Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Eileen A. Pluijm
mr. Eileen A. Pluijm
advocaat

Eileen Pluijm adviseert en procedeert voor nationale en internationale ondernemers en organisaties over geschillen inzake personeel, medezeggenschap en sociale zekerheid. Zij werkt op de sectie arbeidsrecht en ontslagrecht van Russell Advocaten.

 

@: eileen.pluijm@russell.nl 
  t: 020 - 301 55 55


Ontslag op staande voet wegens een bagatel. Mag dat?

Publicatiedatum: 29 juli 2020

Ontslag op staande voet kan bij kleine vergrijpen. Maar let ook op gevolgen voor werknemer.

  English version

Mag u uw werknemer op staande voet ontslaan na diefstal van een product met (zeer) lage waarde? Ja, dat mag! Maar uit een recent gepubliceerde uitspraak blijkt opnieuw dat dit niet zonder risico is.
 

Plastic tasje

Een werknemer van Action koopt voorafgaand aan zijn dienst 20 regenponcho’s bij deze winkel. Na zijn dienst pakt hij een plastic tasje van 3 cent, doet de regenponcho’s hierin en vertrekt zonder het tasje te betalen naar huis. Action ontslaat de werknemer vervolgens op staande voet voor diefstal. De werknemer kan zich hierin niet vinden en vecht zijn ontslag bij de rechter aan.

De rechter geeft de werknemer gelijk. Alhoewel hij door het plastic tasje mee te nemen zonder te betalen het zerotolerancebeleid van Action tegen diefstal heeft geschonden, gaat het ontslag op staande voet te ver. Het losse tasje is volgens de rechter eigenlijk niks waard. Daarnaast heeft het ontslag de werknemer zwaar getroffen: hij zit momenteel in de schuldsanering en had zijn leven net weer op de rails gekregen. Door het ontslag is hij opnieuw in financiële problemen gekomen. De rechter oordeelt dat de diefstal van een onbeduidend tasje niet opweegt tegen deze grote gevolgen van het ontslag voor de werknemer.
 

Bagateldelict

Bagateldelicten, waarbij een werknemer een product van (zeer) geringe waarde steelt met ontslag op staande voet als gevolg, komen regelmatig voor in de rechtspraak. Zo oordeelde de rechter al eens over het ontslag op staande voet na het opsmeren van een gratis testverpakking bodylotion, het stelen van € 0,50, het nemen van een hap uit een donut en het meenemen van een pak Optimel dat over de datum is.

Als de waarde zeer laag is, lijkt ontslag op staande voet soms een te zware maatregel. Anderzijds wilt u als werkgever op uw werknemers kunnen vertrouwen. Stelen is stelen en dat wilt u te allen tijde voorkomen.
 

Drie tips

Zoals ook uit de Action-uitspraak blijkt, is de rechter het niet altijd met de werkgever eens dat een ontslag op staande voet wegens zo’n bagateldelict terecht is. In dat geval moet u de werknemer weer in dienst nemen als deze dat nog wil en het loon doorbetalen over de periode dat de werknemer niet gewerkt heeft. Berust de werknemer in het ontslag dan moet u naast de transitievergoeding vaak ook nog een billijke vergoeding betalen.

Hoe vergroot u de kans dat de rechter het met u eens is? Wij geven drie tips:

  1. Zorg voor een duidelijk en kenbaar beleid. Het moet voor de werknemer glashelder zijn dat de gedraging tot ontslag op staande voet zal leiden. Leg dit bijvoorbeeld vast in het personeelshandboek en breng dit ook herhaaldelijk onder de aandacht van uw werknemers.
  2. Handhaaf dit strikte beleid consequent.
  3. Betrek de persoonlijke omstandigheden van de werknemer in uw keuze om al dan niet over te gaan op ontslag op staande voet. Hierbij kan gedacht worden aan de duur van het dienstverband, hoe de werknemer functioneert en de financiële situatie, positie op de arbeidsmarkt en leeftijd van de werknemer. Een rechter zal het belang van de werkgever ook altijd afwegen tegen de gevolgen van het ontslag voor de werknemer.
     

Meer informatie?

Wilt u advies over het op staande voet ontslaan van een werknemer? Of wordt een door u gegeven ontslag aangevochten bij de rechter? Neem dan contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.