

  Online platformen als bemiddelaar

  Volgens de rechter treden online platformen als Airbnb, Booking.com en Prijsvrij op als bemiddelaar. Welke gevolgen heeft dit voor de platformen en de bedrijven die daarvan gebruik maken?

  Lees meer

  Uw website en auteursrecht: 2 tips bij het bouwen van een website

  Van wie is uw website? Van u? U heeft immers de opdracht gegeven. Of van de websitebouwer? Wilt u zeker stellen dat uw website ook auteursrechtelijk uw website is, gebruik dan onze tips.

  Lees meer