Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Jan Dop
mr. Jan Dop
advocaat partner

Jan Dop staat nationale en internationale bedrijven bij in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is gespecialiseerd in ondernemingsrecht en arbeidsrecht. Hij werkt sinds 1995 als advocaat bij Russell, sinds 2011 als partner.
 

@: jan.dop@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Ontslag en opzegtermijnen

Publicatiedatum: 18 maart 2021

Voor het beëindigen van een arbeidsovereenkomst moet de werkgever zich houden aan de opzegtermijn

   English version

Een arbeidsovereenkomst kan niet per direct worden opgezegd, behalve om een dringende reden. Met welke termijnen moet u als werkgever rekening houden?
 

Wettelijke opzegtermijnen

De wet schrijft voor hoe lang de opzegtermijn moet zijn. Voor werkgevers is de opzegtermijn afhankelijk van de duur van de arbeidsovereenkomst:

 • minder dan vijf jaar: 1 maand
 • tenminste vijf, maar minder dan tien jaar: 2 maanden
 • tenminste tien, maar minder dan vijftien jaar: 3 maanden
 • vijftien jaar of meer: 4 maanden.

De werknemer heeft in principe altijd een maand opzegtermijn.

Op deze hoofdregels zijn enkele uitzonderingen:

 • Bij ontslag na het bereiken van de AOW-leeftijd geldt een opzegtermijn van 1 maand.
 • Bij ontslag met vergunning van het UWV mag de tijd die nodig was voor het behandelen van de volledige aanvraag worden afgetrokken van de opzegtermijn, mits deze minstens een maand blijft.
 • Er kan schriftelijk een langere opzegtermijn worden overeengekomen. De opzegtermijn voor een werknemer mag maximaal zes maanden zijn en de opzegtermijn voor de werkgever dient altijd minstens het dubbele van die voor de werknemer te zijn.
 • Een kortere termijn kan alleen worden overeengekomen via cao of door het besluit van een daartoe bevoegd bestuursorgaan. Op dezelfde wijze kan worden geregeld dat voor de werkgever niet de dubbele termijn geldt, maar minstens dezelfde termijn als voor de werknemer.
   

Wanneer eindigt de arbeidsovereenkomst?

Wat betekent het als de werkgever meldt dat wordt opgezegd per 1 maart of dat de arbeidsovereenkomst zal eindigen op die datum? Wat is de laatste werkdag? 28 februari of 1 maart? Deze vraag kreeg de Hoge Raad recent te beantwoorden.

Het antwoord was eenvoudig. In de wet staat dat de arbeidsovereenkomst in principe op de laatste dag van de maand eindigt (art. 7:672 lid 1 BW). De opzegdatum is daarom de laatste dag van de maand waarin de opzegtermijn eindigt. Zo werd een statutair directeur op 30 januari ontslagen als bestuurder. De directeur had zich afgemeld voor de AvA waar dit besluit genomen werd. Op 1 februari werd het ontslagbesluit verzonden. Op dat moment ging de arbeidsrechtelijke opzegtermijn lopen. In dit geval was dat een maand. De opzegtermijn eindigde op 1 maart. De opzegdatum is de laatste dag van de maand, dus in dit geval was 31 maart de opzegdatum.

Op deze hoofdregel zijn een aantal uitzonderingen:

 • er is vooraf schriftelijk een andere einddatum overeengekomen;
 • binnen de sector is een andere einddatum gebruikelijk, bijvoorbeeld omdat het loon niet per maand, maar wekelijks of vierwekelijks wordt betaald;
 • de werknemer heeft een oproepcontract. N.B. voor de werkgever geldt dan wel het einde van de maand;
 • er is sprake van faillissement;
 • ontslag op staande voet; en
 • ontslag in de proeftijd.
   

Onregelmatige opzegging

Als de werkgever opzegt tegen een datum voor de wettelijke opzegdatum, is sprake van een onregelmatige opzegging. De opzegging is dan wel geldig en de vervaltermijnen beginnen te lopen op de datum van de onregelmatige opzegging. De werknemer heeft echter recht op schadevergoeding. Deze is gelijk aan het loon over de periode tussen de feitelijke opzegdatum en de wettelijke opzegdatum.
 

Advocaat arbeidsrecht

Wilt u weten welke opzegtermijn van toepassing is bij het einde van het contract met uw werknemers? Of heeft u juridische ondersteuning van een advocaat arbeidsrecht nodig bij het ontslag van een werknemer? Neem contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.