Paul Russell

senior partner

Paul is een zeer ervaren, creatief en vasthoudend procesadvocaat

paul.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Reinier Russell

managing partner

Reinier adviseert nationale en internationale bedrijven

reinier.russell@russell.nl
+31 20 301 55 55

Qua patet orbis. Het Rooms-Hollands recht in Nederlands Brazilië (1630-1654)

Publicatiedatum 29 oktober 2010

Het Noordoosten van Brazilië was in de zeventiende eeuw korte tijd een kolonie van de West-Indische Compagnie. In dit artikel beschrijven mr. Paul Russell en mr. drs. Reinier Russell, honorair consul van Brazilië, de juridische structuur en het geldende recht van de kolonie aan de hand van de belangrijkste octrooien, ordres en instructies.

qua patet orbis

Download artikel (pdf)

Het Noordoosten van Brazilië was in de zeventiende eeuw korte tijd een kolonie van de West-Indische Compagnie. In dit artikel beschrijven mr. Paul Russell en mr. drs. Reinier Russell, honorair consul van Brazilië, de juridische structuur en het geldende recht van de kolonie aan de hand van de belangrijkste octrooien, ordres en instructies. Als advocaten en procureurs besteden zij daarbij bijzondere aandacht aan enkele richtlijnen voor deze professie die als bijlage in dit artikel zijn opgenomen. Hiermee wordt een opvallende lacune in de geschiedschrijving van Nederlands-Brazilië en de Nederlandse rechtsgeschiedenis gevuld.

De oorspronkelijke Engelse versie van dit artikel is in 2010 verschenen in Ius Romanum, Ius Commune, Ius Hodiernum, het liber amicorum ter gelegenheid van het afscheid van onze adviseur prof. mr. E.J.H. Schrage als hoogleraar beginselen privaatrecht aan de Universiteit van Amsterdam.

  Bovenstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.

  Gerelateerde publicaties

  Advies aan Hoge Raad: geef Krimschatten terug aan Oekraïne

  De strijd om de Krimschatten nadert na negen jaar de ontknoping. Na het advies van de advocaat-generaal is nu de Hoge Raad aan zet om het eindoordeel in Nederland in deze kwestie te geven. Vaak volgt de Hoge Raad het advies van de A-G. Hoe luidt dit advies?

  Lees meer

  Gerechtelijke bewaring en opslagkosten veilinghuis

  Veilinghuis BVA Auctions was blij met de kans om in opdracht van de Gemeente Den Helder de collectie van de bekende kunstenaar Rob Scholte te verkopen. Aan die blijdschap kwam een eind toen de 8000 werken meer dan een jaar in de opslag bleven staan, omdat de veiling steeds moest worden uitgesteld. Kon het veilinghuis de overeenkomst ontbinden? Of blokkeerde de rechter dat omdat sprake was van gerechtelijke bewaring?

  Lees meer

  Statutair bestuurder in het buitenland: welke rechter is bevoegd?

  De dubbele relatie van de statutair bestuurder met de vennootschap maakt het ingewikkeld om te bepalen welke rechter een zaak tegen de bestuurder mag behandelen. Nog lastiger wordt het als de bestuurder in het buitenland woont. Hoe wordt dan bepaald welke rechter bevoegd is?

  Lees meer

  Restitution of Nazi-looted art

  World War II is history. For over 75 years. But not for everyone. As an international art lawyer, Paul Russell regularly deals with the consequences of the horrific actions of the Nazis and their accomplices. We cannot make up for the worst suffering of our clients. However, we can help with the restitution of stolen property to which precious memories are attached. Read his article in the April 2022 issue of The Primerus Paradigm.

  Lees meer

  Veilinghuis krijgt 30.000 euro aan opslagkosten vergoed

  De koper bij een Franse veilinghouder moet van de Nederlandse rechter € 30.000 betalen voor het twee jaar opslaan van tekeningen. Dat is bijna net zoveel als hij voor de tekeningen had betaald. Hoe kreeg de veilinghouder dat voor elkaar?

  Lees meer

  De voordelen van arbitrage

  Procederen hoeft niet altijd bij een rechter. Er zijn ook andere manieren om een juridisch conflict op te lossen. Een belangrijk en vaak aantrekkelijk alternatief is arbitrage. Zeker als u internationaal zaken doet. Wat zijn de voordelen van arbitrage?

  Lees meer