Heeft u het Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer” gemist? Bekijk hier de opname!

Moeten werkgevers weer een prikklok hebben?

Publicatiedatum 21 mei 2019
Een prikklok voor werknemers is in Nederland niet verplicht. De werkgever moet wel de daadwerkelijke werk- en rusttijden van het personeel bijhouden. Doel hiervan is om controle op de naleving van de arbeidstijdenregelgeving mogelijk te maken. Bij ontbreken van deze administratie kan een boete worden opgelegd.

prikklok

Een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie heeft nogal wat beroering veroorzaakt: de prikklok zou weer terug moeten komen. Dit klopt en toch klopt het niet. In Nederland is het namelijk al vele jaren verplicht om de daadwerkelijke werk- en rusttijden van het personeel bij te houden. Doel hiervan is om controle op de naleving van de arbeidstijdenregelgeving mogelijk te maken.

Hierin is vastgelegd hoeveel uren een werknemer aaneengesloten mag werken, wanneer deze pauzes moet nemen en hoeveel rusttijd er tussen diensten moet zijn. Voor jongeren en bepaalde beroepsgroepen gelden afwijkende regelingen. Voor werknemers die meer dan drie maal het minimumloon verdienen geldt de arbeidstijdenwetgeving niet.

Wat moet er in een deugdelijke urenadministratie staan?

Per werknemer moet worden geregistreerd:

 • Feitelijk gewerkte uren
 • Feitelijk genoten rust
 • Fictieve arbeidsuren: de uren waarin de werknemer gewerkt zou hebben, maar door omstandigheden hiertoe niet in staat was (bijv. activiteiten voor ondernemingsraad, vakantie, ziekte, etc.)
 • Identiteit werknemer zodat duidelijk is of bijzondere regels voor arbeidstijden op deze van toepassing zijn (kind, jongere)

De wijze waarop de registratie plaatsvindt is vormvrij. Het kan dus een prikklok zijn, maar het mag ook op andere wijze plaatsvinden. De administratie moet ten minste 52 weken worden bewaard.

Sancties op ontbreken urenadministratie

Indien een deugdelijke administratie ontbreekt, kan meteen een boete worden opgelegd. Indien de administratie niet deugt, maar inspectie toch mogelijk is, kan eerst een waarschuwing worden opgelegd. Inspectie en boeteoplegging in Nederland vindt in de praktijk vooral plaats als er misstanden zijn gemeld door werknemers of op andere wijze bekend zijn geworden.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de arbeidstijdenwetgeving? Of zoekt u een oplossing voor een arbeidsgeschil? Neem dan contact met ons op:

  Deel op social media

  • Arbeidsrecht en ontslag

  Hoe lang mag een werknemer werken?

  3 september 2020

  Bij overtreding van de wettelijke arbeidstijden kan uw bedrijf worden beboet en zelfs stilgelegd. Wat zijn de regels en hoe kunt u hieraan voldoen?

  lees verder
  • Retail
  • Arbeidsrecht en ontslag

  17 juni 2021: Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer”

  17 juni 2021

  Heeft u het webinar gemist? Bekijk dan de opname hiervan! Als uw werknemer zich ziek meldt, roept dit tal van lastige vragen op. Wat zijn uw re-integratieverplichtingen tijdens de ziekteperiode? Wat mag u – met het oog op privacywetgeving – wel en niet noteren over uw zieke werknemer? Tijdens het webinar op 17 juni 2021 gaven wij een praktische toelichting op deze en andere vragen.

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Ontslag zieke statutair bestuurder

  17 juni 2021

  Een zieke werknemer mag niet worden ontslagen. Een werknemer die weet dat ontslag dreigt, kan echter niet daaraan ontkomen door zich ziek te melden. Maar wanneer weet de werknemer dat dit het geval is? Die vraag stond centraal bij de rechtszaak over het ontslag van de CFO van de Volksbank.

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Let op met de werkgeversverklaring!

  14 juni 2021

  Voor het sluiten van een hypotheek of een huurcontract vragen de bank of de verhuurder vaak om een werkgeversverklaring. Zo’n verklaring kan onbedoelde gevolgen hebben voor de werkgever. Waarop moet u letten?

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Wettelijk minimumloon per 1 juli 2021

  2 juni 2021

  De hoogte van het wettelijk minimumloon verandert per 1 juli 2021. Wat zijn de nieuwe bedragen?

  lees verder
  • Expats
  • Arbeidsrecht en ontslag

  The Netherlands: Gateway to Europe

  3 mei 2021

  The Netherlands likes to present itself as “the gateway to Europe.” And not without reason: excellent travel connections (Schiphol Amsterdam Airport and Rotterdam Seaport) and a highly educated population speaking several languages.

  lees verder
  • Ambassades
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Russell Advocaten aanbevolen door The Legal 500 2021

  20 april 2021

  Russell Advocaten is voor het 17e jaar op rij opgenomen in The Legal 500. We zijn blij met deze erkenning voor de kwaliteit van onze juridische dienstverlening door experts en cliënten. Lees wat zij over ons schrijven:

  lees verder
  • Retail
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Ontslag en vervaltermijnen

  8 april 2021

  Vervaltermijnen in het arbeidsrecht zijn strikt. Wie te laat is, kan niets meer doen tegen zijn ontslag en verspeelt het recht op vergoeding. Wat zijn de termijnen waar u op moet letten?

  lees verder