Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Jan Dop
mr. Jan Dop
advocaat partner

Jan Dop staat nationale en internationale bedrijven bij in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is gespecialiseerd in ondernemingsrecht en arbeidsrecht. Hij werkt sinds 1995 als advocaat bij Russell, sinds 2011 als partner.
 

@: jan.dop@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Personeel: Voorwaardelijk ontbindingsverzoek bij ontslag op staande voet

Publicatiedatum: 29 december 2016

voorwaardelijk ontbindingsverzoek alternatief voor werkgever bij ontslag op staande voetDe Hoge Raad heeft onlangs duidelijk gemaakt dat voorwaardelijke ontbinding van de arbeidsovereenkomst na een ontslag op staande voet ook na invoering van de Wet werk en zekerheid (Wwz) mogelijk is. Wat betekent dit voor werkgevers?
 

Voorwaardelijke ontbinding

De werknemer kan een gegeven ontslag op staande voet binnen twee maanden aanvechten bij de kantonrechter. Om er zeker van te zijn dat de arbeidsovereenkomst eindigt na een ontslag op staande voet, kan de werkgever de kantonrechter verzoeken de arbeidsovereenkomst te ontbinden voor het geval de kantonrechter oordeelt dat het ontslag op staande voet niet geldig is. Dit wordt een voorwaardelijk ontbindingsverzoek genoemd. Omdat aan een ontbindingsverzoek andere eisen worden gesteld dan aan een ontslag op staande voet, heeft de werkgever hierdoor opnieuw kans om de arbeidsovereenkomst met de werknemer te beëindigen.
 

Oud recht

Onder het oude recht zorgde een voorwaardelijk ontbindingsverzoek doorgaans voor een snel en definitief einde aan de arbeidsovereenkomst van de werknemer. Er waren al snel voldoende omstandigheden die samen een gewichtige reden vormden op grond waarvan de arbeidsovereenkomst beëindigd kon worden en de werknemer kon namelijk niet in hoger beroep gaan tegen een ontbinding.
 

Onder de Wet werk en zekerheid

Ook onder het nieuwe recht kan een voorwaardelijk ontbindingsverzoek worden ingediend. Dit zal echter minder vaak dan onder het oude recht leiden tot een snel en definitief einde van de arbeidsovereenkomst. Wat is er veranderd?

1. Hoger beroep tegen ontbinding
De werknemer kan hoger beroep instellen tegen de ontbindingsbeslissing. Heeft de kantonrechter inderdaad onterecht de arbeidsovereenkomst ontbonden? Dan wordt de arbeidsovereenkomst hersteld of wordt aan de werknemer een billijke vergoeding toegekend. De kantonrechter kan de arbeidsovereenkomst niet ontbinden voor het geval de arbeidsovereenkomst in hoger beroep wordt hersteld.

2. Ontbinding alleen op beperkt aantal ontslaggronden
De kantonrechter kan alleen ontbinden als sprake is van ten minste één van de zes redelijke ontslaggronden. Dit zijn:

 • frequent ziekteverzuim
 • disfunctioneren
 • verwijtbaar gedrag
 • werkweigering wegens gewetensbezwaren
 • een verstoorde arbeidsverhouding
 • of andere omstandigheden.

Het maakt daarbij niet uit of het ontbindingsverzoek is gebaseerd op dezelfde feiten en omstandigheden als het ontslag op staande voet. Daarnaast moet de ontslaggrond op zichzelf voldoende zijn om de ontbinding te rechtvaardigen. Twee halve ontslaggronden maken geen hele, zoals onder het oude ontslagrecht nog wel het geval kon zijn.
 

Waarom nog steeds een voorwaardelijk ontbindingsverzoek?

 • Een voorwaardelijk ontbindingsverzoek kent andere vereisten en wordt op een andere wijze getoetst dan het ontslag op staande voet. Het biedt dus een extra mogelijkheid tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst.
 • Een verzoek tot voorwaardelijke ontbinding kan snel duidelijkheid geven over het al dan niet eindigen van de arbeidsovereenkomst na een ontslag op staande voet. Dat vermindert de kans op een hoge loonvordering.
 • Wanneer het verzoek als tegenverzoek wordt ingesteld in de vernietigingsprocedure die is gestart door de werknemer, hoeft de werkgever geen griffierecht te betalen.
   

Meer informatie

Wilt u dat wij een voorwaardelijk ontbindingsverzoek voor u opstellen en indienen? Of wilt u advies over het ontslag (op staande voet) van een werknemer? Neem dan contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.