Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. drs. Reinier W.L. Russell
mr. drs. Reinier W.L. Russell
managing partner

Reinier Russell adviseert nationale en internationale bedrijven in alle facetten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij is breed gespecialiseerd in kwesties rond ondernemingen, personeel, vastgoed en overheid. Hij is sinds 1990 advocaat. Tevens is hij gecertificeerd mediator.
 

@: reinier.russell@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Nieuwe eisen bij bijna afgesloten onderhandelingen

Publicatiedatum: 24 oktober 2017

Museum Hermitage onderhandelt met de exploitant van het museumrestaurant over aanpassing van de openingstijden, maar dit mislukt op het laatste moment. Kan het museum het restaurant aan de oorspronkelijke overeenkomst houden?
 

Onderhandelingen tussen Museum Hermitage en Hermitage Café

Museum Hermitage heeft in 2004 een samenwerkingsovereenkomst met Hermitage Café gesloten voor het uitbaten van de horeca in het museum, waaronder restaurant Neva. Hermitage Café is daarvoor jaarlijks een afschrijvingsvergoeding van € 150.000 verschuldigd, plus 8% van de omzet boven € 2.375.000.

Het restaurant blijkt buiten de openingsuren van het museum weinig bezoekers te trekken en Hermitage Café wil daarom de openingstijden wijzigen (niet meer tot ’s nachts 01:00 uur). Het onderhandelt met het museum over de nieuwe openingstijden en de te verwachten omzet. Partijen worden het eens over de volgende punten: het restaurant is ’s avonds open voor groepen en sponsoren, de afschrijvingsvergoeding wordt verhoogd naar € 175.000  per jaar en boven een omzet van € 1.600.000 is het café een vergoeding van 6% van de omzet verschuldigd. Tot hier waren beide partijen akkoord.

De onderhandelingen lopen op het laatste moment vast door een nieuwe eis die het museum stelt: een extra vergoeding van 20% over de omzet in de avonduren. Het museum houdt daarop Hermitage Café aan de oorspronkelijke overeenkomst, maar het restaurant Neva sluit ’s avonds toch haar deuren.
 

Ontbinding overeenkomst en vordering schadevergoeding

Het museum vordert daarop ontbinding van de overeenkomst, ontruiming van de horecagedeelten en veroordeling van Hermitage Café tot het betalen van een schadevergoeding. In kort geding wordt het museum in het gelijk gesteld en Hermitage Café moet het café-restaurant ontruimen. In hoger beroep vernietigt het Hof de uitspraak van de kantonrechter en stelt het museum aansprakelijk voor de schade van Hermitage Café door gederfde omzet en ontruimingskosten. Het museum gaat hierop in cassatie. De Hoge Raad heeft op 6 oktober 2017 uitspraak over deze zaak gedaan.
 

Gevolgen afbreken onderhandelingen

De vraag is of het redelijk is dat het museum in de gegeven omstandigheden het café aan de oorspronkelijke overeenkomst houdt, waarbij het café ’s avonds open moet. Voor beide partijen was duidelijk dat structurele avondopenstelling van het café-restaurant voor het publiek niet rendabel was. De omzetgrens zou immers verlaagd worden. Het museum had dan ook in redelijkheid kunnen verwachten dat Hermitage Café met de nieuwe voorwaarde niet akkoord zou gaan. De Hoge Raad acht het niet redelijk dat het museum Hermitage Café aan de oorspronkelijke overeenkomst houdt, nu de onderhandelingen al zo ver zijn gevorderd. Partijen hadden bijvoorbeeld een mediator moeten inschakelen.
 

Conclusie

Wie de onderhandelingen torpedeert door op het laatste moment nieuwe, onredelijke eisen te stellen, kan geen beroep doen op nakoming van de oorspronkelijke overeenkomst. Loopt u vast in onderhandelingen? Wij kunnen u hiermee helpen en bepalen wat uw positie is. Neem contact met ons op:
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.