Heeft u het Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer” gemist? Bekijk hier de opname!

Coronavirus in Nederland: heeft u als werkgever hier al aan gedacht?

Publicatiedatum 11 maart 2020
Waarmee moet u als werkgever rekening houden? Met meer dan u denkt! U heeft namelijk de plicht zich te gedragen als een goed werkgever en daarnaast een wettelijke zorgplicht voor uw personeel. Welke maatregelen moet u binnen het bedrijf nemen? Mag u werknemers verplichten zich te laten testen? Wanneer en hoe kunt werktijdverkorting aanvragen?

coronavirus werkgever

Op 11 maart 2020 te 14:00 uur: 503 bevestigde besmettingen met het coronavirus en 5 doden in Nederland. Het virus rukt op. In Noord-Brabant moeten mensen met verkoudheidsverschijnselen al thuis blijven. Sinds eergisteren geldt het advies om geen handen meer te schudden. Waarmee moet u als werkgever rekening houden? Met meer dan u denkt!

De goede werkgever en het coronavirus

Moet u als werkgever zakdoekjes uitdelen en ontsmettende gel neerzetten? Zorgen voor extra fruit bij de lunch? U heeft namelijk de plicht zich te gedragen als een goed werkgever. Kunt u hoestende werknemers verplichten om naar huis te gaan? Is het nodig om informatie over beschermingsmaatregelen te verspreiden onder het personeel zodat u voldoet u aan uw wettelijke zorgplicht? Kunt u aansprakelijk zijn als een van uw werknemers het virus heeft en andere collega’s of klanten besmet?

Beperk de gevolgen van het coronavirus voor uw bedrijf

En weet u hoe u de gevolgen voor uw bedrijf kunt beperken? Wanneer u bijvoorbeeld recht heeft op werktijdverkorting en waar en hoe u dit moet aanvragen?

Mag u (laten) controleren of een werknemer echt ziek is? Of kunt u een werknemer  verplichten om zich op corona te laten testen? Kunt u werknemers verbieden om voor vakantie naar risicogebieden te reizen? En voor wiens rekening zijn de gevolgen als de werknemer toch gaat en besmet raakt? U bent als werkgever verplicht het loon van een zieke werknemer door te betalen.

Heeft u hier al aan gedacht?

Draait u op voor de verblijfskosten als uw werknemer tijdens een zakelijke reis in quarantaine wordt gezet? En hoe zit het als een werknemer moet zorgen voor besmette familieleden? Mag deze een beroep doen op het calamiteitenverlof? Moet u accepteren dat een werknemer weigert te werken uit angst dat hij of zij besmet zal worden door de collega die op skivakantie is geweest in Trentino?

Meer informatie

In veel gevallen zal het antwoord afhangen van de situatie van uw bedrijf en uw werknemers. Wij geven u daarom graag antwoord op concrete vragen over het coronavirus en uw bedrijf. Neem contact op met onze arbeidsrechtspecialisten mr. Jan Dop (jan.dop@russell.nl en 020-301 55 55) en mr. Priscilla de Leede (priscilla.deleede@russell.nl en 020-301 55 55):

  Deel op social media

  • Arbeidsrecht en ontslag

  NOW 2.0: de (nieuwe) voorwaarden waaraan u als ondernemer moet voldoen

  26 mei 2020

  De Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW) wordt verlengd tot en met september 2020. Een aantal voorwaarden en regelingen zijn gewijzigd. Welke regels gelden nu?

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Arbeidsvoorwaarden wijzigen wegens corona

  18 juni 2020

  Ondanks de steunmaatregelen kan de coronacrisis uw bedrijf hard treffen. Mag u dan de arbeidsvoorwaarden van uw werknemers eenzijdig wijzigen? Of heeft u daarvoor de instemming van de werknemers nodig?

  lees verder
  • Expats
  • Aansprakelijkheid

  Q&A coronavirus voor ondernemers

  15 september 2020

  Volg onze coronablog. Vandaag onder andere: Ik heb geen werk meer voor mijn werknemers, wat houdt de nieuwe regeling in voor compensatie van hun loon? Kan ik huurverlaging krijgen als van de verhuurder de winkel dicht moet? Welke mogelijkheden voor krediet biedt de overheid?

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Three important topics to include in your employment contract under Dutch, US and UK law

  15 juli 2021

  In the last issue of Stare Decisis, Priscilla de Leede of Russell Advocaten, Mary Edenfield of Mateer Harbert and Ed Belam of Marriott Harrison discuss the most important topics to include in your employment contracts regarding the termination of the contract. There are some important differences to take into account!

  lees verder
  • Retail
  • Arbeidsrecht en ontslag

  17 juni 2021: Webinar “Do’s en don’ts bij de zieke werknemer”

  17 juni 2021

  Heeft u het webinar gemist? Bekijk dan de opname hiervan! Als uw werknemer zich ziek meldt, roept dit tal van lastige vragen op. Wat zijn uw re-integratieverplichtingen tijdens de ziekteperiode? Wat mag u – met het oog op privacywetgeving – wel en niet noteren over uw zieke werknemer? Tijdens het webinar op 17 juni 2021 gaven wij een praktische toelichting op deze en andere vragen.

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Ontslag zieke statutair bestuurder

  17 juni 2021

  Een zieke werknemer mag niet worden ontslagen. Een werknemer die weet dat ontslag dreigt, kan echter niet daaraan ontkomen door zich ziek te melden. Maar wanneer weet de werknemer dat dit het geval is? Die vraag stond centraal bij de rechtszaak over het ontslag van de CFO van de Volksbank.

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Let op met de werkgeversverklaring!

  14 juni 2021

  Voor het sluiten van een hypotheek of een huurcontract vragen de bank of de verhuurder vaak om een werkgeversverklaring. Zo’n verklaring kan onbedoelde gevolgen hebben voor de werkgever. Waarop moet u letten?

  lees verder
  • Arbeidsrecht en ontslag

  Wettelijk minimumloon per 1 juli 2021

  2 juni 2021

  De hoogte van het wettelijk minimumloon verandert per 1 juli 2021. Wat zijn de nieuwe bedragen?

  lees verder