Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Priscilla C.X. de Leede
mr. Priscilla C.X. de Leede
advocaat

Priscilla de Leede adviseert nationale en internationale ondernemers en organisaties over geschillen inzake personeel, medezeggenschap en sociale zekerheid. Zij is werkzaam op de sectie arbeidsrecht en ontslagrecht van Russell Advocaten.

 

@: priscilla.deleede@russell.nl
t: 020 - 301 55 55


Meer ruimte om te werken voor familieleden van expats

Publicatiedatum: 25 november 2019

Verplichte tewerkstellingsvergunning voor familieleden van expat-ondernemers vervalt  English version

Vanaf 1 oktober 2020 hebben familieleden van expats die zelfstandig ondernemer zijn, geen tewerkstellingsvergunning (TWV) meer nodig om in loondienst te mogen werken.

Wie als expat in Nederland werkt als zelfstandige mag niet ook in loondienst werken zonder een tewerkstellingsvergunning. Dit geldt nu ook nog voor de familieleden van die expat. Willen zij toch in loondienst werken, dan zal de beoogd werkgever eerst een TWV moeten aanvragen. De eisen voor een TWV zijn erg strikt.

Deze extra drempel maakt het voor expat-ondernemers minder aantrekkelijk om in Nederland te komen werken. Zij moeten hierdoor immers vaker alleen zorgen voor het familie-inkomen. Vanaf begin 2020 vervalt de TWV-eis voor familieleden van zelfstandige expats. De familieleden zijn dan vrij om in loondienst te werken, zonder TWV.
 

Wanneer mogen familieleden van expats in Nederland werken?

In principe hebben echtgenoten en partners van expats dezelfde rechten op werk als de expat zelf. Ook de duur van hun rechten is gekoppeld aan de rechten van de expat. Als de expat een tewerkstellingsvergunning nodig heeft, dan heeft ook de partner deze nodig. Als de expat werkt als zelfstandige dan mag de partner tot 1 oktober 2020 dus ook alleen als zelfstandige werken. En deze moet ook aan de voorwaarden voldoen om als zelfstandige te werken.

Op deze hoofdregel zijn enkele uitzonderingen:

Kennismigranten/Europese blauwe kaart
Familieleden van kennismigranten, wetenschappelijk onderzoekers en houders van Europese blauwe kaarten mogen vrij werken. Hun werkgever hoeft geen TWV aan te vragen.

Gecombineerde vergunning verblijf en arbeid (GVVA)
Om te mogen werken heeft uw partner geen GVVA nodig, maar wel een tewerkstellingsvergunning.
 

Meer informatie

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van uw familieleden om in Nederland te werken? Of heeft u andere vragen over het verblijfs- en werkrecht van expats? Neem dan contact met ons op:
 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.