Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Jan Dop
mr. Jan Dop
advocaat partner

Jan Dop staat nationale en internationale bedrijven bij in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is gespecialiseerd in ondernemingsrecht en arbeidsrecht. Hij werkt sinds 1995 als advocaat bij Russell, sinds 2011 als partner.
 

@: jan.dop@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Personeel: De ‘zieke’ werknemer op social media

Publicatiedatum: 11 april 2017

Controleren ziekteverzuim via social media. Mag dat?Ziekteverzuim is een kostbare zaak voor werkgevers. Het loon van de zieke werknemer moet worden doorbetaald, er moet tijd en moeite worden gestoken in de re-integratie en in sommige gevallen zal er een vervanger moeten worden geregeld. Des te vervelender is het wanneer via social media duidelijk wordt dat de werknemer helemaal niet (zo) ziek is, maar feestend op een festival rondloopt of vakantie viert aan een goudgeel strand. Wat kunt u als werkgever in zo’n geval doen?
 

Arbodienst of bedrijfsarts inschakelen

Als werkgever mag u niet zelf beoordelen of de werknemer wel echt ziek is. Dit moet de arbodienst of bedrijfsarts doen. Het is dan ook zaak om de arbodienst of bedrijfsarts zo snel mogelijk in te lichten over het vermoeden dat de werknemer niet ziek is. De arbodienst of bedrijfsarts zal de werknemer dan oproepen voor een afspraak om te beoordelen of de werknemer daadwerkelijk ziek is.
 

Sancties

Indien blijkt dat de werknemer zich inderdaad ten onrechte heeft ziek gemeld, hoeft u als werkgever over die periode in principe geen loon aan de werknemer te betalen. De werknemer zal het eventueel te veel betaalde loon terug moeten betalen.

Als werkgever mag u ook de loondoorbetaling stopzetten wanneer blijkt dat de werknemer zijn genezing belemmert of vertraagt, bijvoorbeeld door de activiteiten waarvan de werknemer foto’s op Facebook plaatst. Het is dan wel heel belangrijk dat vast komt te staan dat deze activiteiten daadwerkelijk de genezing van de werknemer belemmeren of vertragen.

Daar zal bijvoorbeeld niet snel sprake van zijn bij een werknemer met een burn-out die op Facebook plaatst dat hij of zij een avondje uit is geweest met vrienden. De werkgever is verplicht om de werknemer vooraf te informeren dat de loonbetaling zal worden stopgezet, zodat de werknemer hierop kan anticiperen.

Indien de onterechte ziekmelding uw vertrouwen in de werknemer dusdanig heeft geschaad, kan een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst worden ingediend bij de kantonrechter. De kans van slagen van een ontbindingsverzoek hangt af van alle feiten en omstandigheden, waaronder de duur van het dienstverband, of de werknemer zich vaker ten onrechte heeft ziek gemeld en het verdere functioneren van de werknemer. In heel uitzonderlijke gevallen kan ook een ontslag op staande voet een geoorloofde sanctie zijn voor een werknemer die zich ten onrechte heeft ziek gemeld.

Voordat u overgaat tot het opleggen van sancties aan de werknemer is het verstandig om juridisch advies in te winnen. Indien achteraf blijkt dat de sanctie ten onrechte is opgelegd kan dit voor de werkgever langdurige procedures en hoge kosten tot gevolg hebben.
 

Meer informatie

Twijfelt u of uw werknemer wel echt ziek is? Wilt u advies over hoe om te gaan met ziekteverzuim van uw werknemers? Neem dan contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.