Nieuws, Blog en Publicaties

De advocaten van Russell Advocaten schrijven geregeld over actuele juridische ontwikkelingen. Hieronder vindt u een overzicht van onze blogs, nieuwsbrieven, boeken en artikelen.

Lees meer

Uw advocaat

mr. Ynze Kliphuis
mr. Ynze Kliphuis
advocaat

Ynze Kliphuis staat winkelketens, makelaars, bedrijven en particulieren bij in kwesties over vastgoed en (ver)huur en in geschillen met overheden over bestemmingsplannen, bouwprojecten en vergunningen. Ynze werkt sinds 2007 bij Russell.
 

@: ynze.kliphuis@russell.nl
t: +31 20 301 55 55


Heeft uw kantoorpand al energielabel C?

Publicatiedatum: 25 juli 2019

Energiezuinig kantoorgebouw verplicht vanaf 2023Kantoorgebouwen in Nederland moeten vanaf 2023 energiezuinig zijn en beschikken over minimaal energielabel C. Zonder dit label mag noch de eigenaar, noch de huurder het gebouw gebruiken.

Dit is vooral van belang als u kantoorruimte bezit of huurt in een gebouw zonder monumentenstatus. Indien maatregelen nodig zijn om aan de voorwaarden van energielabel C te voldoen, kan de huurder verplicht worden om de uitvoering daarvan mogelijk te maken.
 

Eigenaar en energielabel C

Volgens de wet is de eigenaar de hoofdverantwoordelijke voor het nemen van energiebesparende maatregelen die energielabel C opleveren voor het gebouw en draagt hij ook de kosten hiervan. Indien in 2023 het gebouw niet beschikt over energielabel C mag de eigenaar het pand niet gebruiken of verhuren. Daarnaast loopt de eigenaar kans op een hoge boete.
 

Huurder en energielabel C

De huurder moet zijn verhuurder in staat stellen de nodige maatregelen te treffen. Indien de huurder niet meewerkt, heeft de verhuurder het recht om de huur op te zeggen.
 

Meer informatie

Wilt u meer weten over verplichtingen op grond van de energielabels? Of heeft u andere vragen over vastgoed en huur? Neem contact met ons op:

 

Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.
 

Velden met een * zijn verplicht

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van de actuele juridische ontwikkelingen?

Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Of volg ons op LinkedIn

Bel mij

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Onderstaande gegevens verwerken wij met uw toestemming, u kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees ook onze privacyverklaring.