Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Paul W.L. Russell
mr. Paul W.L. Russell
senior partner

Paul Russell is advocaat voor internationale en nationale bedrijven, kunsthandelaren, musea en vermogende particulieren. Hij is gespecialiseerd in corporate governance, contracten en corporate litigation. Hij werkt sinds 1976 als advocaat bij Russell.
 

@: paul.russell@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Vergunning Duitse windmolens bedreigt Nederlands Nationaal Park De Meinweg

Publicatiedatum: 3 september 2018

Grensoverschrijdend bestemmingsplanOmroep L1 en dagblad De Limburger hebben mr. Paul W.L. Russell, senior-partner bij Russell Advocaten, geïnterviewd over de vergunning die het Duitse Kreis Viersen wil afgeven voor de bouw van vier windmolens van 207 meter hoogte (twee keer de Domtoren) op een door de gemeente Niederkrüchten in het bestemmingsplan (Flächennutzungsplan) aangewezen locatie. Deze ligt vlak over de grens in Duitsland en nabij Nationaal Park De Meinweg. Dit gebied geniet als Natura 2000-gebied Europese bescherming en is onderdeel van het Duits-Nederlandse Grenspark Maas-Swalm-Nette.

Hoewel dit duidelijk een plan is met grensoverschrijdende gevolgen, heeft noch het Kreis Viersen noch de gemeente Niederkrüchten de Nederlandse burgers geïnformeerd over dit voornemen. En dat terwijl Nederland en Duitsland uitdrukkelijk hebben afgesproken elkaar van dergelijke grensoverschrijdende plannen op de hoogte te stellen. Nu zijn onze cliënten min of meer toevallig op de hoogte geraakt van de plannen en hebben zij nauwelijks meer tijd om hiertegen gedegen bezwaar te maken.

Ook blijkt niet dat er door de Duitse vergunningverlenende instantie de gevolgen van de bouw van de windmolens voor de Nederlandse omgeving zijn meegewogen. Zo ontbreekt een goede milieueffectrapportage. Onduidelijk is daarom wat de gevolgen zijn voor omwonenden, milieu, natuur en dieren, zoals vleermuizen, die door de wieken geraakt kunnen worden, en welke invloed de extra geluidsbelasting zal hebben voor de omwonenden.

Update 3 september 2018
In reactie op de publiciteit heeft ook de gemeente Roerdalen besloten om een zienswijze in te dienen bij de gemeente Niederkrüchten tegen de gebieden die zijn aangewezen als locatie voor windmolens. Volgens mr. Paul W.L. Russell in een interview in De Limburger blijven er nog vragen over de rol die de gemeente tot nu toe heeft gespeeld in de procedure en is ook de provincie Limburg nog aan zet.

Update 10 september 2018
Inmiddels is de kwestie van de windmolens ook in de commissie Ruimtelijke Ordening van de gemeente Roermond aan de orde geweest. Van deze vergadering is een video-opname gemaakt. De Duitse windmolenplannen worden besproken vanaf 3:36:03.

Update 11 oktober 2018
Ook Gedeputeerde Staten van Limburg zullen bezwaar gaan maken tegen de inmiddels verleende bouwvergunning. Dit naar aanleiding van de door Russell Advocaten voorbereide motie-Claassen.
 

Meer informatie

Russell Advocaten heeft grote ervaring met kwesties inzake ruimtelijke ordening en bestemmingsplannen, ook als deze grensoverschrijdend zijn. Heeft u vragen hierover, neem dan contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.